Elektrické kolobežky čaká zmena pravidiel. Kto musí platiť PZP?

Mnohí majitelia elektrických kolobežiek spozorneli, ak počuli o pripravovaných novinkách v legislatíve. Od budúceho roka bude povinné zmluvné poistenie za škodu (PZP). Netýka sa však všetkých modelov.

Novinky v legislatíve, ktoré sa dotknú slovenských používateľov, sú reakciou na stále sa zvyšujúci počet nehôd, neraz aj závažných či smrteľných. Veľmi častým problémom, ktorý je príčinou kolízií, je neprimeraná rýchlosť. Rýchlo jazdia kolobežkári nielen po cestách, ale aj po chodníkoch. A to napriek už platným pravidlám, ktoré jazdu po chodníku obmedzujú.

Na zvýšený počet kolízií zareagovala Európska únia zavedením povinného zmluvného poistenia. Na Slovensku začne platiť od 1. januára 2024. Netýka sa ale všetkých modelov. Pokiaľ vaša elektrokolobežka váži menej než 25 kilogramov a jazdíte rýchlosťou menšou než 25 kilometrov za hodinu, môžete si vydýchnuť. Vy PZP platiť nemusíte. 

Všetci ostatní, ktorí majú veľké, ťažké a výkonné elektrické kolobežky, si budú musieť od nového roka zabezpečiť poistenie. V niektorých členských štátoch EÚ bude PZP povinné aj pre elektrické bicykle. Väčšina u nás oficiálne predávaných modelov kolobežiek známych značiek (Xiaomi, Ninebot by Segway, ) má obmedzenú rýchlosť na 25 km/h a hmotnosť nepresahuje uvedenú hranicu, takže na ich majiteľov sa nová právna úprava nevzťahuje. Aj keď je pravda, že model Xiaomi Electric Scooter 4 Ultra spĺňa hranicu len tesne, váži 24,5 kg. 

Nezaškodí si pripomenúť základné pravidlá, ktoré by mal dodržiavať každý vodič elektrokolobežky, bez ohľadu na výkon:

  • Jazdite ohľaduplne a ak je to možné, využívajte cyklotrasy, nie chodníky. 
  • Na chodníkoch obmedzte rýchlosť na maximálne 6 km/h a nestresujte chodcov zvonením. Vy ste tam navyše, nie chodec. 
  • Jazdite len tak rýchlo, aby ste včas stihli zabrzdiť.
  • Noste ochrannú prilbu a reflexné prvky.
  • Správne osvetlenie kolobežky je samozrejmosťou.
  • Na ceste sa držte pri pravej krajnici. Ak musíte obísť prekážku, presvedčte sa, že neskrížite cestu autu za vami.
  • Naučte sa dávať rukou zmenu smeru, ukázať odbočenie nohou naozaj nie je dobrý nápad.
  • Nejazdite viacerí vedľa seba, iba za sebou.
  • Vyhnite sa pred jazdou alkoholu. Aj keď je povolených 0,5 promile, ani s takou hladinkou by ste nemali na kolobežku sadnúť a už vôbec nie ísť s ňou na cesty. 
  • Jedna kolobežka - jeden vodič. zabudnite na prevážanie zvierat a nákladu.

Na záver niekoľko zaujímavých čísel z prieskumu Xiaomi, ktoré má v portfóliu široký výber rôznych modelov. Prieskum bol uskutočnený agentúrou MNForce  na vzorke 1000 respondentov.

Viac než štvrtina opýtaných (28 %) jazdí na elektrických kolobežkách, pričom ju z nich zhruba polovica aj vlastní. Zvyšní využívajú služby prenajímania e-kolobežiek. Aspoň raz za mesiac si na nej zajazdí 18 % opýtaných, ďalších 14 % jazdí približne každý tretí deň. Malým prekvapením môže byť, že hoci sa na kolobežku postavia hlavne Slováci vo veku 18 – 29 rokov (28 %) a 30-39 rokov (27 %), nechýbajú ani seniori nad 60 rokov (17 %).

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu