Predpoveď Lenova na rok 2023: obrazovky meniace tvar, svet Metaverse a inteligentné nakupovanie

Lenovo sa podelilo o svoj pohľad do budúcnosti. V hlavnej úlohe bude umelá inteligencia a flexibilné displeje pre hybridnú prácu.

Technológie hýbu svetom a neustále sa vyvíjajú. Inak tomu nebude ani tento rok. Čo prinesie blízka budúcnosť nielen v tomto roku, ale aj v tých ďalších? Tu je odpoveď Lenova. 

1. Holografická technológia dodá stretnutiam energiu

Pracovné tímy sa už dnes bežne spájajú prostredníctvom video konferencií, nie je problémom, ak pracujú na rôznych kontinentoch tisíce kilometrov od seba. 

Pri prezentáciách, uvádzaní produktov alebo stretnutiach s inými organizáciami ponúkne rozšírená a zmiešaná realita nový spôsob, ako zaujať hologramami v životnej veľkosti. Lenovo pracuje na koncepte Cyber Space.

2. Zariadenia meniace tvar podporia hybridnú prácu

Budúcnosťou vraj budú displeje, ktoré v prípade potreby budeme môcť rozložiť alebo roztiahnuť. Na veľtrhu Lenovo Tech World mal premiéru rolovateľný koncept smartfónu Motorola, ktorý je kompaktný, keď je displej zasunutý, no keď ho potrebujete mať väčší, rozšíri sa na veľkú obrazovku. 

Ne svete je aj skúšobná verzia rolovateľného počítača, ktorý sa vie rozložiť na 15,3-palcovú obrazovku. 

Samostatnou kapitolou sú prenosné displeje, určené napríklad do zariadení v tvare okuliarov, ako Lenovo Glasses T1, ktoré poslúžia ako súkromné multimediálne zariadenie nielen doma, ale i na cestách. 

3. Svet Metaverse zmení spôsob ako pracujeme

Metaverse sa priblíži realite – ale nebude to o kreslených avataroch a hrách. Namiesto toho bude technológia metaverse poháňaná svetom práce, nie hrami. Podľa Lenova sú veľké skoky vo vývoji už za rohom.

Namiesto hier, ako sú letecké simulátory, to však budú simulátory práce, ktoré budú predstavovať pohlcujúce školenia. A práve to podporí prijatie technológie metaverse. Lenovo ponúka ThinkReality VRX, náhlavnú súpravu pre virtuálnu realitu novej úrovne pre školenia, spoluprácu a 3D dizajn.

4. Nakupovanie bude inteligentnejšie

V blízkej budúcnosti môžu servery s umelou inteligenciou analyzovať viacero videozáznamov z kamier v uličkách obchodov a sledovať, či sa v rovnakom čase neodoberá veľké množstvo tovaru, a monitorovať dodávky do obchodu, aby sa zabezpečila vysoká úroveň skladových zásob. 

Keď zákazníci "kliknú a nakúpia", kamery s umelou inteligenciou budú dohliadať na to, aby dostali to, čo si objednali, čím sa odstráni nepríjemná časť moderného nakupovania pri samoobslužných pokladniach.

5. Viacprístupový edge computing (MEC) bude poháňať inteligentné mestá

V budúcnosti budú inteligentné kamery riadiť dopravu v inteligentných mestách, čím sa zníži znečistenie, dopravné zápchy a nehody na cestách. Servery edge computing zas umožnia všetko od holografického vyučovania až po nakupovanie v rozšírenej realite.

V Barcelone sa v rámci pilotného projektu ukazuje sila edge computingu, pričom 3 000 serverov Lenovo v celom meste umožňuje zariadeniam a kamerám internetu vecí poskytovať údaje tam, kde sú potrebné. V budúcnosti by edge computing mohol dokonca pomôcť mestám dosiahnuť ciele v oblasti znečistenia tým, že bude riadiť semafory, aby autá jazdili úspornejšie.

6. Hybridnú prácu umožnia nové technológie

Spôsob, akým pracujeme, sa navždy zmenil a v novom hybridnom pracovnom priestore zajtrajška sa zmení aj spôsob, akým spoločnosti využívajú technológie. Spoločnosť Lenovo teraz ponúka riadené zamestnanecké prostredie, kde si spoločnosti môžu prenajať riešenie na pracovisku, a to nie len hardvér alebo softvér ale aj (napríklad) IT infraštruktúru a podporu a analýzu výkonu, ako aj služby cloudovej a dátovej infraštruktúry.

Zdroj: tlačová správa

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu