EÚ chce riešiť závislosť od smartfónov. Vadí jej nekonečný obsah a automatické prehrávanie videí

Zverejnený návrh správy sa venuje rizikám nadmerne stráveného času pri obrazovkách smartfónov, ktorý negatívne vplýva na zdravie. Podľa jedného z prieskumov používajú Slováci svoj telefón cez tri hodiny denne a niektorí mladí používatelia dokonca viac než sedem hodín denne. To je alarmujúce.

Európska únia sa už dlhšie zaoberá digitálnou legislatívou, známe sú zákony o digitálnych službách aj o umelej inteligencii. Návykovému dizajnu platforiem, ktoré ponúkajú používateľom Nekonečný obsah, automatické prehrávanie videí a personalizované odporúčania, sa zatiaľ nevenujú. Všetko sa však môže zmeniť. Regulácia by mohla prísť v pripravovanom zákone o digitálnej spravodlivosti. 

Komisia poverila holandskú europoslankyňu za stranu Zelených Kim van Sparrentak, ktorá k danej problematike psychologických trikov, ktorými sa technologické firmy snažia používateľov udržať pri obrazovkách čo najdlhšie, vypracovala návrh správy. 

Podľa nedávneho prieskumu zverejnenom na webe euractive.sk trávi na internete každé štvrté dieťa a mladý človek do 24 rokov v priemere viac než sedem hodín denne. To je naozaj alarmujúce číslo. Pohľad na Slovákov ukazuje, takmer polovica z nich trávi na mobile každý deň viac než tri hodiny. Pritom už dve hodiny a viac sa považujú za nadmerný čas. 

Spôsobujú to online hry, sociálne siete, streamovacie služby, zoznamovacie aplikácie a podobne. Všetky majú za cieľ udržať používateľa pri obrazovke na ich platforme čo najdlhší čas. Preto využívajú tzv. návykový dizajn, teda nikdy nekončiaci obsah, kedy rolujete stále nižšie a koniec nevidno, majú predvolené automatické prehrávanie videí a medzi návykové dizajnové funkcie patrí aj opätovné načítanie stránky po potiahnutí nadol (pull to refresh) s personalizovanými odporúčaniami.

Takéto funkcie hrajú na "psychologické potreby, zraniteľnosť a túžby spotrebiteľov, ako je sociálna spolupatričnosť, sociálna úzkosť alebo strach z toho, že niečo zmeškajú". Príkladom poslednej menovanej funkcie sú dočasne dostupné informácie, ako napríklad "príbehy" alebo informácia o tom, že iný používateľ práve píše správu, upozorňuje stránka euractive.sk. 

O ďalšom negatívnom fenoméne na psychiku používateľov - vplyve lajkov, už bolo popísaných niekoľko štúdií a článkov. Dôsledky na duševné zdravie nielen mladých ľudí sú alarmujúce. Závislosť od digitálnych technológií môže mať za následok úbytok sivej hmoty v určitých oblastiach mozgu, k čomu dochádza napríklad aj závislostiach od alkoholu alebo drog. Preto by sme mali brať digitálnu závislosť vážne. 

Nie každému pomôže nastavenie si limitov času stráveného pozeraním sociálnych sietí a podobne, ako to ponúkajú buď samotné aplikácie alebo operačné systémy v smartfónoch. Pre deti dnes nie je problém ani obísť rodičovský dohľad a iné obmedzenia, ktoré majú nastavené na telefóne. 

Preto holandská europoslankyňa v správe odporúča, aby európska regulácia nastavila pravidlá a vyzýva Komisiu, aby "urýchlene odstránila existujúce regulačné medzery, pokiaľ ide o zraniteľnosť spotrebiteľov". Je tak možné, že sa v budúcnosti stretneme s novým zákonom o digitálnej spravodlivosti, ktorého súčasťou bude regulácia návykovosti aplikácií. 

Zdroj: euractive.sk 

 

 

 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu