Samsung Galaxy A71 - veľký, ale ľahký

Recenzia veľkého, no relatívne ľahkého 6,7-palcového androidu s piatimi fotoaparátmi a 4500 mAh batériou.

Minuloročný model Galaxy A70 stavil na veľký displej a silnú batériu, dokonca pri zachovaní cenovky pod štyri stovky. Dnes ho v serióznych obchodoch kúpite už od 320 eur.

Po trištvrte roku prichádza na trh vynovená verzia Galaxy A71 s odvážnou cenou 469 eur. Za výrazný príplatok dostanete zhodnú batériu, rovnaký FHD+ AMOLED displej s Always On funkciou, takú istú RAM-ku aj úložisko (6/128 GB), ale o trocha výkonnejší procesor, o milimeter príjemnejšie rozmery, o pár gramov nižšiu hmotnosť a hlavne lepší hlavný aj širokouhlý fotoaparát.

Stále to nie je super rýchly či extra výkonný mobil, čítačka v displeji je pomalá a všetky prednosti sa vlastne týkajú hlavne fotoaparátov. Lenže pri pohľade na konkurenciu s cenovkou do 500 eur stále niet veľmi z čoho vyberať. Výkonných fotomobilov je v tejto kategórii podozrivo málo. 


Jednou zo základných výhod tejto 6,7-palcovej placky je relatívne nízka hmotnosť. Konkurenti majú často aj o 20 či 30 gramov viac. Vďaka tomu vás nebude bolieť ruka pri sledovaní videí alebo čítaní dlhých článkov.

Namiesto LED diódy tu máme Always On funkciu, teda zobrazenie času, dátumu, stavu batérie a niekoľkých ikon čerstvých oznámení.

Žiaľ, nadstavba od Samsungu oznamuje úplne všetko. Po teste rôznych Huaweiov, iPhonov či Xiaomi vždy žasnem nad tým, ako v hornej lište vidím informáciu o bezpečnom pripojení Wi-Fi, vytvorenej snímke obrazovky či prvej obeti koronavírusu z aplikácie SME. Nič z toho nepotrebujem.

Viem, že stačí na otravných notifikáciách podržať prst a vypnúť všetko, čo ma otravuje, no jedným dychom dodávam, že po vložení SIM karty do akéhokoľvek nového Samsungu niekoľko dní vypínam nejaké oznámenie, ktoré je na inej nadstavbe buď skryté, alebo riešené inak, príjemnejšie.

A ono nestačí otvoriť aplikáciu, či už SME alebo Messenger, notifikácie v hornej lište zmiznú až po otvorení jednotlivých článkov či správ. Možno to niekomu vyhovuje, ale ak niečo ignorujem po otvorení SME alebo Messengera, tak na to už nepotrebujem byť upozorňovaný v hornej lište či Always On Display. Messengerové správy vidím v hornej lište aj po ich prečítaní na PC. Zvláštne.

Ešte horšie je, že tieto oznámenia nie sú chronologické. Najnovšie teda nenájdete ako prvé niekde hore, ale sú v akýchsi skupinách. Ani na Always On nevidíte len tie najnovšie ikony. Napríklad zmeškaný hovor je snáď zakaždým niekde vzadu.

Ešteže funguje prebudenie odomykacej obrazovky poklepaním po displeji. V nastaveniach Zamknutá obrazovka - Oznámenia som zmenil Štýl zobrazenia z "iba ikony" na "podrobnosti", a konečne už po rozsvietení mobilu vidím nielen ikonu Gmailu, ale aj predmety prijatých e-mailov.

Odomykanie tvárou je pomalé a nie úplne spoľahlivé, čítačka odtlačkov v displeji na tom nie je o nič lepšie. Nestávalo sa veľmi často, že by môj prst rozpoznala na jedno priloženie.

Pochváliť však musím ovládanie gestami: Nastavenia - Zobrazenie - Navigačný panel - Gestá na celej obrazovke. Keď si raz na toto zvyknete, už sa nebudete chcieť vrátiť k normálnym tlačidlám v spodnej časti obrazovky.

Navyše, nové Samsungy, ako aj posledné aktualizácie softvéru tých vlaňajších už priniesli konečne štandardné ovládanie gestami (krok späť ťahom zo strany, krok domov ťahom odspodu, nedávne aplikácie ťahom odspodu a ponechaním prsta na obrazovke).

K dizajnu nemám čo nové napísať. A71 je o milimeter užšia a o pár gramov ľahšia než A70, a to pri zachovaní rovnakého displeja. Mňa by viac potešila rýchlejšia čítačka odtlačkov a lepšie rozpoznávanie tváre.

Ani reakcie fotoaparátu nezodpovedajú cenovke vyše 450 eur. Na rýchle momentky mojej dcéry si radšej priplatím za dopredajový kompaktný Galaxy S10e. 

Hlavný fotoaparát má o čosi kratšiu ohniskovú vzdialenosť a nový snímač. Z toho vyplývajú dve výhody. Z rovnakého miesta sa do záberu zmestí viac objektov. To oceníte na rodinných oslavách, fotkách v interiéri aj pri krajinkách. A keď je dostatok svetla, tak 16 Mpix zábery sú detailnejšie než minuloročné 12 Mpix snímky z A70-ky.

Ja ako fanúšik záberov s pomerom 16:9 si užívam 12 Mpix namiesto vlaňajších 9 Mpix. To je výrazný krok vpred. Po západe slnka som neraz využil nočný režim. Večerné snímky sú o poznanie lepšie.

Výrazný pokrok nastal v širokouhlom fotoaparáte. Z podpriemerného širokáča sme sa dostali k prudko použiteľnému fotoaparátu na krajinky aj večerné zábery z ulíc a nočných podnikov.

Predný fotoaparát je rovnako dobrý ako v minuloročnej A70-ke, akurát už nahráva aj 4K video. To ocenia hlavne blogeri. Upozorňujem vás, že v 4K rozlíšení nemôžete počítať so stabilizáciou obrazu na ani jednom fotoaparáte.

Nový 5 Mpix makro fotoaparát je zatiaľ najkvalitnejší, s akým som sa na smartfónoch stretol. Jeho využitie je otázne. Navyše, poslúži len na záznam statických záberov, nie na makro video. Skúšobné fotografie a videá nájdete spolu s krátkym komentárom v článku Takto fotí Samsung Galaxy A71

Veľký displej je vhodný aj na sledovanie videí. Žiaľ, chýba mi tu stereo reprodukcia zvukov. Motorola ju už ponúka aj v lacnej Moto G8 Power, Samsung by sa ňou mohol inšpirovať.

Dobrou správou je aspoň prítomnosť audio jacku a slúchadiel v balení. Tie môžete využiť na telefonovanie aj počúvanie FM rádia s RDS aj RT, teda zobrazením počúvanej stanice aj skladby či relácie.

Pri počúvaní hudby cez Bluetooth (slúchadlá, autorádio) som si všimol, že už nadstavba neotravuje človeka s upozornením na vysokú hlasitosť. Vždy - deň čo deň - som v aute musel odomykať mobil a potvrdzovať, že fakt si uši neničím, ale autorádio mi hrá potichu, tak si naozaj prosím zvuk cez Bluetooth na maximum. Tomu je, našťastie, koniec. 

O zábavu je teda s Galaxy A71 celkom dobre postarané, posťažovať sa musím na telefonovanie. Keď vytočím nejaký hovor a telefón priblížim k uchu, displej zhasne. To je štandardný postup. Keď ho od ucha oddialim, nerozsvieti sa. Nech robím, čo robím, z desiatich telefonátov sa deväťkrát nerozsvieti. Neviem hovor ukončiť, neviem prepnúť smerovanie zvuku (Bluetooth slúchadlá, hlasný reproduktor, autorádio...).

Už som sa s tým stretol na Galaxy S10e, myslel som, že je to len nejaký môj dojem, ale ako vidím, je to štandardná vlastnosť. Nakoniec som zistil, že obrazovku počas hovoru rozsvietim dvojitým poklepaním. Ak sa medzitým náhodou rozsvieti, stláčam funkcie, ktoré som neplánoval. Ale stále lepšie než čierna obrazovka. V nastaveniach hovorov som nenašiel nič, čo by toto správanie mohlo zmeniť.

Počas testovania Galaxy Z Flip ani S20+ som sa s týmto javom už nestretol. Je možné, že som mal "šťastie" na nejaké nepodarené kúsky, no musel som vás na ne upozorniť.

Silná batéria udrží A71-ku pri živote aj počas najnáročnejších dní, no výdrž tejto batérie ma nijak nešokovala. Veľký displej si pýta svoju daň. Veľkou výhodou je 25 W nabíjanie priamo z balenia. Ale to nie je žiadna novinka.

Výhody:
+ nízka hmotnosť s ohľadom na veľký displej i batériu
+ 6 GB RAM, 128 GB úložisko a podpora microSD na samostatnom slote
+ veľmi slušný hlavný fotoaparát
+ plnohodnotný ultra širokouhlý foťák
+ rýchle nabíjanie
+ audio jack
+ FM rádio

Nevýhody:
- pomalá čítačka odtlačkov v displeji
- pomalé odomykanie tvárou
- problémy s displejom počas hovoru
- pomalé reakcie fotoaparátu
- otravné množstvo oznámení

Orientačná cena: 469 eur

Videorecenzia


Záver

Samsung Galaxy A71 priniesol hlavne lepšie fotoaparáty - aj ten základný, aj ultra širokouhlý. Tam výhody končia. Dnes by som vám radšej odporučil zlacnený minuloročný model A70 než novú A71-ku s mimoriadne odvážnou cenovkou.

Ponuka smartfónov od 400 do 500 eur je však obmedzená. Honor 20 Pro je veľmi lákavá voľba, ale na fotografovanie by som si vybral radšej Galaxy A71. Xiaomi Mi 9 za 390 eur je asi najlepšia kúpa od tohto výrobcu, no jeho 3300 mAh batéria sa nemôže rovnať so 4500 mAh v A71-ke a fotoaparáty budú v novinke od Samsungu tiež určite lepšie.

Ja by som si asi priplatil za Huawei P30. Snáď jeho softvérová podpora tak rýchlo neskončí. No nakoniec musím uznať, že A71 je síce drahý mobil s množstvom kompromisov, ale z fotomobilov nemá v tejto triede žiadnu konkurenciu. Zvláštne.

Videorecenzia: 

Diskusia k článku:

Knoxville27.02.2020 - 19:21 Trvalý odkaz

S tou hmotnosťou,hotové "pierko" tento telefón...🙄

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease28.02.2020 - 18:41 Trvalý odkaz

Hmm,
Pomalá čítačka, foťák, pomalé odomykanie tvárou.
U Realme X2 (280€) sa nič také nekonalo s rovnakým čipsetom.
Fingerprint 98x zo 100 na prvú a bleskovo.
Škoda, podobne vybavených mobilov (dual sim + microSD + jack + fingerprint vpredu + silná batéria + rovný display) je ako šafránu.
Čakám ďalej, obávam sa, že nový fon tak skoro nebude ☹️

Štefan H29.02.2020 - 06:05 Trvalý odkaz

Neviem ako ostatný reálny užívatelia. Myslím tým naozaj ľudia, ktorý reálne dané zariadenie mali možnosť užívať. Nie v zmysle "je to na nič lebo kamarát to počul od kamaráta" . Osobne som veľmi spokojný... Ak si zoberiem do úvahy, že je zariadeniu vytknutá cena a použitý materiál (v niektorých recenziách). Ja som dané mínusy nepociťoval a nemal pocit vysokej ceny. Získal som v danej cene zariadenie, ktoré má Super Amoled s jednou z najväčších uhlopriečok 6,7" na trhu. Áno viem, niekto povie... zbytočne veľké... ale pri tejto cene a keďže aktívne využívam služby ako NETFLIX, HBO GO, YouTube ide o veľké plus v mojom prípade, prehľadnosť stránok a množstva informácií na jednom obraze považujem u tejto uhlopriečky tiež za veľké pozitívum. Podotknem však, že ja osobne mám veľké ruky a dlane. Takže neviem ako by sa zariadenie ovládalo u žien napr. Rozlíšenie je k danému zobrazovaciemu panelu postačujúce. Nepozorujem voľným okom žiadne pixely farby a jas sú u Samsung telefónoch vždy na vlajkovej úrovni... Pamäť 128GB je dostačujúca a ak pre niekoho nestačí, má možnosť rozšíriť ju o voľný pamäťový slot do 512GB teda 0,5TB... Podotknem, že pamäťová karta neobsadzuje jeden z dvoch voľných miest pre SIM. A teda je možné užívať 2x SIM a zároveň rozšírenú pamäť... Fotoaparát v rozložení 64mpx, 12mpx, 5mpx, 5mpx je zaujímavé pri danej skupine telefónov... Určite viac poteší reálne použiteľný 5mpx snímač na makro ako bolo pred rokom možné sledovať podobné zariadenia s nepoužiteľným 2mpx fotoaparátom Tiež širokouhlý fotoaparát väčšinou s 8mpx nahradil 12mpx snímač... Fotky robí veľmi podarené. Mal som Xiaomi 8Pro (samozrejme porovnávam čo som mal, pochopiteľne sú telefóny čo fotia lepšie aj od iného výrobcu a naopak horšie, všetko závisí od modelu a CENY.) Ale výsledné fotografie zrejme pre inú SW stránku boli na horšej úrovni... 12mpx širokouhlý objektív v porovnaní s 8mpx snímačom u 8 pro je aj v rohoch fotografií ostrý a nedeformuje obraz napr. pri záberoch lesa ako stromy atď. vid. Článok na stránke fony(bodka)sk ako fotí A71... Batéria v kapacite 4500ma/h dáva najavo, že výdrž je na veľmi solídnej úrovni. Čo sa týka čítačky odtlačkov prstov... Áno súhlasím je pomalšia keďže je integrovaná v displeji ale s týmto bojuje každý výrobca pozrite si recenzie z posledných zariadení kde je čítačka odtlačkov integrovaná priamo v displeji... Ale jednoduché riešenie stačí si uložiť 2 odtlačky prstov na jeden prst a máte po probléme keďže čítačka potom vie porovnať Váš odtlačok s viacerými možnosťami... Ja osobne mám ešte nalepené aj ochranné sklo a myslím, že tých 9z10 odomykaní zvládne telefón na prvý pokus po uložení dvoch totožných odtlačkov. Nehovoriac o alternatívnych možnostiach ako "face unlock" atď. K tej batérií ešte doplním, že veľkou výhodou k vydrží je samotná optimalizácia Androidu vo verzii 10 vrátane nového "battery menežmentu"... Čo je tiež pre Amoled displej výtané. Android 10 už totiž lepšie zvláda tmavé prostredie. Aj keď niektoré nadstavby u iných výrobcov toto riešia aj u starších verzií Androidu vlastnými riešeniami,... 3,5mm JACK výstup na sluchátka ja osobne nepoužívam. Nakoľko používam bezdrôtové. SAMSUNG má optimalizáciu v podobe Dolby Atmos takže pri filmoch máte zvuk naozaj ako v kine ak vlastníte slúchadlá, ktoré nie sú doslova do 15€ ... Dalo by sa určite pokračovať... Niekto ešte namietne, že vzadu chýba sklo :D Pozrite sa okolo seba na ulici. Každý má telefón v ochrannom obale z Ali Expresu a je jedno či tam je sklo, plast, koža... Jednoducho toto považujem za najmenšiu nevýhodu, ktorú rieši každý druhý recenzent hneď po tom ako má na stole vedľa recenzovaného produktu svoj telefón v obale z gumy... Toľko k môjmu názoru... Som spokojný s A71? Áno som,... Určite sa nájdu aj alternatívy atď. kde je iný procesor napr. Ale ja osobne hry nehrávam a už keď sme pri nich aj tie HRY ako Fortnite či PUPG zvláda na vysoké detaily... Podľa youtube video recenzií zahraničných ľudí... Čo tiež pri danej uhlopriečke považujem za výhodu. Na záver len doplním, že si môj telefón zamieňajú niektorý blízky priatelia na začiatku zamienali z vlajkovou loďou Samsung Galaxy S20, takže aj ten dizajn má niečo do seba. Pretože áno Samsung dnes nemá 200 verzií dizajnu ale kto áno? Aj Honor či Xiaomi... A iný majú takmer rovnaký dizajn či pôjde o telefón za 250€ alebo 500€... Ide čiste len o môj názor nikomu neberiem ten jeho. Pochopiteľne 100 ľudí 100 chutí...

Vladimír Svoboda03.05.2020 - 16:58 Trvalý odkaz

Dobrý den recenze je od vás super koupil jsem si A71 má jiste vady na kráse ale nejvíc mě .. že selfi kamera fotí zrcadlově musí se složité otáčet. To by jste taky mohli při recenzích zdůrazňovat. Děkuji

Celá diskusia 5 príspevkov