Samsung UltraS (Samsung S7350)

PRVÝ KONTAKT s high-endom 3G slajder s 5 Mpix fotoaparátom s AF, podporou DivX, GPS, HSDPA a FM rádiom s RDS.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 109 x 50 x 13 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 140 mm,

hmotnosť: 110 gramov (zistená: 115 g)

displej: aktívny, TFT 16 777 216 farieb, 240 x 400 b., 34 x 56 mm, uhlopriečka 66 mm (2,6''),

fotoaparát: 5 Mpix (2560 x 1920 b.), LED blesk, autofókus, záznam videí (720 x 480 b., 30 fps),

pamäť: 100 MB + microSDHC (do 16 GB), 1000 kontaktov, 500 SMS,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, USB kábel (microUSB), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio (s RDS, RT a nahrávaním), A2DP, rozpoznávanie hudby,

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač Netfront 3.5, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion, 880 mAh,

výdrž: do 4 h hovoru / 300 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, HSUPA, Wi-Fi, 3,5 mm jack na tele mobilu, blogovanie,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobilný telefón, stereo handsfree s adaptérom na 3,5 mm konektor, USB kábel, cestovná nabíjačka, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Len nedávno predstavená novinka mi v pomerne krátkom čase pristála v rukách. Samsung sa v prípade modelu S7350 očividne drží hesla: v jednoduchosti je krása.

to dokumentuje v plnej miere, i keď nie každému musí na prvý pohľad sadnúť. Moje sympatie si však získal takmer okamžite. Názor si určite vytvoríte sami z našich fotografií. Spracovanie je výborné, ostatne, nič iné som od Samsungu ani nečakal. Všetko sedí na svojom mieste, na vŕzganie a praskanie zabudnite. To všetko napriek použitiu plastov. Ovládacích prvkov je na celom tele pomerne málo. Na stene si miesto našlo dvojité tlačidlo hlasitosti, obsahuje len spúšť fotoaparátu. Tá zároveň slúži aj na prepínanie aplikácií. Vpravo je tiež šikovne maskovaný systémový konektor, do ktorého sa pripájajú aj slúchadlá.

Ovládacie

pokračujú aj pod displejom. Základom je ovládací štvoruholník s potvrdzovacím stredom. Okraj štvorca mohol byť o niečo viac vystúpený, ovládanie by tak bolo istejšie a pohodlnejšie. V jeho okolí sídli spoločný blok štvorice hlavných ovládacích tlačidiel. Rozmery aj odozva sú v ich prípade výborné. Vysunutím hornej časti sa v plnej kráse ukáže alfanumerická klávesnica. Je uložená v jednej rovine, rozlíšenie jednotlivých tlačidiel je len horizontálne, takže písanie bez pozerania sa je prakticky nemožné. K pohodliu by určite prispela aj nižšia tuhosť, takto vás písanie dlhšieho textu pomerne rýchlo unaví.

je kapitolou samou o sebe. Konečne som sa dočkal veľkého širokouhlého displeja aj na mobile bez dotykového ovládania. Rozlíšenie sa ustálilo na hodnote 240 x 400 bodov, farieb máte k dispozícii viac než 16 miliónov. Ak patríte k filmovým maniakom, tak tieto parametre oceníte rovnako ako ja. Čitateľnosť na priamom slnku je veľmi dobrá, je cítiť výrazný posun od starších modelov. Úvodná obrazovka neobsahuje aktívny pohotovostný režim, čo ma rozhodne mrzí. Menu má štruktúru matice s 12 ikonami, no bez možnosti usporiadania či zmeny zobrazenia. V základe objavíte aj tri témy na zmenu vzhľadu, ďalšie si môžete v zabudovanom editore. Na výber máte jednoduchý a pokročilý režim.

Objektív

je počas nečinnosti ukrytý. až po vysunutí hornej časti a vy zistíte, že máte k dispozícii 5 Mpix rozlíšenia, autofókus, diódu na prisvietenie a zrkadielko na autoportréty. Prostredie je orientované na šírku, čo znamená, že aj mobil držíte otvorený na ležato. Zo začiatku to bolo aj pre mňa mierne nezvyčajné, no zvykol som si pomerne rýchlo. Navyše máte možnosť zapnúť funkciu automatického otáčania snímok podľa polohy mobilu, takže fotiť môžete pokojne aj na výšku. Nastavení je skutočne mnoho, od režimu, scény, rozlíšenia, vyváženia bielej, efektov, citlivosti ISO až po meranie expozície. K tomu treba pripočítať aj stabilizáciu obrazu, zaznamenanie polohy podľa GPS, detekciu tváre aj s rozpoznaním úsmevu. Rovnako sa mi páči režim panorámy, v ktorom si vyberiete z koľkých obrázkov sa bude výsledok skladať a začnete fotiť. Mobil sám rozpoznáva okraje predchádzajúcich fotografií, doslova vás k nim nasmeruje a sám odfotografuje. Prezerať fotografie môžete prostredníctvom galérie cez skratku v menu fotoaparátu, alebo prostredníctvom správcu súborov. Tu sa plne prejaví aj prítomnosť akcelerátora, kde pri otočení mobilu dôjde aj k zmene orientácie fotografie. Navyše, po vzore modelu Pixon, sa naklonením do strán automaticky snímky posúvajú doľava a doprava.

Záznam videa je skutočne výborný. Ako inak sa dá opísať rozlíšenie 720 x 480 bodov a 30 FPS. Ak by ešte zvuková stopa bola kvalitnejšia, tak mu prakticky niet čo vyčítať. Pripravte sa však na vysokú dátovú spotrebu videa - vyše 50 MB za minútu. K dispozícii je aj pomalý a zrýchlený záznam videa, osemkrát spomalený však len s QVGA rozlíšením. Pri prezeraní videa určite oceníte širokouhlý displej, akcelerátor, ale najmä podporu DivX videí. Samsung nemá problém s bežnými videami a filmami, ktoré máte uložené v PC. Filmy tak stačí nakopírovať na pamäťovú kartu a o zábavu máte postarané.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 12 MB, MPEG4; obraz: 720 x 480 b., 30 fps, 6860 kbps; zvuk: AMR, 12 kbps; celkovo: 52 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Multimediálna výbava je doplnená

. Ponúka kompletnú správu hudobnej knižnice, triedenie hudby podľa viacerých kritérií, tvorbu playlistov a samozrejme aj prehrávanie na pozadí. Na pohotovostnej obrazovke pritom máte zobrazený zmenšený prehrávač s možnosťou základného ovládania. Regulovať hlasitosť je možné aj pri zamknutej klávesnici, no posun na ďalšiu skladbu už nie. Na výber máte aj niekoľko druhov ekvalizérov, ktoré môžete kombinovať s efektami. Niekomu možno bude prekážať absencia 3,5 mm konektora, no Samsung pribalil aspoň redukciu na kábli od handsfree. Pribalené slúchadlá patria medzi lepší priemer, no zázraky nečakajte. Po pripojení kvalitných slúchadiel do redukcie sme boli s kvalitou zvuku spokojní, oceňujeme aj rýchle prepínanie ekvalizére .

je výborným doplnkom hudobnej výbavy. Disponuje podporou RDS s automatickým prelaďovaním frekvencií staníc (AF), zaujímavým doplnkom je podpora Radio textu (RT), teda rozšírených info prostredníctvom signálu RDS. Veľmi ma potešila prítomnosť rozpoznávania skladieb, nechýba ani možnosť uloženia jednotlivých výsledkov. Nahrávanie je čerešničkou na torte.

Prekvapením je určite prítomnosť GPS modulu. Ide samozrejme o asistované GPS, takže pri hľadaní polohy pomôže aj pozícia podľa BTS staníc. Využitie nájde v základe len v kombinácii s aplikáciou

, prípadne na zaznamenanie polohy pri fotografovaní. Vzhľadom na uzatvorený systém zostane ďalšie použitie len na adekvátnych Java aplikáciách.

Základná pamäť 100 MB môžete ďalej rozšíriť o pamäťovú kartu microSD a verte mi, že práve kvôli DivX filmom sa tá investícia oplatí.

Pri telefonovaní si treba mierne zvyknúť na väčšiu výšku, rozhodne poteší vysoká hlasitosť reproduktora. Pri maximálnej hodnote bude vašu konverzáciu počuť prakticky celé okolie, no v hlučnom prostredí vám neunikne nič. Telefónny zoznam má pamäť na 1 000 podrobných kontaktov. Vyhľadávanie prebieha postupným písaním, pri zadávaní telefónneho čísla z pohotovostnej obrazovky mobil sám prehľadáva uložené záznamy. Nechýba ani rýchla voľba a rozdelenie kontaktov do skupín. Prispôsobeniu sa aktuálnym podmienkam vám pomôže šesť uložených profilov. U každého si pomerne podrobne môžete nastaviť správanie mobilu. Jediné čo mi chýbalo, je ich časovanie. Aj tento nový Samsung ponúka funkciu Falošný hovor. Tá po potvrdení o tri sekundy zazvonila ako bežný telefonát, ten som prijal, na obrazovke sa ukázalo sekundové počítadlo, ktoré zmizlo až po ukončení fiktívneho hovoru. Hovor sa nenachádzal ani v zozname posledných hovorov. Falošnému hovoru môžete nahrať 30-sekundový záznam, ktorý bude potom opakovane reprodukovaný.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Schránka aj editor

správ sú spoločné. Kým MMS správy zdieľajú vnútornú pamäť, správy SMS sú obmedzené maximálnym počtom 500 kusov. Pri písaní asistuje aj slovník T9, pokiaľ si však vyberiete iný ako prvý návrh slova, musíte ho potvrdiť stredovým tlačidlom. Pri vkladaní priveľkých fotografií do MMS správy sa ich veľkosť automaticky upravuje.V profiloch si môžete nastaviť opakované pripomínanie prijatej správy.

je veľmi vydarený, no nie dokonalý. Pracuje s viacerými kontami zároveň, dokážete si prečítať aj , poteší automatická kontrola. No nikde som nenašiel možnosť zapnutia Push mailu, obmedzenie na 300 správ je stále prítomné aj v prípade sťahovania hlavičiek. Obísť to však môžete sťahovaním len nových správ.

V oblasti prenosu dát je Samsung na tom veľmi dobre. Základom je samozrejme podpora HSDPA do 7,2 Mbps. Vyčítať mu možno len absenciu HSUPA a Wi-Fi. Ja osobne by som radšej uvítal Wi-Fi a oželel prítomnosť GPS modulu. Ale snáď sa aj toho od Samsungu niekedy dočkám. Wi-Fi nemajú radi operátori a Samsung to určite vie. Na rýchle dáta nadväzuje aj internetový prehliadač

vo verzii 3.5. Rozhodne patrí k tomu najlepšiemu, čo v telefónoch bez operačného systému môžete nájsť. Na pohyb slúži virtuálna šípka, ktorú môžete dodatočne vypnúť. Pri prechádzaní stránkou sa vám môže zobraziť aj mini mapa. Prítomné je aj prispôsobenie stránky na šírku displeja a podpora automatického otáčania podľa polohy mobilu. Chýba už len práca s viacerými oknami. Na lokálne pripojenie poslúži dodávaný USB kábel aj s nabíjaním batérie, ak nemáte radi káble, tak určite využijete podporu Bluetooth. Sklamaním je, že aj tento Samsung pri využití Mass storage pripojenia ku PC vyžaduje deaktiváciu Bluetooth, ktoré sa po odpojení kábla automaticky nezapne.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

od Samsungu sú vždy dostatočne prepracované. V základe máte k dispozícii rovnú päťku a ďalších šesť si ešte môžete vytvoriť. Celkovo na vás môže dať pozor až 11 budíkov s možnosťou nastavenia melódie, hlasitosti, opakovania, odkladu a opätovného budenia. Prehľadný čerpá z rozmerného displeja, takže pri mesačnom prehľade v spodnej časti vidíte naplánované udalosti. Nechýba týždenný a denný prehľad. Jednotlivé záznamy sú dostatočne podrobné a umožňujú aj nastavenie opakovania.

Z

spomeniem prítomnosť úloh, poznámok, kalkulačky, svetového času, prevodník jednotiek, diktafón, časovač aj stopky. Veľmi zaujímavou je funkcia , ktoré pátra po zadanom výraze v celej pamäti telefónu, vo všetkých položkách.

Podpora Java aplikácií je už štandardom, no poteší možnosť

a podpora multitaskingu. Zaujímavosťou je, že Google Maps, aj keď sú Java aplikáciou, minimalizovať nemožno. Výrobca pribalil na začiatok aj niekoľko hier, no všetko len demo verzie. Po pár minútach vás aplikácia vyzve na jej zakúpenie. Takže veľa srandy si s nimi zadarmo neužijete.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Batéria ma mierne sklamala. Jej kapacita 880 mAh síce ponúkne pri bežnej prevádzke v 3G sieti približne dva dni výdrže, no pri aktívnejšom používaní počas náročného dňa v kombinácii s kontrolou mailov a surfovaním zostanete bez energie už na konci prvého dňa. Mobil s takýmito parametrami by si rozhodne zaslúžil viac. Nabíjanie bez problémov uskutočníte aj cez bežný microUSB kábel do PC.

Výhody:

- veľký širokouhlý displej,

- kvalitný záznam videa a podpora prehrávania DivX,

- podpora prehliadania dokumentov,

- inteligentné vyhľadávanie,

- minimalizácia aplikácií.

Nevýhody:

- pomerne tuhá klávesnica uložená v jednej rovine,

- chýba aktívny pohotovostný režim,

- absencia Wi-Fi,

- pamäťovú kartu vyberiete až po batérii,

- slabšia výdrž batérie.

Orientačná cena: odhad 300,00 € (9 037,80 Sk)

Záver

Samsung S7350 Ultra S sa nehrá na žiadnu štýlovú krásku. Je striedmy a ponúka zaujímavý mix funkcií. Získal si ma širokouhlým displejom, podporou DivX, nahrávaním kvalitných videí a veľmi slušnou multimediálnou aj pracovnou výbavou. Najviac ma mrzí slabšia výdrž batérie a nepohodlná klávesnica.

Najväčšieho konkurenta vidím v Sony Ericssone C905, ktorý má lepší fotoaparát s xenónovým bleskom, podporuje aj Wi-Fi a ponúkne lepšiu výdrž na jedno nabitie. No Samsung S7350 má zasa navrch kvalitnejším videom, podporou DivX, širokouhlým displejom, menšou hrúbkou a hmotnosťou.

Produktová stránka: Samsung Ultra S

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Samsung

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 28.04.2009 - 02:12

nigga63: Tak toto je po dlhom case telefon stvoreny pre mna. Este keby bolo jeho telo z kovu tak si ho pojdem kupit.

anonymous31.03.2009 - 17:37 Trvalý odkaz

XenonFlash: fiha no ako vidim tak sa bude dat fotit len vo vysunutom stave... hmm tak to je dobre spracovane... chvalim samsung za to.... a dufam ze sa nebude na nom fotit ,,nalezato".....

anonymous28.04.2009 - 02:13 Trvalý odkaz

Richard Hombauer: ZAKLADNE INFO prave aktualizovane na PRVY KONTAKT.

Diskusia premazana.

anonymous28.04.2009 - 10:27 Trvalý odkaz

Palino P.: Velmi pekny Samsung ! :-)
Riso, jedna otazocka, ktoru sme pri Samsungoch volakedy riesili : má otvor pre pútko? :-D

anonymous28.04.2009 - 11:44 Trvalý odkaz

Boris Bus: Ma aj otvor na umiestnenie putka, je to taky maly otvor na boku na prevlecenie a upevnene je potom pod krytom baterie ;-)

Celá diskusia 13 príspevkov