Android v mobile - Google predstavil operačný systém pre mobilné zariadenia (aktualizované)

Google včera ukončil špekulácie o vývoji mobilného telefónu z jeho stajne. Predstavil open source operačný systém Android pre mobilné zariadenia postavený na Linuxe.

Zároveň oznámil aj vznik Open Handset Alliance, ktorá bude s ďalšími 34 spoločnosťami zastrešovať ďalší vývoj. Medzi členmi aliancie sú aj také mená ako Motorola, HTC, Samsung, LG, T-Mobile, Telefónica, NTT DoCoMo, Sprint Nextel, E-Bay, Intel, Nvidia, Qualcomm, Broadcom či Synaptics. V aliancii sa z pochopiteľných dôvodov nenachádza Nokia, Sony Ericsson, Microsoft, RIM či Palm, keďže tieto spoločnosti presadzujú vlastné operačné systémy.

Samozrejmosťou je orientácia na internet a tak neprekvapí internetový prehliadač, ktorý by mal ponúkať rovnaké pohodlie surfovania, ako jeho desktopoví bračekovia. A keďže prehliadač je z dielne Google, môžeme očakávať aj plnú podporu jeho webových aplikácií.

Systém je postavený na Linuxe, nie je však zatiaľ známe, či na jadre 2.4 alebo 2.6. Vyžadovaný je minimálne 200 MHz ARM9 procesor.

Podrobnosti a aj uživateľské rozhranie Google predstaví o týždeň, 12. novembra. Prvé mobilné telefóny by mali prísť na trh v polovici roka 2008.

Ďalšie informácie nájdete na Open Handset Alliance.

Aktualizované:

Tak Google už zverejnil aj SDK a emulátor, prístupný pre hlavné PC platformy. Zároveň oznámil, že vývojarov tých najlepších aplikácií odmení dokopy až desiatimi miliónmi dolárov! A keďže jedno video povie viac ako tisíc slov, pozrite si nasledujúcu ukážku platformy Android.

Prekvapí hlavne rýchlosť systému a jednoduchosť. Ak vás zaujíma, ako užívateľov operačných systémov v mobilných zariadeniach, veľkosť a spotreba RAM, vedzte, že Android prináša zaujímavý systém prace s RAM. Aplikácie, ktoré sú na pozadí a nič nespracuvávajú, sú v stave "hibernácie" a využívajú len minimum RAM. Po prepnutí sa do danej aplikácie, sa dáta okamžite rozbalia do RAM a môžu sa používať.

Väčšina aplikácií je napísaných v Java a každá aplikácia beží vo vlastnej Virtual Machine. Na rozdiel od typického kompilovania kódu až pri použití aplikácie, ako je to bežné u iných Java VM, v prípade Androida sa používa predom skompilovaný kód, aby bola zaručená rýchlosť.

Pre vývojárov je určená stránka Google Code, kde si môžete stiahnuť Software Development Kit a aj ukážkové aplikácie.

Android vyvolal po svete vlnu úžasu a platformu označujú za silnú konkurenciu systémom Symbian, Windows Mobile aj OS X použitému v iPhone. Hlavnou devízou je previazanosť jednotlivých aplikácií a jednoduchá možnosť použiť aplikácie tretích strán s využívaním častí vstavaných aplikácií. Takto sa dá značne urýchliť vývoj.

Zároveň s uvedením SDK, spoločnosť HTC avizovala na rok 2008 tri zariadenia s Androidom. Takže ostáva nám už len čakať na prvé lastovičky.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu