Motorola KRZR K1

Recenzia mid-endu Štýlový úzky mobil s elegantným povrchom, 2 Mpix fotoaparátom a dobrou funkčnou výbavou.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 850/900/1800/1900 MHz,

rozmery: 42 x 103 x 16 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 174 mm,

hmotnosť: 103 gramov (zistená: 101 g)

vonkajší displej: pasívny, 80 x 96 b., 65 536 farieb, 19 x 16 mm,

vnútorný displej: aktívny, 176 x 220 b., 262 144 farieb, 30 x 37 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1 200 x 1 600 b.), záznam videí (352 x 288 b. na kartu)

pamäť: 20 MB + microSD, asi 1 000 kontaktov,

správy: SMS (iTAP), MMS (do 300 kB), CB, e-mail,

prenos dát: GPRS class 12, EDGE class 12, Bluetooth, miniUSB, mass storage,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, MP3/AAC/eAAC+ prehrávač, FOTA Firmware over the Air,

batéria: 780 mAh Li-Ion,

výdrž: do 6 h hovoru/350 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

aktívny pohotovostný režim, blesk, makro, autofocus, EMS, UMTS, videohovor, HSDPA, IrDA, FM rádio, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

???

Obsah balenia:

???

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

Dizajn prístroja je jedinečný, naživo ten mobil vyzerá určite lepšie než na fotkách. Motorolu KRZR budete neustále leštiť, ale stojí to za to. V zavretom stave ma zaujalo maskovanie externého displeja aj objektívu fotoaparátu. Vedľa displeja je umiestnený aj zelený indikátor nabíjania. Otvor pre pútko bol premiestnený dozadu na absolútne nedomyslené miesto. Zadná stena je, na rozdiel od prednej, úplne matná a odolná voči poškriabaniu. Bočné steny ukrývajú štyri tlačidlá a dôkladne ukrytý miniUSB konektor. Aj napriek zdanlivým otvorom v spodnej časti obvodovej steny je otvor reproduktora umiestnený len vzadu.

Po otvorení sa objaví kvalitne podsvietená klávesnica, pod ktorou je vynikajúco umiestnený mikrofón. Uhol medzi roztvorenými ramenami je neštandardne veľký, ale s KRZR sa pracuje veľmi dobre.

Klávesnica

Klávesnica je veľmi dobrá a oproti RAZR V3 aj RAZR V3x cítim zásadný pokrok vpred. Senzor bráni zbytočnému podsvieteniu klávesnice počas dňa. Funkcie priradené štyrom smerom stredového tlačidla môžu byť zobrazené na pohotovostnom displeji. Ľavému polyfunkčnému tlačidlu pod displejom odporúčam priradiť funkciu štýly, keďže je to najrýchlejší spôsob zmeny profilu. Aj tzv. inteligentné tlačidlo je nastaviteľné.

Displej

Displej je síce slabší, ale mne osobne absolútne vyhovuje...KRZR nie je určený do rúk technickým typom. Grafické prostredie sa zásadne nezmenilo, ale ani kritiku si veľmi nezaslúži. Hlavná ponuka môže byť ikonová alebo vo forme zoznamu. Usporiadanie položiek v hlavnej ponuke je výsadou už mnohých Motorol. K dispozícii sú tri motívy, aj regulácia jasu, zmenu doby podsvietenia displeja v nastaveniach nájdete tiež. Viditeľnosť displeja na slnku je celkom dobrá, ale čitateľnosť údajov na externom displeji ma prekvapila podstatne viac. S KRZR som nemal problém prečítať meno volajúceho ani na priamom slnku. Pri písaní aj čítaní správy vidím 6 riadkov textu, Motorola všade používa rovnaký typ neúsporného písma.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Fotoaparát patrí k tým lepším dvojmegapixlom najmä pri fotografovaní večer a v noci. Bežné snímky vytvorené cez deň sú priemernej kvality. Hľadáčikom je celý vnútorný alebo, po zavretí, externý displej. Vertikálnymi šípkami prepínate funkcie (zoom, jas, efekty), horizontálnymi ich hodnoty. V nastaveniach meníte 4 typy rozlíšenia, 3 stupne kvality a niekoľko tónov uzávierky

Prezeranie snímok je možné na celom displeji. Spodná informačná lišta je priehľadná, a informácie na nej zobrazené (názov snímky a veľkosť) po pár sekundách zmiznú. Aj funkcia Lupa (original size) dostala väčší význam, keďže pri jej použití sa obraz ešte dôkladnejšie roztiahne na celý displej. A tak Motorola KRZR zvláda fullscreen zobrazovanie fotiek. Pre Motorolu V3i nie je problém ani kopírovanie či presun snímok na kartu a naopak. Fotky je možné posielať cez Bluetooth, MMS (automatické zmenšenie na asi 320 x 240 b., 20 kB), do e-mailu je ich nutné pridať až pri jeho tvorbe.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Efektivita fotoaparátu

Výrezy 2 Mpix fotiek:

- prvý z 2 Mpix originálu (1600 x 1200 b.),

- druhý zo zväčšeniny 1,23 Mpix fotky (1152 x 864 b.) v programe IrfanView,

- tretí zo zväčšeniny VGA fotky (640 x 480 b.) v programe IrfanView:

- porovnanie v animácii (aGIF, 72 kB)

(Toto porovnanie zobrazuje efektivitu použitia maximálneho rozlíšenia. Niekedy je totiž absolútne zbytočné zaberať miesto v pamäti "super-maxi-mega-pixlovými" fotkami, keď dosahujú kvalitu nižšieho rozlíšenia.) V prípade Motoroly KRZR K1 sa však fotografovanie s rozlíšením 2 Mpix oplatí, detaily sú pomerne výrazné.

Záznam a prezeranie videa

Na jednom večierku som zaznamenával laserovú show, vystúpenie hudobnej skupiny, a pod. dvoma telefónmi - to čo Sony Ericsson W850i absolútne nezvládal, to Motorola veľmi dobre natočila.

Parametre videa:

celkovo: 279 kbps (asi 2 MB/s)

obraz: 176 x 144 b., 15 fps, 267 kbps,

zvuk: 1 kanál, 8 000 Hz, 16 bit, 12 kbps.

UKÁŽKA VIDEA (3GPP, 900 kB)

Doplnené 11. 6. 2007: Motorola KRZR K1 dokáže zaznamenávať aj videá s rozlíšením 352 x 288 bodov, ale len pri nastavení ukladania záznamov na pamäťovú kartu!

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Melódie a prehrávač hudby

V prístroji je nová Java aplikácia Digital Audio Player, ktorá ponúka pekné grafické prostredie a niekoľko bežných funkcií. Ja osobne však uprednostňujem klasický prehrávač, ktorý ponúka aj vytváranie playlistov, a tiež prehráva hudbu na pozadí. Nevidím dôvod na pomalé spúšťanie Java aplikácie kvôli niekoľkým zbytočným funkciám a peknému grafickému prostrediu.

Ak nebudú miniUSB stereo slúchadlá v balení, môžete si ich za asi 500 Sk zakúpiť u distribútora Roden (www.roden.sk).

Pamäť

21 MB internej pamäte je dostatočné množstvo pre všetky typy správ, základné MP3 melódie, Java aplikácie aj zopár fotiek a videí. Perfektná je podpora mass storage, keď Motorolu KRZR pripojíte najbežnejším univerzálnym miniUSB káblom ku PC, objaví sa ako čítačka pamäťových kariet a súčasne sa nabíja!

Telefónny zoznam

V telefónnom zozname vyhľadávam za každých okolností podľa viacerých počiatočných znakov, zobrazený môže byť zoznam na SIM, v mobile, alebo obidva naraz. Kontakt je možné priamo zo zoznamu vložiť do správy, odoslať cez MMS, Bluetooth alebo e-mail, kontakty je možné hromadne označovať a pracovať s nimi. Nechýba rýchla voľba a skupiny volajúcich. Pred volaním je možné číslo upraviť. Prítomné sú dve formy zobrazenia zoznamu, zoradenie podľa mena alebo priezviska a predvolená pamäť, ktorá však nesúvisí so predvoleným zobrazením kontaktov zo SIM alebo mobilu.

Hovor

Po stlačení zeleného tlačidla v pohotovostnom stave sa zobrazia volané čísla, mriežkou alebo hviezdičkou sa dostanete ku prijatým aj neprijatým. Po kliknutí na kontakt v registri sa zobrazí termín aj dĺžka hovoru. Počas hovoru môžete aktivovať kvalitné hlasné handsfree (ešte pred spojením!), hovor preniesť cez Bluetooth, prezerať kontakty, kalendár, správy. Telefonovanie s KRZR je veľmi pohodlné, v tomto smere si ju nemôžem vynachváliť. Teší ma aj pravidelné pripomínanie zmeškanej udalosti vibráciou alebo pípnutím.

Správy SMS a MMS

Nechápem, prečo Motorola zanevrela na štandard EMS, ale teraz je editor SMS a MMS jednotný. Slovník iTAP sa, zdá sa, nezmenil, treba si naň chvíľu zvykať. Nechýba počítadlo napísaných znakov. Pri odosielaní správy sa aj v tejto Motorole šikovne zobrazí celý telefónny zoznam a vy len označíte želaných príjemcov. V správach nie je možné meniť veľkosť písma, a tak vidíte stále 6 riadkov textu s jeden a pol násobným riadkovaním.

E-mail

Do e-mailu môžete vložiť obrázok, zvuk alebo video. Maximálna veľkosť e-mailu môže byť až 65 535 kB. Nechýba možnosť pravidelne mazať staré správy podľa nastavenej doby alebo množstva. Kontrola správ môže prebiehať každých 30 minút až 8 hodín. Prečo nie častejšie? Poteší aj automatický podpis.

WAP

Internetový prehliadač je pôvodný, pomalý so zbytočne veľkým písmom. Odporúčam stiahnuť Opera Mini.

Prenos dát

Prenos dát z mobilu do PC je jednoznačne najpohodlnejší cez bežný miniUSB kábel. Medzi mobilmi pomôže Bluetooth a na diaľku poteší kombinácia GPRS/EDGE.

Charakteristika Bluetooth:

špecifikácia: 1.2

PRD verzia: 1.0

profily: A2DP-Source AVCTP - AVDTP - AVRCP-Target - BIP-ImagePush - BPP (1.2) Sender - GAP - GAVDP - Headset-AG - HFP (1.5) AG - OPP-Client - OPP-Server - DUN-GW - FT-Server

Organizačné funkcie

Budík - niekoľko budíkov s opakovaním a špeciálnou melódiou.

Kalendár - kvalitný kalendár s mesačným a týždenným náhľadom, opakovaním udalostí aj automatickým mazaním. Ale chýba mi aktívny pohotovostný režim prepojený s organizérom.

Kalkulačka okrem základných funkcií ponúka aj počítanie s percentami a pamäťové funkcie.

Hry a Java aplikácie

- už spomínaný Java MP3 prehrávač

Sudoku - obľúbená hra

Výhody:

- dizajn a kvalitné spracovanie,

- klávesnica,

- podpora pamäťových kariet.

Nevýhody:

- chýba množstvo pokročilých funkcií,

- záznam len QCIF videa, ktorý sa tvári ako QVGA

- chýba podpora 3G.

Orientačná cena: 12 990 Sk

Záver

Motorola KRZR K1 je mobil, na ktorý som počas testovania rapídne zmenil názor. Najprv to bola pre mňa len iná verzia RAZR V3, ale časom som pozoroval podstatne lepšiu klávesnicu, tvary prístroja, fotoaparát, funkčnosť. Najviac ma teší opakovanie pripomínanie správ, mass storage a nabíjanie pomocou miniUSB kábla.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu ( Motorola SK)

- distribútor (Motorola)

- služby zákazníkom (Motorola, SK)

- nastavenie SMS-kou (Motorola) (treba sa registrovať)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

Orange MMS a WAP

T-Mobile MMS a WAP

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 19.10.2006 - 17:24

miro: v t-mobile stoji 12 990sk http://www.t-mobile.sk/sk/!pages.get?id=motorola-1&follow=%3F1265%26section%3D1&partner=c1Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.2; WOW64; InfoPath.2)

anonymous20.10.2006 - 01:45 Trvalý odkaz

Quo: Mne sa tento fonik veeeeeeeeli paci, ale privital by som lepsi display - 320x240 by mu pristal viac :)Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.0.7) Gecko/20060909 Firefox/1.5.0.7

anonymous20.10.2006 - 10:48 Trvalý odkaz

Ronn: Ako by Snurka povedal, pekne volatko, ale to je vsetko, multimedialny fon to tiez zrovna nie je,. Dizajn vcelku ujde, aj ked nic nove, zeby len uzsie? ;)
Ta cena sa mi zda bohovo nadsadena...Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.0.7) Gecko/20060909 Firefox/1.5.0.7

anonymous23.10.2006 - 15:16 Trvalý odkaz

Atlis: Jo vsetci sme to citali tak davno, ze sme na to uz aj zabudli... A vies co ti poviem? Na svete sa K1 preda viac ako Z610i (bohuzial) ako si vies vo svojom najhorsom sne predstavit... ;)Opera/9.02 (Windows NT 5.0; U; en)

Celá diskusia 15 príspevkov