Motorola PEBL U6

Recenzia štýlového véčka Štýlový kamienok s funkciami bežného mobilu.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 850/900/1800/1900 MHz,

rozmery: 87 x 49 x 20 mm,

dĺžka otvoreného véčka: 165 mm

hmotnosť: 110 g (reálna:111 gramov )

vonkajší displej: pasívny, monochromatický, 32 x 64 b., 8 x 24 mm,

vnútorný displej: aktívny, 262 144 farieb, 176 x 220 b., 30 x 37 mm,

fotoaparát: VGA, záznam videa (do 176 x 144 b.),

pamäť: 5,9 MB, zdieľaná pre SMS, 1000 kontaktov,

správy: SMS (iTAP), EMS, MMS (do 100 kB), CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+2, Bluetooth, miniUSB konektor,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, MP3 prehrávač, 24-hlasé MIDI,

batéria: Li-Ion, 710 mAh,

výdrž: do 6 h hovoru/400 h pohotovosti,

SAR: 0,8 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

pamäťové karty, EDGE, FM rádio, IrDA,

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Motorola PEBL U6 je štýlovka, nekúpi si ho prakticky založený človek. Cielený je najmä ženám. S naším prístrojom sa mali možnost bližšie zoznámiť dve ženy vo veku 20 - 30 rokov. Jedna konštrukciu kritizovala, druhej sa naopak páčila (až po dôkladnejšom zoznámení). PEBL zaujala najmä použitými materiálmi, oblými tvarmi. Vystreľovací mechanizmus, ktorý by mal otváranie uľahčiť, práve niekomu prekáža.

Princíp automatického otvorenia je založený na pružinke a magnetoch. Obidve ramená odťahuje pružinka, a naopak priťahuje magnetická sila. Narušením magnetickej príťažlivosti sa véčko roztvorí. Spomínané narušenie dosiahnete posunutím horného ramena. Vysvetľuje sa to ťažko, lepšia bude názorná ukážka: VIDEO (3GPP, 180 kB).

A aby som nezabudol, označenie PEBL vzniklo zo slova pebble = okruhliak, kamienok. (RAZR - razor, SLVR - sliver).

Dizajn

Dizajn prístroja je vydarený, použité materiály sú príjemné na dotyk. Povrch je vytvorený z tvrdej gumy, ktorá je odolná voči poškriabaniu. Zhodný materiál bol použitý napríklad v modeli C390. Trúfam si tvrdiť, že Motorola PEBL U6 bude vyzerať ako nová aj po niekoľkých mesiacoch.

V zavretom stave je nápadný externý monochromatický inverzný displej so základnými informačnými funkciami. Je spoľahlivý a funkčný aj na najprudšom slnku. Pod ním nájdete ešte objektív VGA fotoaparátu a drobnú diódu charakterizujúcu Bluetooth pripojenie (modré svetlo) alebo nabíjanie (zelené svetlo). Kĺb je typický pochrómovanou časťou, v ktorej sa ukrýva miniUSB konektor a otvor na pútko. V bočných stenách sa nachádza niekoľko nenápadných tlačidiel - naľavo dve, napravo jedno. Slúžia na reguláciu hlasitosti, spustenie hlasového záznamníka, tretie je možné naprgramovať. Celú zadnú stenu tvorí kryt batérie

Na netradičné otváranie si treba chvíľu zvykať, vystrelenie horného ramena je pomerne silné. Aj hmotnosť prístroja patrí k nemilým údajom, lepšie sa pozerá na čísla pod 100 gramov. Spracovanie je kvalitné

Klávesnica

Klávesnica bez tlačidiel, akú poznáme napríklad z Motoroly V3, nie je už novinkou. No v prípade PEBL U6 je ešte lepšia, tlačidlá sú od seba hmatom odlíšiteľné. Podsvietenie tlačidiel je minimálne, výrazné sú krivky medzi nimi. Motorola PEBL U6 je výborným nástrojom na písanie správ, čistota, jemnosť a ľahkosť klávesnice sa bude určite budúcim majiteľom/-kám páčiť. Kritiku si zaslúži len malé štvorsmerné kruhové tlačidlo, ktorého rozmery sú zbytočne malé.

Displej

Monochromatický vonkajší displej bol pre mňa milým prekvapením. Je to praktická a súčasne imidžová záležitoť. Veľa toho nezobrazí, ale veď aj načo. Čas, názov profilu, stav signálu a batérie alebo meno volajúceho vidíte za každých okolností dostatočne zreteľne.

Interný displej je veľký, s dostatočným rozlíšením. Motorola ponúka už dlhší čas množstvo jeho nastavení. Zobrazené môžu byť 4 funkcie priradené štvorsmernému tlačidlu. Názov operátora môže byť centrovaný alebo zarovnaný vľavo. Hodiny môžu byť zase analógové alebo digitálne. Hlavné menu môže byť vo forme ikon alebo ako zoznam. Usporiadanie položiek v hlavnom menu je opäť na vás. Nechýbajú ani grafické témy, Motorolou nazvané motívy a nastavenie jasu displeja. Ľubovoľná tapeta môže byť v strede displeja, v dlaždiciach vedľa seba alebo roztiahnutá po celej ploche. Zvoliť si môžete samozrejme aj šetrič displeja. Sami vidíte, že nastavenia displeja sú veľmi pestré. Takmer v každej funkcii vidíte na ploche naraz 8 riadkov textu. Viditeľnosť údajov na vnútornom displeji na slnku je priemerná, ani výborná, ani najhoršia.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Fotoaparát spustíte špeciálnym tlačidlom. Robí doslova zázraky pri večerných záberoch. Tam, kde spraví Motorola slušnú, rozpoznateľnú snímku, potrebujú ostatní výrobcovia blesk. Aj keď, ten Motorole PEBL chýba. Páči sa mi viacero možných rozlíšení snímok v nastaveniach fotoaparátu. Aj tón uzávierky môžete zmeniť. Digitálne priblíženie znamená vytvorenie výrezu snímky. Rýchlosť reakcií pri fotení je blesková. Pri snímaní vidíte vždy graficky zobrazené voľné miesto v pamäti prístroja.

Motorola PEBL U6 umožňuje aj záznam 3GPP videa (s rozlíšením 174 x 144 b. alebo 128 x 96 b.). V nastaveniach meníte jeho dĺžku (10 alebo 60 s), rozlíšenie aj záznam zvuku.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

UKÁŽKA VIDEA (110 kB, 3GPP)

Obrázky

Prezeranie snímok je pomalé, reakcie prístroja sú v médiách oneskorené a priblíženie obrázkov je možné len obmedzene (na pôvodné rozlíšenie, kedy už vidíte namiesto hlavy priateľky veľké pixely). Páči sa mi možnosť objekty pri ich odosielaní cez Bluetooth kopírovať alebo presúvať. Z vychytávok som si všimol označovanie obrázkov pri ich prezeraní pomocou tlačidla 0 a okamžité vloženie snímky do novej MMS po stlačení zeleného tlačidla.

Melódie a prehrávač hudby

Štýly (tak nazvala Motorola profily) som si aj v tejto Motorole nastavil pod ľavé polyfunkčné tlačidlo, aby som k nim mal prístup priamo z pohotovostného stavu. Motorola PEBL už patrí k novým modelom, ktoré umožňujú súčasne vibrovať a zvoniť. Nastavenie režimov je jednoduché a celkom dôkladné, hlasitosť je však platná pre všetky typy zvukov okrem tlačidiel. Vyslovene mi vadí, že pri každej zmene melódie sa ocitnem na úvodnej (Tichý) a musím (pomaly) listovať celým zoznamom, až sa dostanem k mnou vybranej. Pritom je pri ostatných výrobcoch úplne bežné, že sa vždy pri vstupe do melódií ocitnete na aktuálne použitej skladbe. Melódie sú sympatické a je ich od výroby dostatok (tiché, aj prenikavé, aj slušné MP3 skladby).

Opakované pripomínanie zmeškaných udalostí je výborný zlepšovák, ale nesmiete naň zabudnúť v noci, keďže opakované pípanie značne naruší pokojný spánok. V každom režime si však môžete nastaviť opakované pripomínanie zmeškaných hovorov, správ a pod., ako pípnutie, vibrácie alebo ho, samozrejme, môžete vypnúť.

Pri úprave štýlov je možné zmeniť hlasitosť zvonenia, melódiu zvonenia, melódiu prijatej správy, budíka, hlasitosť tlačidiel, opakované upozornenia. Pomocou bočného dvojitého tlačidla zobrazíte aktuálny štýl, druhým tlačidlom ho ľahko zmeníte. S profilmi je trocha problém. Je všetko nutné najprv vyskúšať a zoznámiť sa s telefónom. Každopádne, možnosti personalizácie sú široké, a treba najmä spočiatku skúšať.

Telefónny zoznam

Jeho najväčším nedostatkom je len súčasné zobrazovanie kontaktov na SIM a v prístroji. Naraz vidíte 3 pod sebou zoradené mená s obrázkom alebo 8 mien so zobrazením len ich umiestnenia. Zoradiť môžete kontakty podľa mena, zrýchlenej voľby, hlasového mena a e-mailu. Vyhľadávanie môže byť podľa viacerých znakov alebo skokom podľa prvého písmena. Nechýbajú skupiny volajúcich, tzv. kategórie. Pre meno aj priezvisko je vyhradený jeden riadok. Ku kontaktu je možné vložiť niekoľko e-mailov a telefónnych čísiel.

Hovor

Telefonovanie s PEBL-om bolo tradičné, pohodlné. Uhol ramien po roztvorení je takmer 180 stupňov, čo je netradične veľa. Ale pohodliu pri telefonovaní to neprekážalo. Hlasitosť reproduktora je dostatočná, hlasné handsfree je kvalitné. Počas telefonátu vidíte jeho aktuálnu dĺžku (treba zapnúť v nastaveniach) a môžete nahliadnuť aj do správ či telefónneho zoznamu. Hovor, resp. jeho časť, môžete zaznamenať stlačením a držaním bočného tlačidla.

Register Motorol patrí k najprepracovanejším na trhu. Dozviete sa v ňom dĺžku každého hovoru. Delí sa na prijaté a volané, pričom uskutočnenie hovoru indikuje jednoduchá ikona vedľa mena volaného/volajúceho.

Písanie textov

Slovník iTap s malou slovnou zásobou nepatrí práve k pýche Motoroly. Ale na druhej strane Motorola umožňuje kopírovať a vkladať akýkoľvek napísaný text z a do akejkoľvek položky. Reakcie telefónu pri písaní sú dostatočne rýchle, nepríjemné čakanie pozorujem len pri prechode kurzora z napísaného znaku o pozíciu ďalej. Vtedy je nutné používať šípku. Písanie číslic zapnete aj podržaním niektorého z alfanumerických tlačidiel. Režim písania číslic ostane aktívny až do jeho prepnutia pomocou mriežky, alebo podržania niektorého z tlačidiel (čím napíšete prvé písmeno na ňom zobrazené). Tento systém sa mi páči, väčšinou totiž píšem viacero číslic za sebou, a práve vtedy to písanie urýchli.

SMS

Písanie SMS na ôsmich riadkoch textu je celkom príjemná záležitosť. Slovníku iTap som sa radšej vyhýbal, ale čo sa týka kvalitnej klávesnice a rýchlych reakcií prístroja, nemôžem sa sťažovať. Nechýba ani odpočítavanie znakov. O počte čiastkových správ sa dozviete až tesne pred poslaním SMS. Ide prakticky o poslednú otázku pred jej odoslaním. Návrat späť do textu je však možný. Pamäť na prijaté správy je zdieľaná s ostatnou pamäťou mobilu, alebo sú správy ukladané len na SIM kartu (podľa nastavenia).

Na neprečítanú prijatú SMS, podobne ako na zmeškaný hovor, môže Motorola upozorňovať opakovaným krátkym hlasným tónom, resp. vibráciou, v pravidelnom intervale (asi 1 minúta). Automatické mazanie správ ("automatické čistenie") nájdete v nastaveniach správ. Môžete si ho nastaviť podľa vlastných predstáv. Menu správy si môžete tiež ľubovoľne upraviť (poradie položiek). Nezabúdajte používať aj špeciálne stredové tlačidlo pod displejom.

MMS

Klasický editor multimediálnych správ s možnosťou vloženia obrázku (aj novej snímky), zvuku, videa, záznamu (AMR), vizitky, a to samozrejme na viacerých stránkach. V nastaveniach môžete zadať aj adresáta kópie a slepej kópie, predmet správy, prioritu či potvrdenie o doručení. Pri tvorbe MMS ste stále informovaní o jej veľkosti.

E-mail

E-mailový klient ma príjemne prekvapil. Umožňuje vloženie obrázku, videa zvuku či hlasového záznamu. V nastaveniach elektronickej pošty zadávate okrem bežných parametrov spiatočnú adresu, meno, čistenie každých X dní, uloženie na serveri, zapnutie oznámenia o novej správe či kontrole servera, automatická kontrola pošty (každých 1/2 až 8 hodín), automatický podpis, zabezpečenie a nastavenie maximálnej veľkosti e-mailovej správy (do 65 535 B, t.j. 64 kB).

WAP

Celkom rýchly vlastný prehliadač zobrazuje 8 riadkov textu. Na Motorolách si vážim výnimočnú vec ? možnosť prečítať prijatú SMS správu aj počas wapovania (podobne ako v Sony Ericssonoch). To sa zíde napríklad pri ICQ cez wap.tjat.com. K WAP 2.0 prehliadaču nemám žiadne výhrady, ani najjednoduchšie HTML stránky však nezobrazí. Milo prekvapí história navštívených adries a možnosť stránky ukladať. Počas wapovania máte množstvo možnosti: ísť na adresu, domov alebo vyvolať adresu zo záložiek patrí k štandardným.

Odporúčam s každým telefónom s podporou Java aplikácií vyskúšať bezplatný prehliadač Opera mini (wap.opera.com).

Prenos dát

GPRS vo verzii 10 (4+2 timeslots) aj Bluetooth sú v tejto kategórii štandardom, Motorola ho implementuje do takmer všetkých ďalších modelov. Konektor miniUSB poteší mnohých zástancov univerzálnych prvkov v mobiloch. Páči sa mi možnosť obrázok či iný objekt cez Bluetooth presunúť alebo skopírovať. Nastavenie Bluetooth je komplikovanejšie než na iných mobilných telefónoch.

O programe pre spojenie Motoroly a PC v plnej verzii sa dočítate v článku: Mobile Phone Tools a Motoman.

Organizačné funkcie

Budík - nastaviť si môžete až 5 rôznych budíkov, pri ktorých meníte názov (využitie napríklad pre nazvanie budíkov podľa dní v týždni), čas, melódiu a jej hlasitosť. Takto si len každý večer aktivujete ten správny na ďalší deň.

Kalendár - ten je maximálne postačujúci. Ponúka automatické mazanie udalostí po zadanej dobe, východzie zobrazenie mesačného alebo týždenného náhľadu, začiatok dňa a vypnutie upozornení na udalosti pri vypnutom prístroji. Mesačný náhľad je roztiahnutý na celej ploche displeja.

Poznámky mi v telefóne naozaj chýbali. Kalkulačka okrem základných funkcií ponúka aj počítanie s percentami a pamäťové funkcie.

Hry a Java aplikácie

V Motorole PEBL nájdete Java hru Rebels (ovládanie stíhačky) a dve Java aplikácie (Fitness a Safe). Aplikácie je možné minimalizovať.

Výhody:

- obalový materiál,

- zaujímavá konštrukcia i dizajn,

- slušná výbava.

Nevýhody:

- len VGA fotoaparát,

- malá pamäť,

- chýba inovácia menu.

Cena

očakávaná 11 490 Sk (Roden, spol. s r. o.)

Motorola PEBL U6, zaoblený kamienok so strednou výbavou a vystreľovacou konštrukciou určite zaujme mnoho dám. No za jeho cenu dnes máme na výber z viacerých konkurenčných imidžoviek. PEBL je niečo extra a ja si ani netrúfam odhadnúť želania zástupkýň nežnejšieho pohlavia, ktoré je, čo sa týka imidžu, nevypočítateľné. S PEBL-om skrátka určite zaujmete, a to je aj jeho hlavnou devízou.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu ( Motorola SK)

- distribútor (Motorola)

- nastavenie SMS-kou (Motorola) (treba sa registrovať)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 10.01.2006 - 03:02

7wcsnurka: pouzitie video ukazok v recenzii je vyborne :) inak tento pebl je poriadny crep :)

anonymous10.01.2006 - 21:26 Trvalý odkaz

martin: sa nepacil ked som ho mal v ruke. Prilis vela prazdneho priestoru pod klavesnicou a nad displejom.

anonymous10.01.2006 - 22:00 Trvalý odkaz

Smiley :-): sa mi to otvaranie je to sikovne ale nedavam mu velku zivotnost a tiez to video je super dufam ze odteraz uz v kazdej recenzii

anonymous11.01.2006 - 09:26 Trvalý odkaz

Atlis: mne sa docela pacil, ako cista imidzofka...

anonymous12.01.2006 - 03:51 Trvalý odkaz

orso: V zasade V3 v inom kabate... (V3 sa mi ale paci viac ;) )

Celá diskusia 11 príspevkov