TomTom Multi-Sport Cardio - sen športujúcich technoidov

Recenzia športových hodiniek s GPS a meraním tepu pripojiteľných k smartfónu. Zaujmú výdržou, dizajnom aj meraním plávania. + porovnanie so Samsung Gear S.

Rád rekreačne lyžujem, ale nikdy som si nepotreboval moje výkony merať. Na turistike ma už prejdená vzdialenosť zaujíma viac, poteší ma aj informácia o nadmorskej výške. Pri týchto športoch mám však vždy na sebe aj oblečenie s vreckami, a tak nemám problém merania uskutočňovať pomocou smartfónu s aplikáciou SportsTracker, Endomondo alebo nejakou inou. Tie využívam aj na bicykli. Lenže pri behu či plávaní je všetko inak. A keďže behám rád, ocenil som aj možnosť vyskúšať niečo iné, než meranie smartfónom.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Skúsenosti s konkurentom Samsung Gear S

Nie je tomu dávno, čo som aktívne testoval hodinky Samsung Gear S. Keďže rád behávam bez akýchkoľvek obmedzení, vyžadujem aj voľné vrecká. Pri sebe tak nosím maximálne kľúče od auta alebo bytu. Ale pocit, že behám po kopcoch bez zariadenia, ktorým by som si privolal pomoc pri nejakom nešťastí ma veľmi neupokojuje. Navyše, beh sa zvyčajne predĺži a dohodnutý čas návratu takmer nikdy nedodržím; čo občas treba dať niekomu, kto na mňa práve čaká, nejakým spôsobom vedieť. Tretím dôvodom, prečo sa mi beh s Gear S so zabudovanou SIM kartou páči, je príjem a vybavenie hovorov počas dlhšieho behu. Nikdy ich nie je veľa, ale endorfíny v tele a príjemné prostredie okolo pozitívne vplývajú aj na moju náladu. Navyše, každý pochopí, že s udychčaným chlapíkom má telefonovať čo najkratšie. A to oceňujem úplne najviac - stručný a jasný telefonát, v ktorom vybavíme, čo treba.

ikona

Samsung Gear S (SM-R750) - technologický zážitok rokaRecenzia najnovších smart hodiniek s veľkým displejom, GPS, Wi-Fi a podporou aplikácií, do ktorých som vložil nano SIM kartu a používal pár dní ako hlavný mobil.

Lenže Samsung Gear S majú tiež svoje nedostatky. Poprvé, ako športové hodinky sú drahé. GPS bez vloženej SIM karty s dátovými službami hľadá súradnice podozrivo dlho aj na voľnom priestranstve. A tak sa vždy minútu prechádzam pred panelákom ako blbec. Ale potom je všetko v poriadku a detailne zakreslený beh na mape sa vyrovná zápisu v SportsTrackeri na smartfóne. Pri využití GPS merania sa samsungácke hodinky mimoriadne rýchlo vybijú. Kým Samsung nevyrieši výdrž Gear S, resp. kým nepríde na trh ich nástupca, dovtedy uprednostním radšej klasický smartfón vo vrecku bundy počas behu v chladnejšom počasí a v ostatnom období športové hodinky, aké mám už mesiac na ruke.

Tie totiž vydržia merať až 10-hodinovú túru. Ak budem moje výkony zbierať pomocou služby Endomondo, budem mať údaje zo smartfónu aj TomTom hodiniek pekne pokope. Ku službe SportsTracker sa hodinky TomTom pripojiť nedokážu, tam musím vypisovať jednotlivé merania z hodiniek ručne. Ale mne stačí aj to a niekedy je ručné vypĺňanie jednotlivých meraní rýchlejšie než rôzne automatické synchronizácie. Samsung Gear S všetko ukladajú jedine do služby S Health v pripojenom smartfóne rovnakej značky.

Ale zas údajom v S Health absolútne nič nechýba. Môžem dokonca povedať, že tak podrobné čísla som nevidel v žiadnej inej aplikácii. Dokonca aj priamo v hodinkách Gear S máte prístup k detailným údajom o priebehu tempa, tepu srdca či k mapovému zakresleniu behu. A prekvapivo presne. To je základná výhoda samsungových hodiniek - detailné merania si môžete vďaka veľkému displeju a množstve funkcií porovnávať priamo v nich. Kameňom úrazu je dotykové ovládanie, ktoré občas reaguje aj na mokrú vetrovku, a slabá výdrž na jedno nabitie. V porovnaní s TomTom hodinkami vydržia Gear S merať v teréne možno polovicu, možno len tretinu času. Alebo ich plne nabité stačí pripojiť k mobilu a chvíľku sa s nimi hrať (prezrieť si posledné merania, aktualizovať softvér, preniesť údaje do smartfónu či tabletu) a desiatky percent kapacity batérie vám miznú pred očami...

Príjemná TomTom cenovka

Základnou výhodou dvoch takmer navlas zhodných hodiniek TomTom Multi-Sport a TomTom Runner je priaznivá cenovka okolo 150 eur a možnosť každodenného použitia. Pokiaľ nešportujete, vydržia vám na jedno nabitie aj dva týždne. Neustále zobrazujú aktuálny čas aj dátum a ráno vás spoľahlivo zobudia. A keď vybehnete von, môžu vďaka GPS zmerať prejdenú alebo prebehnutú vzdialenosť, zobraziť aktuálnu rýchlosť a po presune údajov do aplikácie TomTom MySports sa dozviete aj podrobné informácie týkajúce sa každého merania (napr. nadmorskú výšku). Merania tak nájdete priamo na displeji smartfónu, alebo po uploade na server TomTomu aj na obrazovke počítača.

Žiaľ, v oboch prípadoch sa bez pripojenia k internetu nezaobídete. Aplikácia MySports neustále potrebuje spolupracovať so serverom. Nevidím na to žiaden dôvod. Sports Tracker v mojom iPhone zobrazuje aj v offline režime všetky merania, ktoré som na ňom (alebo jeho pomocou) uskutočnil. V prípade TomTom aplikácie MySports je tých offline údajov v mobile minimum.

Dokonca sa mi stalo, že pri odosielaní údajov do telefónu (aby som si pozrel detaily jednotlivých meraní) si hodinky vypýtali reštart a neboli použiteľné už ani na zobrazenie času. A k počítaču s internetom som sa vtedy dostal až na druhý deň. Poviem vám, nič príjemné.

Ak by som hodinky TomTom Runner alebo Multi-Sport vlastnil, určite by som si údaje z nich zapisoval aj ručne do nejakého denníčka alebo poznámkového bloku. Nevidím na tom nič zlé.

Základné parametre

Hmotnosť 62 g (overená, aj s náramkom), monochromatický displej 144 x 168 px (22 x 25 mm), GPS, GLONASS, odolnosť voči vode 5 ATM, výdrž do 10 h merania s GPS / 8 h merania s GPS + tep srdca.

Rozdiel medzi TomTom Runner a Multi-Sport

Základné športové hodinky s prívlastkom Runner sú zamerané na beh a turistiku, Multi-Sport dokážu zmerať aj plávanie a po pripojení špeciálneho snímača pre bicykel poskytnú presné meranie aj pri tomto druhu športu. Runner sú o pár eur lacnejšie. Keďže pravidelne neplávam a na bicykli využívam radšej meranie pomocou smartfónu, ktorý môžem mať - podobne ako pri turistike - neustále pripojený k nejakému záložnému zdroju, dal by som asi prednosť lacnejšej verzii Runner. Ťažko povedať.

Verzia Cardio

V oboch prípadoch vytvoril TomTom aj verziu so snímačom tepu. TomTom Runner Cardio a TomTom Multi-Sport Cardio sú špičkové hodinky, ktoré merajú tep ešte o čosi presnejšie než hodinky Gear od Samsungu. Aspoň tak hovoria moje skúsenosti. Za snímač tepu si však poriadne priplatíte. Žiaľ, nemám skúsenosti s hrudným pásom, ale ak mám hovoriť za seba, už by som si radšej kúpil Cardio verziu TomTom hodiniek, než mať okolo hrudníka ďalší otravný prvok. Nemám pocit, že by meranie tepu priamo hodinkami TomTom bolo menej spoľahlivé. Tento pocit som však viackrát nadobudol s hodinkami Samsung, ktoré občas na chvíľku počas hodinového behu meranie prerušia, čím úplne zmenia priemernú hodnotu tepu srdca. V kardio zápise aplikácie S Healt si tak musím prezrieť celý priebeh a spraviť vlastný záver, než sa spoliehať na priemernú hodnotu.

Sledovanie tepu počas behu nie je zbytočné. Najbežnejší výpočet maximálnej tepovej frekvencie je 220 mínus vek (mám 32 rokov, takže maximálne 188). Lenže zdravá aktivita a efektívne spaľovanie tukov nastávajú pri 60 - 70 % maximálnej tepovej frekvencie. A to veľmi ťažko odhadnete. Ja by som mal behať s tepom okolo 130 až 150 úderov za minútu, ale dlhodobo sa počas behu držím niekde okolo 150 - 160, t.j. 85 % tepového maxima. To je už je strop aj pre mladých aktívnych športovcov, preto sa musím kontrolovať. Ak zvládate počas behu rozprávať s kamošom a nefučíte ako kôň, je veľmi pravdepodobné, že bežíte správne. Celkovo dobrým indikátorom zdravého behu je pohodové dýchanie. Pri použití takýchto hodiniek však máte istotu, že si svoj tep dokážete kontrolovať aj bez debatovania. Pretože k zraneniu prídete veľmi ľahko práve vtedy, keď preceňujete svoje sily. Športujte pre radosť, nie pre nadľudské výkony. A práve snímač tepu vám k tomu môže pomôcť.

Ergonómia a ovládanie

Hodinky Multi-Sport Cardio nosím denne asi mesiac. Ich nápadný náramok nie je problém vymeniť za iný. Páči sa mi jeho riešenie - veľmi dobre sedí na zápästí a vďaka množstvu dierok ho prispôsobíte každej ruke. Aj snímač tepu srdca vďaka zodpovednému nastaveniu remienka pracuje presnejšie. Bielej farby sa nemusíte báť, vždy som ju špongiou rýchlo očistil. Hlavný modul je vyberateľný a odolný voči vode do 5 ATM. Takže z sprchovania ani plávania po hladine nemajte strach.

Ja som dokázal hodinky nosiť 24 hodín denne, aj v nich spať; kamarát ich odkladá častejšie, lebo ho tlačia. Spôsobuje to rameno so štvormerovým ovládačom, v ktorom sa pravdepodobne ukrýva GPS anténa. Vyzerá to ako touchpad, ale nič také tu nečakajte. Ani potvrdzovacie tlačidlo. Len štyri smery. Časom pochopíte, že to úplne stačí. Počas športovania musíte návrat k pauze a pozastaveniu merania potvrdiť podržaním príslušného tlačidla (doľava), inak stačí krátke stlačenie, ktoré je potvrdené silnou vibráciou a decentným zvukom. Všetko je to logické, premyslené a hlavne, vôbec mi tu nechýba dotykové ovládanie displeja.

Rameno obsahuje aj konektor pre nabíjanie a spojenie s počítačom. Na tvarovanie hodiniek som si veľmi rýchlo zvykol, ale viem si predstaviť, že niekto z vás uprednostní radšej konkurenčný produkt bežného tvaru (napríklad Suunto).

Ak potrebujete zistiť stav batérie (len orientačný, percentá chýbajú) alebo úložiska (do ktorého sa zmestí pár desiatok meraní), stačí stlačiť v pohotovostnom stave smer doľava.

Klik doprava na Multi-Sport verzii zase zobrazí ponuku športov (v českom jazyku: beh, kolo, plavani, b. pas, volny styl a stopky). Najčastejšie som využíval beh a voľný štýl (turistika, lyžovanie). Uvítal by som ešte väčší počet disciplín (turistika / chôdza, lyžovanie, bežky...), nech sa môžem v meraniach lepšie orientovať.

Klik dolu zase prepne aktuálny čas na nasledovnú ponuku:

hodiny (nastavenie času a budíka),

snímače (srdce - hrudný pás alebo zabudovaný snímač, kolo - pripojiteľný snímač),

telefon (párovanie a synchronizácia),

režim v lietadle,

možnosti (vibrácie, zvuky, jednotky, noc, uzamknutie),

profil (jazyk, hmotnosť, výška, vek, pohlavie)

normy.

Niekoľkosekundové pasívne podvietenie displeja nasleduje po dotyku troch bodiek vpravo vedľa obrazovky. Na toto úsporné riešenie som si rýchlo zvykol, cez deň by hodinky s výbornou čitateľnosťou na slnku svietili úplne zbytočne. A práve dlhá výdrž na jedno nabitie dosiahnutá aj vďaka takýmto úsporným opatreniam je základnou výhodou TomTom hodiniek oproti rôznym pokusom od výrobcov mobilných telefónov.

Skúsenosti z praxe

Hodinky TomTom Multi-Sport Cardio som používal pri turistike, lyžovaní a behu. Porovnal som ich s meraniami v iPhone (odporúčam aplikáciu SportsTracker) a výsledky boli vždy takmer rovnaké. vyhľadanie satelitov trvalo v oboch prípadoch podobne krátko. Nosenie telefónu pri sebe však skončí, keď už zase budem behať iba v tričku a kraťasoch. Druhým kameňom úrazu bude meranie tepu, ktoré iPhone prináša len v obmedzenej podobe (appky Heart Rate musíte vyskúšať), pričom hodinky sú v tomto smere prekvapivo spoľahlivé.

Raz som sa na výlet vybral s kamarátom, ktorý používa namakané hodinky Suunto Ambit2, ktoré ponúkajú triezvy dizajn, režim úsporného GPS merania pre turistiku (60-sekundový interval, výdrž 25 h), zobrazovanie nadmorskej výšky aj meranie teploty. Skrátka, pre zálesákov technoidov priam dokonalý kúsok. Výsledkom niekoľkokilometrovej chôdze po rovnakej trase bolo takmer zhodné odmeranie vzdialenosti, z čoho vyplýva, že TomTom a Suunto sa pri klasickom GPS meraní vyrovnajú. Suunto Ambit2 však kúpite za vyše 300 eur, tep merajú jedine pomocou hrudného pása a pripojenie k smartfónom (zatiaľ len s iOS) ponúka až nový model Ambit3.

Z toho všetkéh vyplýva, že či som porovnal meranie TomTom hodiniek s meraním športovou appkou v iPhone, alebo s konkurenčnými hodinkami Suunto či so Samsung Gear S (s vloženou nanoSIM), jednotlivé GPS výsledky boli vždy veľmi podobné. A to je dobre.

Po všetkých tých skúsenostiach zatiaľ aj naďalej ostávam pri meraní behu appkou SportsTracker v mojom smartfóne. Budem si ďalej sledovať svoj dych a snažiť sa pozorovať vlastné telo bez spoliehania sa na rôznu techniku. A na jar sa rozhodnem, či mi tak záleží na meraní tepu, alebo mi postačia bežné GPS hodinky, ktoré sa mi páčia aj ako bežné (hoci dosť netradičné) hodinky. Keďže sa však chystám na polmaratón, meranie tepu začínam považovať za dôležitý prvok v príprave.

Tip redakcie: Upload údajov z hodiniek TomTom do služby Endomondo nájdete v PC aplikácii MySports Connect v časti Nahrať a exportovať -> Pridať. Potom by už malo nahrávanie na Endomonto prebiehať automaticky aj mimo PC, cez smartfónovú appku TomTom MySports.

Videorecenzia Na jeden záber:

Výhody:

+ rýchle a presné GPS

+ výdrž 8 hodín GPS merania aj s tepom srdca

+ priaznivá cenovka, ak nepotrebujete merač tepu

+ použiteľné aj ako bežné hodinky (dobrá výdrž, spoľahlivý displej)

+ verzia Cardio prináša nielen meranie tepu, ale aj spoľahlivejší odhad spálených kalórií

+ odosielanie nameraných údajov do služby Endomondo

+ počas behu info o priemernej rýchlosti, nielen aktuálnej

+ nedotykový displej

Nedostatky:

- chýba zobrazenie nadmorskej výšky na hodinkách

- pomalý presun každého merania do smartfónu

- aplikácia sa príliš spolieha na pripojenie k internetu

- extravagantný dizajn hodiniek nepraje bežnému noseniu

- nabíjanie len pomocou špeciálneho stojančeka,

- stav batérie nevidíte v percentách

Cena:

TomTom Runner 139 eur (vzdy.sk)

TomTom Runner Cardio 269 eur (vzdy.sk)

TomTom Multi-Sport 199 eur (vzdy.sk)

TomTom Multi-Sport Cardio 299 eur (vzdy.sk)

Záver:

Na turistiku, bicykel či lyže mi úplne stačí mobil s obľúbenou aplikáciou. Niektoré dokonca spolupracujú s hrudnými pásmi, ktoré môžete k mobilu pripojiť. Behať však so smartfónom v ruke nie je úplne ono, a tak tvrdím, že takéto hodinky zmysel majú. A páči sa mi, že už za 150 eur môžete mať na ruke šikovné zariadenie, ktoré vám zobrazuje presný čas, ráno vás zobudí vibráciou na ruke, a keď si každý deň pôjdete na hodinku zabehať, zmerajú vám podľa GPS presnú trasu a z nej vyplývajúce hodnoty, no nemusíte ich denne nabíjať, ako je tomu v prípade rôznych smart náramkov a hodiniek pripojených k mobilu. A keď to s behom myslíte vážne, tak zainvestujete do verzie Cardio, ktorá vás kontroluje, aby ste to s tempom zbytočne nepreháňali. Lebo to nemá význam. Prinesie vám to aj presnejšie meranie spálených kalórií, ale tiež zvýšenú spotrebu energie.

V údajoch počas športovania by som uvítal zobrazenie nadmorskej výšky. Vyslovené sklamanie nastalo len raz, a to pri nútenom reštarte hodiniek. Potešil by som sa rýchlejšiemu prenosu údajov do smartfónu. Nakoniec budem hodinky asi pripájať rovno k PC pomocou dodávaného USB kábla a programu TomTom MySports Connect. Vtedy sa aj nabijú, aj hrozia menšie problémy so zálohovaním meraní na server TomTomu. Samozrejme, ani v tomto prípade to bez pripojenia na internet nepôjde...

Diskusia k článku:

riso 27.01.2015 - 14:39

Riso aku aplikaciu si pouzival v gear s na zakreslenie behu do mapy?

Richard Hombauer27.01.2015 - 14:55 Trvalý odkaz

s health (cvicenie), ktora je priamo v hodinkach.

mirepo12.04.2015 - 21:22 Trvalý odkaz

Chcem sa len opytat, ze vsade pisu jazyky: angličtina, nemčina, francúzština, taliančina, španielčina a ty mas na tomtome cestinu instaloval si ju alebo uz bola,dik.

Celá diskusia 3 príspevky