Čínski výrobcovia sa spájajú, aby nahradili Google Play

Huawei, Vivo, Oppo a Xiaomi zakladajú spoločnú platformu Global Developer Service Alliance. Jej cieľom je ponúknuť vývojárom jednotné miesto, kam budú nahrávať svoje aplikácie pre všetky obchody zmienených výrobcov.

Sága Huawei vs. vláda USA naďalej pokračuje. Stal sa z nej šach s dôkladne premyslenými pohybmi figúrok na oboch stranách. Najväčším problémom je pre výrobcu obmedzenie licencií od Googlu, čo si odnáša absencia rôznych služieb, na ktoré sme u nás zvyknutí. 

Aj preto sa Huawei najskôr rozhodol sústrediť na čínsky trh. Tam používateľom nechýbajú americké aplikácie, za ktoré majú lokálne náhrady. 

 

O to viac prekvapivá bola správa, že Huawei Mate 30 Pro prichádza na Slovensko. Za odporúčaných 999 eur dostal síce darčeky hodné takmer polovice ceny, v systéme však chýbal Obchod Play, ktorý nahradilo AppGallery. Ponúka alternatívne možnosti, ako do telefónu dostať nové aplikácie. 

V porovnaní s riešením od Googlu je však podstatne chudobnejší a vývojármi menej vyhľadávaný. To by sa teraz malo zmeniť. Huawei sa spája so Xiaomi, Vivo a Oppo, aby uľahčili medzinárodným vývojárom prenos aplikácií do AppGallery. Zakladajú Global Developer Service Alliance (GDSA), ktorá začína fungovať v marci. 

Jej hlavným cieľom je poskytnúť vývojárom jednotnú platformu, ktorá im umožní nahrávať svoje aplikácie súčasne do všetkých obchodov zmienených výrobcov. Pod krídla GDSA budú spadať tiež filmy, hry, hudba, knihy a časopisy. V podstate ide o ďalší krok Číny, ktorý vedie k nezávislosti od Googlu. 

Zdroj: reuters.com


 

Diskusia k článku:

rtg09.02.2020 - 11:50 Trvalý odkaz

Je to úbohé s tými sankciami. Len pre to, že Američania technologicky nestíhajú, tak sa uchyľujú k takýmto krokom. Nakoniec to možno len pomôže konkurencii.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy09.02.2020 - 16:30 Trvalý odkaz

ktora technológie je cinska?

Celá diskusia 2 príspevky