Nedajte sa nachytať podvodníkmi, ktorí vás vydierajú údajným videom

Možno ste aj vy dostali e-mail s upozornením, že ste boli nasnímaní pri sledovaní pornografického obsahu a pokiaľ nezaplatíte požadovanú sumu, útočník pošle video vašim kontaktom a zverejní ho na sociálnej sieti. Ako hovorí klasik: nedajte sa obabrať.

Aj na našu redakciu sa niektorí obrátili s otázkou, či majú veriť e-mailu o existencii citlivého videa, ktoré vraj bolo nasnímané, keď sledovali obsah na stránkach pre dospelých. Mnohých vystrašilo presviedčanie útočníka, že získal prístup k ich počítaču a nainštaloval im tam vírus, vďaka ktorému si stiahol všetky údaje, fotografie, históriu prehľadávania a má prístup k ich sociálnym sieťam aj histórii četov. 

Pokiaľ do 48 hodín nezaplatia určenú sumu, zvyčajne okolo 1500 eur v Bitcoinoch, rozpošle ich video všetkým kontaktom, ku ktorým vďaka vírusu získal prístup. V niektorých zahraničných verziách tohto scamu odosielateľ tvrdí, že pozná vaše heslo a dokonca ho napíše do predmetu správy. Pritom ho mohol získať z niektorého veľkého úniku dát. Len nedávno sa riešil únik vyše troch miliárd prístupových údajov. Nevertu mu nič, e-mail hoďte do koša a mávnite nad všetkým rukou. 

Aj spoločnosť ESET zachytila v poslednom období zvýšený výskyt podobných e-mailov so žiadosťou o zaslanie približne 1450 eur. E-maily s podobným obsahom sa objavujú už niekoľko rokov a majú svoj názov: sextortion. 

ESET v tlačovej správe potvrdzuje, že útočník v skutočnosti žiadne inkriminujúce video obete nemá. Posledné e-maily sú písané dobrou slovenčinou a dokonca vám v nich útočník na konci radí, ako lepšie chrániť svoje zariadenia a že si treba meniť heslá. 

Tu treba len súhlasiť, meniť si heslá by malo byť samozrejmosťou, používajte dvojfaktorovú autorizácu, ak sa dá, takisto si môžete nainštalovať niektorý spoľahlivý bezpečnostný softvér, ktorý vie podobné správy odfiltrovať. Pokoj na duši môže priniesť aj prelepenie web kamery. 

Zdroj: tlačová správa 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu