O2 sa s Orangeom na zdieľaní siete nedohodlo

O2 sa definitívne s Orangeom nedohodlo na zdielaní siete, dôvod je technický. Napriek všetkým snahám nedokážu nájsť premostenie všetkých technológií. Ambície boli veľké, no realita je iná. (doplnené)

Informoval o tom na dnešnom stretnutí s novinármi generálny riaditeľ O2 Martin Vlček. Následkom toho sa O2 vracia späť k výstavbe vlastnej 3G i LTE siete. Pred Vianocami spustil operátor časť 4G siete v Košiciach a Bratislave, teraz sa musí vrhnúť do práce a dohnať stratený čas. Plán na rok 2016 tak pôjde v zrýchlenom tempe.

ikona

O2 spustilo LTE sieť, zatiaľ v Bratislave a KošiciachVšetci zákazníci O2, ktorí majú aktivovaný akýkoľvek dátový balíček, dostanú možnosť využívať LTE internet bez akýchkoľvek ďalších poplatkov. 4G je od dnešného dňa dostupné pre približne 165-tisíc obyvateľov.

Na vyriešenie technického problému bol krátky čas, keby boli k dispozícii ďalšie dva roky, pravdepodobne by bol výsledok iný. Do budúcna však O2 ďalšiu spoluprácu s Orangeom (ani s nikým iným) nevylučuje. Presne v rámci hesla: nikdy nehovor nikdy. No zatiaľ na to nie je vhodná príležitosť. Na strane O2 cítiť sklamanie, ale prístup Orangeu si váži za korektný prístup.

Zákazník týmto prišiel o možnosť využívať služby za nižšie ceny, ktoré by zdieľanie sietí prinieslo, priznal Martin Vlček.

Doplnené 6. 5. 13:30 hod.:

Do konca roka musí O2 pokryť LTE sieťou 25 % populácie a sústredí všetky kroky na to, aby sa cieľ podarilo splniť. Chce pokryť všetky krajské mestá a niekoľko okresných, takže LTE by malo byť distupné v týchto mestách: Bratislava, Košice, Prešov, Žilina, Banská Bystrica, Nitra, Trnava, Martin, Trenčín, Poprad, Prievidza, Zvolen a Považská Bystrica. Do konca roka 2016 plánuje operátor rozšíriť pokrytie 4G sieťou na 60 % populácie a do roku 2019 by to malo byť až 90 % populácie.

V lete plánuje O2 spustiť LTE roaming v ČR a následne postupne v celej EÚ. Momentálne testuje LTE advance v ČR a čoskoro spustí testovanie aj u nás. Do konca roka 2015 plánuje spustiť VoLTE.

Pokračovať bude aj inovácia 2G a budovanie 3G siete. Spolu s budovaním LTE operátor posilní a rozšíri 2G sieť vo viac než 131 lokalitách.

Na Slovensku je momentálne 8 % telefónov schopných pracovať v 4G sieti. Momentálne každý tretí telefón ktorý O2 predá je s 4G technológiou.

obr: o2.sk

ikona

O2 odštartuje LTE sieť v decembri. Začne Bratislavou a KošicamiNa dnešnom novinárskom stretnutí informovalo O2 o svojich plánoch do budúcna. Očakávanú 4G sieť spustí koncom tohto roka, a v roku 2015 chce LTE sieťou pokrývať už 50 % populácie SR. Plánuje aj rozširovanie 3G a modernizáciu 2G siete. (doplnené o 90 nových lokalít s 3G pokrytím)

Zdroj: operátor

Diskusia k článku:

huje® 06.05.2015 - 14:27

"Do konca roka musí O2 pokryť LTE sieťou 25 % populácie a sústredí všetky kroky na to, aby sa cieľ podarilo splniť." ó, aký ústup z predchádzajúcich optimistických prehlásení... Veď pred časom (25.9.2014) hovorili o 50% do konca roku 2015. Alebo to všetko sú len plané reči? "„Chceme našim zákazníkom poskytnúť ešte väčší komfort pri využívaní dátových služieb. Vzhľadom na skúsenosti z európskych trhov, ako aj pripravenosť zariadení pre využívanie najmodernejšej siete, sa chceme zamerať na rozumné investovanie. Momentálne je na trhu asi 4,6% zákazníkov so zariadením schopným pracovať v 4G sieti. V tomto roku začneme Bratislavou a Košicami, v budúcom roku chceme pokryť 4G sieťou 50% populácie Slovenska. " http://goo.gl/vag2sh A to ešte nepokryli sieťou 3G ani všetky tie lokality, ktoré si predsavzali v rovnakej tlačovej správe.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease06.05.2015 - 15:21 Trvalý odkaz

Pol roka stratili vyjednávaním, že sa "nabúrajú" do 4G siete Orange. nevyšlo to. nič nebudovali. majú pár ulíc v BA a KE.
takže preto ten ústup z 50 na 25% do konca 2015.

Rastislav.j06.05.2015 - 15:24 Trvalý odkaz

huje®
Možno ani nie. Tú povinnosť 25 % pokrytia majú na 800 MHz sieti, ktorá je vhodná na použitie aj mimo miest. Operátor však potrebuje pokryť aj mestá a je len na O2, že kde to pokryje oboma a kde len jednou z nich (takže stále to môže byť v súčte tých 50%).

galaxi06.05.2015 - 17:19 Trvalý odkaz

dalsia kacica v podani grganov z O². Keby racsej viac konali ako dristali, su v dristoch lepsi ako Swan

huje®06.05.2015 - 18:33 Trvalý odkaz

Čítanie s porozumením nie je žiadna veľká veda:

Tretí mobilný operátor na slovenskom trhu chce do decembra 2016 pokryť 60 percent populácie.

BRATISLAVA. Do konca roka mobilný operátor O2 pokryje sieťou 4G všetky krajské mestá a päť najväčších okresných miest. Bude to znamenať vyše 25-percentné pokrytie populácie Slovenska.

O2 plánuje pokryť 4G sieťou 60 percent populácie do decembra 2016 a 90 percent populácie do roku 2019. Súbežne s budovaním 4G do konca tohto roka O2 posilní a rozšíri 2G sieť vo viac ako 131 lokalitách. V lete chce spustiť LTE roaming v Česku a následne postupne v celej Európskej únii.

Uviedli to dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi predstavitelia spoločnosti O2 Slovakia.

No nič, dodržiavanie vlastných vytýčených termínov u nich hapruje celé roky, preto treba byť opatrný a brať to s rezervou.

Celá diskusia 9 príspevkov