Honor Band 5 - priamy útok na Xiaomi

Recenzia športového náramku s farebným, dobre čitateľným displejom, celodenným meraním tepu, podrobným záznamom spánku a ovládaním hudby zo spárovaného androidu.

Na poli športových náramkov je tlačenica. Svojich fanúšikov si našla štvrtá generácia Xiaomi Mi Band (recenzia tu) a dobrou voľbou, najmä pokiaľ vám záleží na automatickom rozpoznávaní aktivity, je Samsung Galaxy Fit. 

Lacnú verziu s prívlastkom "e" sme už testovali, všetko podstatné sa dočítate v recenzii Samsung Galaxy Fit e - kalórie majú prednosť.

Hlavnou výhodou Mi Band 4 oproti Honoru Band 5 je o niečo dlhšia výdrž na jedno nabitie, Galaxy Fit e vyniká spomínaným automatickým rozpoznávaním chôdze, behu či iného tréningu. To na Honore nenájdeme. 

Tradičný športový dizajn neprekvapí. K saku alebo šatám si ho však zrejme brať nebudete. Vďaka nízkej hmotnosti ho na ruke ani pri celodennom nosení nebudete cítiť. Uchytenie okolo môjho tenkého zápästia bolo pevné, ani raz sa mi nestalo, že by sa mi remienok sám od seba rozpojil. 

Kým neprišla aktualizácia systému, nebola som s prostredím úplne spokojná. V nastaveniach chýbali jednotlivé položky, zobrazené boli iba biele čiary na čiernom pozadí. Problém bol aj s diakritikou. 

Update vyriešil všetky chyby pri zobrazovaní, pridal popisky pri ikonách v menu, pribudlo meranie SpO2 (okysličenie krvi) a na androidoch bolo pridané ovládanie hudby vrátane hlasitosti prehrávanej skladby. Na iOS táto možnosť stále chýba. V slovenskom preklade či zobrazovanej diakritike som nezaznamenala žiadne problémy.

Moje dva týždne s Honorom Band 5 boli veľmi príjemné. Náramok robil to, čo by som od podobného zariadenia očakávala. Merania boli presné, porovnávala som namerané hodnoty s Apple Watch, ktoré som nosila na druhej ruke. Počet prejdených krokov alebo spálených kalórií sa od seba líšili len minimálne. 

Dokonca aj spánok merali veľmi podobne. Na Apple Watch používam aplikáciu Sleep++, v náramku Band 5 je monitorovanie spánku už jeho súčasťou. Žiadne výrazné výkyvy meraní som nezaznamenala. Všetky dáta sa automaticky synchronizujú s mobilnou aoplikáciou Huawei Health. Úvodné párovanie prebehlo bez problémov. 

Náramok môžete mať naraz pripojený iba k jednému mobilnému zariadeniu. Keď som chcela vyskúšať jeho fungovanie s androidom, musela som ho od iPhonu odpojiť a nanovo spárovať s androidom. 

Honor Band 5 ponúka farebný dotykový 0,95'' OLED displej s veľmi dobrou čitateľnosťou aj v exteriéri. Pokiaľ si nastavíte jas na maximum, prečítate bez problémov všetko aj vtedy, keď vám na displej bude svietiť slnko. Jas treba upravovať manuálne, no môžete si nastaviť automatické zníženie jasu v noci. Aspoň ušetríte nejaké to percento batérie. 

Displej rozsvietite pohybom zápästia alebo ťuknutím na kruh v dolnej časti displeja. Ten poslúži aj na návrat na domácu obrazovku. Do menu vstúpite pohybom prsta hore alebo dole, v jednotlivých položkách slúži na návrat o krok späť slajdnutie prsta po obrazovke smerom doprava. Kompletné špecifikácie sa dočítate v článku Honor Band 5 - ďalšia generácia fitness náramku pod 50 eur. 

Ťuknutím na domácu obrazovku sa zobrazí počasie, percenta baterie, stav Bluetooth pripojenia a ikona doručených správ. V nastaveniach aplikácie si zvolíte, ktoré notifikácie sa vám majú na displeji zobrazovať. Po ťuknutí na konkrétny oznam vidíte náhľad správy. 

Samozrejmosťou je meranie krokov, prejdenej vzdialenosti, spálených kalórií, náramok sleduje minúty tréningu aj počet hodín, počas ktorých ste vykonali aspoň nejaký pohyb. Band 5 je vodeodolný, takže ho môžete nechať na ruke aj počas plávania v bazéne. V nastaveniach si viete vybrať dĺžku bazéna, buď 25 alebo 50 metrov. 

Na výber máte niekoľko ciferníkov, ja som si obľúbila podrobný nielen so zobrazením času, dátumu a dňa v týždni, ale aj aktivít, spálených kalórií, počasia a stavu batérie. Nové ciferníky si vyberiete po dlhom podržaní prsta na domácej obrazovke, v nastaveniach náramka ich hľadajte pod názvom Tváre a kompletnú ponuku nájdete v mobilnej apolikácii Huawei Health v sekcii Ciferníky. 

Prichádzajúci hovor môžete zrušiť alebo prijať na telefóne. Pokiaľ máte číslo uložené v kontaktoch, vidíte na displeji jeho meno. Pekne s diakritikou. 

Náramok vie počas celého dňa monitorovať činnosť srdca, pričom v aplikáciii si nastavíte hodnoty, pri ktorých vás má upozorniť na vysoký či naopak nízky tep. Na nízku frekvenciu vás ale upozorní iba android, na iOS nastavenie minimálnej tepovej frekvencie chýba. 

Batéria ponúka 100 mAh kapacitu a nabijete ju dodávanou kolískou s krátkym káblom. Pokiaľ vám jeho dĺžka nevyhovuje, môžete ho nahradiť akýmkoľvek microUSB káblom. Nabíjanie je rýchle, trvá približne hodinu. Výdrž náramka je pri zapnutom kontinuálnom meraní tepu a jase displeja nastavenom na tri dieliky z piatich približne desať dní. 

Výhody: 

+ pevne drží na ruke

+ neprekáža ani pri celodennom nosení

+ podrobný záznam spánku

+ výborná aplikácia Huawei Health

+ dobre čitateľný AMOLED displej aj na priamom slnku

+ systém v slovenčine s diakritikou

+ vymeniteľné náramky

Nevýhody: 

- ovládanie hudby a nastavenie nízkej hodnoty tepu len na androidoch

- krátky nabíjací kábel, ale viete ho nahradiť iným microUSB káblom

- chýba automatický záznam aktivity

- dizajn nie je vhodný k odevu na spoločenské príležitosti

- oproti Xiaomi Mi Band 4 slabšia výdrž

Orientačná cena:  34,90 €

Záver

Honor Band 5 je vydarený športový náramok, ktorému nechýba nič dôležité a s čistým svedomím ho odporučím každému, kto hľadá lacnú alternatívu k drahým smart hodinkám a zároveň mu neprekáža športový dizajn. 

Ponúka pekný farebný displej, záznam tréningov, celodenné sledovanie vášho tepu a upozorní na jeho výrazné výkyvy. Je vodeodolný a po spárovaní s androidom ovládate prehrávanú hudbu vrátane hlasitosti priamo zo zápästia. 

Veľké plus dávam za prehľadnú aplikáciu Huawei Health, kde nájdete podrobné záznamy o cvičení, činnosti srdca aj spánku s jeho fázami, ktorým ste počas noci prešli. Približne desaťdňová výdrž na jedno nabitie patrí k priemerným hodnotám, no stále je to slušné. Pokiaľ si vypnete funkcie, ktoré najviac ovplyvňujú výdrž, viete sa dostať aj na vyššie číslo. 


 

Diskusia k článku:

Krtko Krt16.02.2020 - 21:23 Trvalý odkaz

Pekna recenzia. Výborne spracovaná a podrobná.

Krtko Krt18.02.2020 - 21:38 Trvalý odkaz

In reply to by Lenka Ivančíková

Nemam problém pochvalit ked to stoji za to. :-)

Celá diskusia 3 príspevky