Powerbeats Pro - kvalitný zvuk, výborná výdrž

Čitateľské skúsenosti so športovými true wireless slúchadlami. Vďaka špeciálnej konštrukcii sú vhodné aj pre náročné aktivity.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Skúsenosti".

Nedávno ste si mohli prečítať Petrove skúsenosti so slúchadlami Sony WF-1000XM3, ktoré ponúkajú špičkový zvuk s potlačením hluku. Tentoraz sa náš čitateľ zameral na bezdrôtové true wireless slúchadlá od spoločnosti Beats. V článku ich často porovnáva so Sony WF-1000XM3, ktoré sú momentálne považované za etalón triedy.

Prečítajte si Petrove skúsenosti:

Na úvod je potrebné spomenúť, že značku Beats vlastní Apple. Z tohto spojenia prirodzene vyplýva sesterstvo, ktoré má priamy dopad na produkt aj na samotného používateľa. Hoci slúchadlá Powerbeats Pro môžete používať v spojení s telefónmi so systémom iOS aj Android, nájde sa tu zopár odlišností, ktoré je potrebné vyzdvihnúť. Ja som slúchadlá testoval s telefónom Huawei Mate 20X, čiže s Androidom. 

Balenie

Obsah štvorcovej krabičky môžeme označiť za štandardný. Okrem slúchadiel v nej nájdete pomerne objemné nabíjacie puzdro, trojicu veľkostne odlišných nadstavcov do uší, nabíjací Lightning kábel a veľkú nálepku s logom Beats. Ako ste si určite všimli, prítomnosť kábla s koncovkou Lightning naznačuje, že puzdro nabijete len cez Lightning kábel, prítomnosť USB-C vstupu nehľadajte.

Komfort pri používaní

Svojim dizajnom sú slúchadlá Powerbeats Pro určené pre športové aktivity. Ich dodatočná predĺžená časť, ktorá obopína ušný lalok, zaručuje výbornú fixáciu aj pri prudkých pohyboch vo všetkých smeroch. Predĺžená časť (alebo chvostík) je ohybná, nebojte sa ju trochu vykrútiť do želaného smeru. Ako pravidelne cvičiaci človek môžem potvrdiť, že slúchadlá držia na mieste aj pri benchpressovom tlaku na lavičke v negatívnom sklone, alebo pri príťahoch v predklone. Veľmi dôležitý je správny výber nástavcov. Stalo sa mi totiž, že primárne nástavce nedoliehali k ušiam ideálne pri zatínaní zubov a pri brušákoch. Preto som ich vymenil za väčšie a bolo po probléme. V balení nájdete tri veľkosti, neváhajte ich vyskúšať. 

Ani po 4 hodinách nosenia som nepociťoval tlačenie, svrbenie alebo bolesti v ušiach. 

 Zároveň dodávam, že slúchadlá pokojne môžete nosiť aj k obleku. Ja som s tým nemal žiadny problém, a to si dovolím povedať, že nie som úplný módny odpadlík. Minimálne k športovému saku sa náramne hodia. Na výber máte štyri fareby: čiernu, bielu-slonovinovú, námornícku modrú a zelenú moss. Všetky farebné varianty sú v matnom prevedení a v rovnakej farbe sú aj ušné nadstavce. Mňa uchvátila zelená farba. 

 Vzhľadom na svoje povrchové prevedenie mám dojem, že Powerbeats Pro znesú aj hrubšie zaobchádzanie. Rovnaký dojem mám aj z nabíjacieho puzdra, ktorého zaoblený povrch je z tvrdého hladkého plastu. Pokojne ho môžete hodiť do svojej tašky spolu s kľúčmi bez strachu o škrabance. Slúchadlá Sony sú jemnejšie a vyžadujú nežné zaobchádzanie. Toto platí aj pre nabíjacie púzdro, ktoré je pogumované a spolu s kľúčmi v taške by mohli splodiť krásne škrabance.

Po otvorení nabíjacieho puzdra slúchadiel Powerbeats Pro je možné spozorovať malú vôľu v pánte, ktorý spája hornú a spodnú časť puzdra. V zatvorenom stave našťastie vôľa zmizne. 

Ovládanie

Párovanie prebieha cez Bluetooth bez jediného problému aj pri Android zariadení. Čo ma prekvapilo, k párovaniu nie je potrebná žiadna aplikácia v telefóne. Stačí otvoriť puzdro, v ktorom sú slúchadlá od výroby uložené, a spárovanie s telefónom môže prebehnúť. Pokiaľ by tento postup nefungoval, stále si môžete z obchodu Google Play stiahnuť aplikáciu Beats, ktorá vám pri spárovaní pomôže. Bohužiaľ, samotná aplikácia nemá žiadne ďalšie využitie, okrem indikátora stavu nabitia batérie slúchadiel a puzdra.

Po vybratí slúchadiel z puzdra a vložení do uší sa ozve jednoduchý tón a vy viete, že slúchadlá sú spojené s telefónom. Chýba mi akákoľvek informácia o stave nabitia slúchadiel. Dokonca aj keď sa pozriem na horný stavový riadok v telefóne, ktorý zobrazuje ikonu pripojenia cez Bluetooth, nevidím pri ňom žiadny malý stĺpček, ktorý by aspoň takto znázorňoval stav batérie. V prípade slúchadiel Sony sa o stave batérie dozviete prostredníctvom ikony pripojenia Bluetooth v stavovom riadku smartfónu, cez aplikáciu Sony Headphones Connect a taktiež ohlásením percenta batérie pri vybratí slúchadiel z puzdra a vložení do uší. 

Nabíjacie puzdro Powerbeats Pro síce obsahuje malú LED diódu, ktorá sa dá aktivovať otvorením puzdra, alebo stlačením malého funkčného tlačidla na puzdre, avšak tá ponúka len orientačnú informáciu o stave batérie. Svieti na bielo alebo na červeno. Podľa návodu priamo na stránkach Beats, pokiaľ má nabíjacie puzdro menej než 40 % batérie, LED dióda bude svietiť na červeno. Pre mňa ide o nedostatočnú informáciu. Na stránkach Beats som sa dočítal, že používatelia iOS si môžu stiahnuť tzv. Battery widget a pridať si ho na plochu Today View. Používatelia systému Android majú smolu, žiadny widget k dispozícii nie je. 

Vysoko oceňujem prítomnosť fyzických tlačidiel na oboch slúchadlách. Menej už ich reakciu na príkazy. Poďme ale po poriadku. Na každom slúchadle nájdete kolísku ovládania hlasitosti a ďalšie funkčné tlačidlo v logu Beats. Je jedno, či budete používať ovládanie na ľavom alebo pravom slúchadle, príkazy platia pre obe slúchadlá súčasne.  

Funkčné tlačidlo v logu Beats má viacero funkcií. Jeho stlačením môžete prijať a ukončiť hovor aj ovládať prehrávanie hudby. Jedno stlačenie znamená pauzu v prehrávaní, dvojitým stlačením preskočíte na ďalšiu skladbu. Hoci stlačenie tlačidla je fyzické a nie senzorové, slúchadlá ho občas nezaregistrujú. Namiesto ďalšej skladby vyvolám pauzu. Podržaním tlačidla vyvoláte hlasovú asistentku. 

Kolíska ovládania hlasitosti sa nachádza na vrchnej časti slúchadiel a je ľahko hmatateľná. Pri ovládaní hlasitosti cez kolísku som však spozoroval malý bug. Pokiaľ som prerušil prehrávanie hudby stlačením funkčného tlačidla a opätovne som prehrávanie neskôr spustil, hlasitosť bola zakaždým vyššia než pred pauzou. Po každej pauze musím hlasitosť o jeden stupeň znížiť. Ide jednoznačne o chybu, ktorá by sa dala odstrániť softvérovou aktualizáciou. 

Druhým bodom je stupňovanie hlasitosti. Pri znížení hlasitosti cez ovládacie tlačidlá na slúchadlách hlasitosť klesne o dva stupne. Pri zvyšovaní hlasitosť stúpne o jeden stupeň. V tomto prípade si nie som istý, či ide o bug alebo ochranu sluchu. Pre porovnanie, Sony WF-1000XM3 neobsahujú žiadne ovládanie hlasitosti priamo na slúchadlách.

Čo však slúchadlá Sony majú, je prehľadná aplikácia Sony Headphones Connect. Ponúka výborný prehľad o stave batérie slúchadiel, ovládanie hudby, ekvalizér a podobne. Slúchadlám Powerbeats Pro sekunduje aplikácia pod názvom Beats, avšak jej funkčnosť je veľmi obmedzená, ako som už spomínal vyššie. Dokážete cez ňu znázorniť percento batérie slúchadiel a puzdra, a zároveň slúži pri softvérových aktualizáciách slúchadiel.

Netuším, ako vyzerá aplikácia Beats z obchodu AppStore, používatelia systému iOS môžu kľudne napísať svoje postrehy v diskusii pod článkom.

Kvalita zvuku

Asi pôjdem proti prúdu, ale pre mňa hrajú Powerbeats Pro o niečo lepšie, ako Sony WF-1000XM3, najmä pri použití v posilňovni. Nie som žiadny zvukový guru, ale ich basy sa mi javia výbušnejšie v porovnaní so Sony, najmä maximálna hlasitosť je u Powerbeats vyššia. V prípade slúchadiel Sony mi chýbal nejaký ten stupienok maximálnej hlasitosti navyše. Avšak toto je len môj osobný názor pri použití v posilňovni. Nechápte ma zle, slúchadlá Sony hrajú výborne, ale na to cvičenie potrebujem hudbu naladiť hlasnejšie a basovejšie. Jedným dychom dodávam, že pokiaľ by som mal používať slúchadlá primárne na cestách, vo vlaku, lietadle a podobne, tak by som jednoznačne volil Sony, najmä kvôli prítomnosti ANC.

Na druhej strane je nutné povedať, že charakter prehrávania hudby v prípade Powerbeats Pro neviete ovplyvniť. Hrajú ako hrajú, a s tým sa musíte stotožniť. Narozdiel od slúchadiel Sony, ktoré prostredníctvom aplikácie Sony Headphones Connect ponúkajú podarený ekvalizér, ktorý silne ovplyvňuje zvukový výstup. Hoci si v tejto sekcii viete poriadne navýšiť basovú zložku, výsledok mi v prípade Sony neznie tak dobre, ako pri Powerbeats Pro.

Zrejme existujú aplikácie tretích strán obsahujúce ekvalizéry, tie však nebudem hodnotiť. 

V posilňovni dokážu Powerbeats Pro svojim pasívnym potláčaním hluku odflitrovať okolité hluky celkom úspešne. Svoju hudbu som počul zreteľne aj napriek hlasnej hudbe z reproduktorov posilňovne. Rovnako uspokojivý výsledok bol aj v prípade prehrávania hudby v rušnom nákupnom centre. Nemal som pocit, že by mi chýbalo ANC. Limity pasívneho potlačenia hluku spoznáte v lietadle. V tomto prípade Sony ukazujú svoju výhodu prítomnosťou ANC. Všeobecne možno povedať, že ak si chcete vychutnávať hudbu cez slúchadlá počas cestovania, vhodnejšou voľbou bude produkt od Sony. Nehovoriac o telefonovaní, kde je kvalitatívny rozdiel markantný a ktorému sa budem venovať v nasledovnej sekcii

Telefonovanie, multimédiá, konektivita

Telefonovanie je jednoznačne slabou stránkou slúchadiel. V tichom prostredí podľa očakávania nevzniká problém. Vy počujete volajúceho a druhá strana dobre počuje vás. Problémy nastávajú pri prechode do hlučnejšieho prostredia. Stačí vojsť do potravín. Vy budete volajúceho počuť dobre, avšak druhá strana bude počuť všetko ostatné vo vašom okolí, len nie váš hlas. Slúchadlá som následne skúšal používať počas telefonovania v nákupnom centre a na letisku. Na takom letisku bolo takmer nemožné hovor realizovať. Ja som síce volajúceho počul veľmi dobre, ale druhá strana sa sťažovala po každej druhej vete. Nebolo mi rozumieť, údajne bolo počuť hluk, kroky a podobne. Musel som takmer až kričať, aby mi bolo ako tak rozumieť. 

Hoci som slúchadlá Sony vo svojom predošlom článku označil za nie úplne ideálne pre telefonovanie, v porovnaní s Powerbeats Pro sú minimálne o triedu lepšie.

Kvalita Bluetooth spojenia s telefónom Huawei Mate 20X bola excelentná. Počas dvoch týždňov denného používania nedošlo k prerušeniu pripojenia ani raz. To isté sa o slúchadlách Sony nedá povedať, tie mali s kvalitou pripojenia občasný problém.

Výdrž batérie

Priznám sa, že som bol vždy veľký skeptik, pokiaľ sa jednalo o tému výdrže batérie v spojení so slúchadlami true wireless. Powerbeats Pro lámu všetky predsudky. Ak sa pozrieme na papierové hodnoty, slúchadlá majú vydržať prehrávať hudbu neustále až deväť hodín. Toto vám neviem potvrdiť, 9 hodín v kuse hudbu nepočúvam. Spolu s nabíjacím puzdrom by ste papierovo mali mať k dispozícii vyše 24 hodín prehrávania hudby. Realita výdrže batérie nielenže korešponduje s papierovými hodnotami, ale pocitovo ich prekonáva. V posilňovni som takmer denne dve hodiny. Slúchadlá vlastním od 21. 9. 2019. Dnes je 07.11.2019 (v čase písania článku) a slúchadlá spolu s púzdrom som nabíjal zatiaľ len dvakrát!  

Čo sa týka dĺžky nabíjania cez puzdro, 5 minút nabíjania vám údajne ponúkne až 1,5 hodiny prehrávania hudby. Samotné nabíjanie puzdra trvá približne tri a pol hodiny. Celkovo výdrž slúchadiel sa nedá hodnotiť inak ako na výbornú.

Hoci som to spomenul už v článku vyššie, spomeniem to aj tu. V prípade Androidu mi chýba lepšia informovanosť o stave batérie slúchadiel. Jedinú informáciu dostanete prostredníctvom aplikácie Beats, čo je nedostatočné. Informačnú LED diódu puzdra slúchadiel nepočítam. 

Orientačná cena: 219 eur

Záver

Slúchadlá Powerbeats Pro sú fantastickou voľbou pre ľudí, ktorí chcú slúchadlá primárne používať na šport takmer akéhokoľvek druhu, či už do posilňovne alebo na beh. Pre tento účel dostali slúchadlá do výbavy plnú poľnú. Sú vode a potu odolné, majú na sebe hardvérové ovládacie prvky, na ušiach držia ako pribité a vydržia aj hrubšie zaobchádzanie. V posilňovni dokážu celkom úspešne odfiltrovať hlasnú hudbu z reproduktorov, alebo hlasné vzdychy borcov s prebytkom testosterónu, a to aj napriek chýbajúcej funkcii aktívneho potlačenia hluku (ANC). Ich hlasitosť je viac než dostatočná a určite vás poteší plná a výbušná basová zložka.

Slúchadlá nemôžem odporučiť pre telefonovanie v hlučnejšom prostredí, ako sú napríklad nákupné centrá alebo letiská. Druhá strana si totiž často sťažuje, že ma dobre nepočuje, takže v hlučnejšom prostredí je potrebné hovoriť hlasnejšie.

Ak vás zaujíma samotná kvalita reprodukcie hudby, pre mňa osobne hrajú o kúsok lepšie než Sony WF-1000XM3, ale so zreteľom na používanie v posilňovni. Keďže Sony majú aj ANC, ich reprodukcia pôsobí v hlučnejšom prostredí kvalitnejšie. Pokiaľ hľadáte slúchadlá pre použitie mimo športových aktivít, zamerajte sa na Sony WF-1000XM3.

Používatelia smartfónov so systémom Android musia pri Powerbeats Pro myslieť na to, že nabíjanie puzdra je možné len cez Apple Lightning konektor. Okrem spomínaného som nespozoroval žiadne iné problémy vyplývajúce so spojením s telefónom bežiacom na systéme Android.

 


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu