Ako sa hrá Layers of Fear, prvý horor na novej generácii grafiky?

Psychologická hororová adventúra Layers of Fear pripadala našim poľským susedom z Bloober Teamu taká dobrá, že sa ju rozhodli pretvoriť do novej generácie s množstvom bonusov. Oplatí sa ju vyskúšať?

Poľské štúdio Bloober Team je známe vďaka hrám Observer, Blair Witch či cenami ovenčený The Medium. V posledných rokoch sa venovali značke Layers of Fear. Pôvodne vyšla v roku 2016 a reprezentuje sériu psychologických hororových adventúr. 

Tento počin pripadal Poliakom taký dobrý, že sa ho rozhodli pretvoriť na novú generáciu Unreal Enginu. Výsledok vychádza v kompletnej edícii a okrem Layers of Fear 1 a 2 obsahuje aj rozšírenia či úplne nový obsah. Toto všetko sme si mali možnosť vyskúšať a v nasledujúcich riadkoch si teda povieme, ako sa Layers of Fear hrá. 

Mrazivá, umelecky ladená psychologická sonda do duše

Príbeh Layers of Fear sleduje osudy niekoľkých postáv. Vaše prvé kroky prežijete v úlohe spisovateľky, ktorá sa na opustenom mieste pokúša dokončiť svoju prácu. Neskôr si zahráte za maliara, jeho rodinných príslušníkov a herca. 

Počas celej hry sa s osudmi postáv budú niesť ťažké témy v podobe psychologickej sondy do ich duší. Celé je to previazané v umeleckom duchu a na rad prídu aj témy psychických problémov, smrti či ťažkých životných období. 

Už tu sa teda ukazuje, že Layers of Fear nie je hra pre bežných hráčov, ktorí holdujú Call of Duty alebo iným komerčne ladeným titulom. Cieľovka tejto značky bude skôr užšia. Pravdepodobne ju ocenia hráči, ktorí vyhľadávajú niečo alternatívnejšie. Niečo, čo predviedla napríklad stredoveká detektívka Pentiment (recenzia).

Chodenie, čítanie, hľadanie aj hádanie

Rovnako nekomerčná je aj samotná hrateľnosť. Layers of Fear vám nenaservíruje skoro žiadne akčné pasáže. Opiera sa o hlboký príbeh jednotlivých postáv a veľmi dobre ladenú, miestami až mrazivú atmosféru. Toto vám počas hrania nedá vydýchnuť, aj keď zvyšok hrateľnosti je skôr v relaxačnej rovine. 

Budete tu veľa chodiť a prehliadať rôzne predmety, ktoré po vybratí viete otáčať. Okrem toho vás čaká podstatne dosť čítania listov a odkazov na doplnenie príbehu. Samozrejmosťou je tiež hľadanie kľúčov, občasné hádanky či nutný prieskum prostredia. Ak vám takáto herná náplň nevonia, pri Layers of Fear zrejme narazíte. 

Rovnako naraziť môžete aj po dlhšej dobe hrania, kedy sa celý postup a hrateľnosť stáva postupne stereotypnou. Silným nosníkom nie je ani strach. Layers of Fear totiž nepatrí medzi najdesivejšie hry všetkých čias. Dokáže navodiť zimomriavky a hustú atmosféru, ale nečakajte od toho ani žiadne rýchle ľakačky v štýle komerčných hororov. 

Krásny vizuál na Unreal Engine 5

Kým hrateľnosť zostáva hlavne časom mierne rozporuplná, bez debaty kvalitný je po celú hru vizuál postavený na Unreal Engine 5. Ten srší detailami z každej strany, čo môžete vidieť na krásne prepracovaných interiéroch. Zároveň je tu veľmi pekné nasvietenie a celkovú atmosféru dotvárajú tiene či modely objektov. 

Veľmi na mňa zapôsobila atmosféra v historickom panstve, kde sa ocitnete počas búrky, ktorá spolu s blýskaním sa za oknom vytvára úžasne mrazivé momenty. K tomu sa pridáva skvelý soundtrack hrajúci na vaše nervy a ťažiaci maximum z každej situácie. Rovnako kvalitne sa svojich úloh zhostili aj dabingoví herci a po audiovizuálnej stránke Layers of Fear nie je čo vytýkať. 

Psychologický horor len pre vyvolených 

Layers of Fear je vo výsledku nekomerčnou hrou, ktorú si užijú skôr alternatívni hráči. Ponúka hlboký príbeh sondujúci duše utrápených hlavných hrdinov, slušnú ponuku obsahu aj novú kapitolu. K tomu pridáva hrateľnosť postavenú na chodení, čítaní listov aj prieskume okolia

Občas príde na rad nejaká hádanka, ale nečakajte tu žiadnu väčšiu akciu. Novinka má svoju jasnú cieľovku, ktorej ponúka presne to, čo nedostane v plejáde veľkých AAA blockbusterov. S tými sa môže rovnať maximálne v kvalite grafiky, ktorá celkový výsledok posúva o level vyššie. 

V prípade, že nepatríte k cieľovej skupine a aj napriek tomu máte dôvod, prečo Layers of Fear vyskúšať, pripravte sa na to, že to môže skončiť nudou a odinštalovaním vo veľmi krátkom čase. To samozrejme platí aj naopak a cieľovka si rozhodne príde na svoje.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu