Ako na dokonalú fotku mobilom. Stačí dodržať týchto 10 krokov

Známy módny fotograf Lukáš Kimlička je ambasádorom Huawei a podelil sa o svoje rady, ako vyvtvoriť perfektnú fotografiu mobilom. Ak podceníte napríklad svetlo alebo kompozíciu, nepomôže vám ani najkvalitnejší fotoaparát.

Dnes už zrejme málokto fotí bežné fotografie zrkadlovkou. Na Instagram, Facebook alebo aj do rodinného albumu vieme zhotoviť zaujímavé a dostatočne kvalitné snímky aj mobilom. 

Od lacného modelu však zázraky nečakajte, ak ste náročný na výslednú kvalitu fotografie, mali by ste si zaobstarať smartfón vyššej triedy s výkonným čipsetom. Lebo nielen optika fotoaparátu, ale aj softvérové spracovanie sú dôležité. 

Lukáša Kimlička je dvorným fotografom množstva slovenských aj zahraničných prominentov, a prezradil desatoro pravidiel dokonalej fotky mobilom, ktorým sa pri práci on sám riadi. 

1. Svetlo je základ

Základné pravidlo fotografovania znie: ak nie je dobré svetlo, nebude dobrý ani výsledok. Vyhnite sa však ostrému slnku, ktoré môže na tvárach vytvoriť výrazné tiene. Najlepšie je fotiť sa na dennom svetle, ktoré svieti priamo na nás a nie zhora, teda nie na pravé poludnie. Ideálne svetlo je ráno alebo poobede. 

2. Nepodceňujte silu uhla pohľadu

Ak si chcete spraviť peknú selfie, najlepšie ju odfotíte doma pri okne. Stačí sa postaviť priamo k oknu (nie na prudké slnko) a fotoaparát namieriť priamo na seba aby ste mali objektív na úrovni očí. Nedávajte ho nižšie, zbytočne by ste si deformovali tvár.

3. Postavu foťte vždy zdola
Túžite po dlhých nohách? Môžete ich mať aspoň na fotke. Platí pravidlo, že je lepšie, ak nás niekto odfotí od spodu. Vtedy postava vyzeré štíhlejšia a predĺži nohy na nepoznanie. Mierne skloňte bradu, aby tvár smerovala priamo do objektívu. 

4. Na telefóne záleží
Aj Lukáš Kimlička občas fotí profesionálne zábery mobilným telefónom. Nie však hocijakým. Aktuálne používa top model Huawei P50 Pro (recenzia), ktorý okrem detailného podania farieb a ostrých fotografií ponúka až 100-násobné priblíženie, čo sa hodí najmä ak fotíte vzdialenejšie objekty.

5. Naplánujte si kompozíciu
Najmä cestovateľské fotky a tie, ktoré zachytíme pri monumentálnych svetových pamiatkach, si zaslúžia strategické plánovanie. “Pri fotení postavy v priestore, napríklad pri zaujímavej architektúre kde je veľa zvislých a vodorovných línií, je dobré použiť mriežku. Vďaka nej si vieme presne určiť kompozíciu tak, aby nám fotený objekt a celá fotka "nepadali", a zároveň ich zachytiť viac realisticky,” radí Lukáš Kimlička.

6. Menej je vždy viac
Keď je na jednom zábere veľa ľudí, veľa architektúry, aj veľa prírody a pozadia, tak sa aj z dobre myslenej fotky stane guláš. Keď toho na fotke nie je veľa, oveľa lepšie vynikne jej atmosféra. 

7. Kľúčom je postprodukcia
Aj profesionáli upravujú fotografie do konečnej podoby pomocou softvéru. V postprodukcii sa dajú pekne zvýrazniť detaily, či atmosféra, ktorú chceme fotografiou vyjadriť. Aj zo zlého portrétu viete pomocou šikovných filtrov vytvoriť zaujímavý záber. 

8. Čo dokáže black & white?
Čiernobiele fotografie vedia pekne zvýrazniť detaily a dodať fotografii nádych nostalgie a vyzdvihnúť emócie. Skúste to, budete príjemne prekvapení. 

9. Vytvárajte kolekcie
Len vo vzácnych prípadoch vznikne dokonalá fotografia na prvý pokus. Aj sám Lukáš je zástancom názoru, že treba fotiť, fotiť a ešte raz fotiť. Vytvorte pokojne aj 30 snímok, z ktorých si napokon vyberiete tú najlepšiu.  

10. Buďte autentickí
Hoci sa to dnes možno nezdá, autentickosť najmä vo fotografii stále vyhráva. V tomto prípade sa podľa Lukáša vypláca metóda pokus-omyl. “Ja som zástancom originality. Je dobré pri fotografovaní trochu zaexperimentovať a hľadať zaujímavé miesta, skúšať rôzne uhly, a vymýšľať nové, doposiaľ nevídané spôsoby, ako danú scenériu či objekt zachytiť,” uzatvára uznávaný fotograf.

Zdroj: tlačová správa Huawei

Diskusia k článku:

Začať diskusiu