Samsung Premiere 2013 Galaxy & ATIV naživo

Technologický večer 20. 6. 2013 patril spoločnosti Samsung, ktorá na podujatí s názvom Samsung Premiere 2013 Galaxy & ATIV predstavila svoje najnovšie produkty. Naša redakcia tam nemohla chýbať, a tak vám prináša prvé dojmy a skúsenosti s prezentovanými novinkami.

Už z názvu akcie sa dalo vyčítať, že okrem zariadení s operačným systémom Android si pre nás Samsung pripravil aj novinky radu ATIV, teda zariadenia bežiace na operačnom systéme Windows.

Nové produkty s operačným systémom Android boli jednotlivo predstavené už pár týždňov pred konaním tohto podujatia, a tak sa naša pozornosť upriamila skôr na novinky rodiny ATIV.

Predstavenie sa opäť nieslo vo veľkolepom štýle, tentokrát vo výstavnom centre Earls Court 2 v Londýne. Veľkoleposť podujatia odzrkadľovala veľkosť haly a samotné pódium.

Po pár slovách na úvod sa začalo novinkami s operačným systémom Android. Predstavitelia to zobrali naozaj z rýchlika a po necelých dvanástich minútach sa publikum dozvedelo o novinkách radu Galaxy & ATIV.

Následne sa pozornosť upriamila na súčasnú vlajkovú loď Galaxy S4, ktorá bude dostupná v piatich nových farbách. Nie, podujatie nekončí. Postupne sa prestavujú všetky novinky podrobnejšie.

Po prezentácii sa novinári z prvých radov zdvíhajú a utekajú do vedľajšej miestnosti, kde si budú môcť prvýkrát vyskúšať a najmä nasnímať horúce novinky.

Tu sú naše postrehy o jednotlivých zariadeniach.

Pri Samsungu Galaxy S4 mini rovnako ako pri ďalších novinkách radu Galaxy sme už všetci dobre poznali vzhľad a parametre jednotlivých zariadení. Samsung Galaxy S4 mini sa mi naozaj zapáčil a naživo vyzerá veľmi elegantne. Zaujme úzkym telom, no na druhej strane, hrúbka v porovnaní s Galaxy S4 a napríklad aj Galaxy Mega 6.3 trochu narástla. Veľkosťou by mala S4 mini vyhovovať väčšine používateľov a ak hľadáte imidžový telefón a nepotrebujete mať v telefónne najlepší hardvér, tento smartfón bude zaujímavým súperom pre iPhone 5. Predpokladám, že minimálne o polovicu lacnejší.

Niekomu môže prekážať "iba" qHD rozlíšenie, no podľa mňa je to logický krok. Galaxy S3 mini má rozlíšenie 480 x 800 bodov, v Galaxy S4 mini to trochu poskočilo na qHD a tipujem, že HD rozlíšenie uvidíme vo verzii S5 mini, teda ak takéto zariadenie bude vôbec niekedy predstavené. Naživo vyzerá qHD na 4,3-palcovom displeji dobre. Pozorovacie uhly sú výborné. Napriek tomu, že ide o okresanú verziu Galaxy S4, v niečom ju predsa len tromfla. Ponúkne FM rádio, ktoré v smartfónoch zvyknem využívať. Pri S4 mini som zvedavý najmä na cenu. Tá rozhodne, či sa oplatí siahnuť po tomto modeli alebo bude rozdiel tak minimálny, že si zákazník radšej vyberie o čosi väčší a vybavenejší model – Galaxy S3.

Viac živých fotografií Galaxy S4 mini nájdete v našom článku Základné info.

Odolný Samsungu Galaxy S4 Active ponúkne o čosi slabšie parametre než Galaxy S4, no aj napriek tomu by som pri výbere uprednostnil túto odolnú verziu. Ide o ďalší smartfón, ktorý je jasným dôkazom toho, že odolný telefón nemusí vyzerať ako pneumatika z traktora. V modrom alebo sivom prevedení to môže byť pokojne manažérsky telefón. Oranžová verzia je skôr pre dobrodruhov. Oceňujem trojicu hardvérových tlačidiel, ktoré sa dobre stláčajú a z tela príliš nevystupujú. Nekazia tak dojem z telefónu. Z výbavy ma zaujalo použitie TFT displeja a som zvedavý, aká bude jeho čitateľnosť v exteriéri. V tmavej miestnosti som to nemal ako zistiť. Displej si rozumie s ovládaním v rukaviciach a presvedčila ma o tom i názorná ukážka ovládania v brankárskych rukaviciach. Odolnosť voči vode bola zasa prezentovaná v nádobe s vodou.

Viac živých fotografií Galaxy S4 Active nájdete v našom článku Základné info.

Ak sa budete Galaxy S4 zoom pozerať priamo na displej, len ťažko zistíte, že z druhej strany vytŕča objektív fotoaparátu s 10-násobným optickým zoomom. Minuloročná Galaxy Camera je mimoriadne veľká a ovládanie jednou rukou takmer nemožné. A ide skôr o múdry fotoaparát než telefón. Galaxy S4 zoom je už plnohodnotný telefón, z ktorého si aj zavoláte. Rozmery mi príliš neprekážajú, skôr povrchová úprava. Tá mohla byť o čosi drsnejšia. Skrotiť 208 gramov pri telefonovaní nemusí byť najľahšie.

Skríženie telefónu a fotoaparátu veľmi dobre vystihuje funkcia In-call Photo Share. Počas hovoru môžem zhotoviť fotografiu a tá sa následne odošle danému kontaktu ako MMS správa. Žeby oživenie MMS-iek? Pri snímaní bude pravdepodobne potrebná aj druhá ruka, keďže na mieste, kde by som si chcel Galaxy S4 zoom chytiť palcom, je trojica tlačidiel. Fotoaparát môžem odkiaľkoľvek v prostredí aktivovať podržaním dvojpolohovej spúšte. Galaxy S4 zoom je ďalším priekopníckym produktom tejto spoločnosti a sám som veľmi zvedavý, aká bude úspešnosť predaja a kto bude tá cieľová skupina. Telefón, ktorý ponúkne optický zoom? Ale kde ho mám nosiť? Vo vrecku pánskych nohavíc asi ťažko. Dámy by si ho pravdepodobne dali do kabelky. Tam však zasa počítajme s ďalšími predmetmi, ktoré by napríklad mohli poškodiť displej. Dá sa teda predpokladať, že budú dostupné aj nejaké puzdrá. Ale nie je potom jedno, či mám v kabelke tento hrubý smartfón alebo kompakt a tenký smartfón? Zvedavý som aj na kvalitu fotografií, tak sa nechajme prekvapiť.

Viac živých fotografií Galaxy S4 zoom nájdete v našom článku Základné info.

Samsungu sa darí, a tak niet divu, že môže experimentovať. Galaxy NX je prvý kompakt s operačným systémom Android a výmennými objektívmi. Takéto riešenie ocenia napríklad redaktori v teréne, kde môžu fotografie priamo zdieľať na sociálne siete alebo kolegom do cloudu. Priznám sa, že mňa si NX akosi nezískal. Na fotografiách vyzerá lepšie než v skutočnosti. Plastové telo na mňa pôsobilo lacným dojmom, podobne aj grip na držanie. Výhodou je veľká 4,8-palcová obrazovka s HD rozlíšením. Plnohodnotný operačný systém Android je podľa mňa v takýchto zariadeniach zbytočnosťou.

Rodinu ATIV obohatil nový tablet ATIV Tab 3. Plastová konštrukcia so vzorom a sivé bočné hrany jasne prezrádzajú, že ide o zariadenia značky Samsung. Tablet zaujme hrúbkou iba 8 mm, ktorá z neho robí momentálne najtenší tablet s OS Windows. Tu treba zdôrazniť, že v tablete nájdeme plnohodnotný Windows 8, nie RT verziu. Windows 8 je podľa mňa ešte stále viac vhodný na kancelársku prácu než Android. Produktívni používatelia isto ocenia prítomnosť kancelárskeho balíka MS Office. Tablet pochválim aj za pero S Pen, ktoré poznáme najmä zo zariadení s Androidom. Ako spokojný používateľ Galaxy Note 2 naň nedám dopustiť. Zaujímavou novinkou je služba Side Sync, ktorá umožní ľahko prepínať medzi tabletom a telefónom. Obsah z telefónu si prezriem na tablete a naopak. Tu je vidieť, že Samsung sa pravdepodobne vydá podobnou cestou ako Apple a bude sa snažiť vytvoriť cloudovú službu podobnú iCloudu.

Na záver som si nechal pre mňa najzaujímavejšiu novinku – ATIV Q. Ide o tablet s klávesnicou bežiaci na dvoch operačných systémoch – Windows 8 a Android 4.2.2. Prepínanie systémov je naozaj jednoduché a svižné a používateľ si môže medzi systémami prenášať aj svoje súbory. Konštrukcia pôsobí kvalitným dojmom a závesy držia obe časti naozaj pevne. Na klávesnici sa mi písalo celkom dobre a pochválim pomerne veľké šípky a trackpad, ktorý funguje v oboch OS. Zariadenie je možné používať vo viacerých režimoch a od režimu závisí aj prístup ku slotom. Napríklad v režime tablet sa dostanem iba k jednému USB slotu. Slot na microSD kartu, micro HDMI konektor a ďalší USB konektor sa nachádza na kĺbe. Veľkým prekvapením je neskutočne jemný displej. Je však zaujímavé, že ak som zariadenie prepol do OS Android, celé prostredie bolo kostrbaté a tvárilo sa, ako keby si s takýmto rozlíšením nevedelo dať rady. Veľký dotykový displej má aj svoje nevýhody. Stačí pár minút a na displeji máte množstvo odtlačkov.

Z hardvérových parametrov ma prekvapilo používanie úložného priestoru a RAM pamäte v oboch systémoch. Vo Windows 8 bolo všetko v poriadku. Zo 128 GB SSD disku bolo k dispozícií 99,1 GB a v správcovi úloh som si preveril prítomnosť 4 GB RAM pamäte. V prostredí Android to bolo trochu inak. Veľkosť operačnej RAM pamäte bola približne 1 GB a v nastaveniach som našiel takéto informácie o ukladacom priestore – interný priestor 15,62 GB a USB priestor 16 GB. Na zariadení nájdeme iba prednú kameru, no nie je mi jasné, ako ju spustím v operačnom systéme Android. Aplikácia Fotoaparát v ponuke chýbala. ATIV Q je určite zaujímavé zariadenie, ale nie každému možno sadnú jeho rozmery a hmotnosť, ktorá sa približuje dnešným ultrabookom. Prepojenie systémov sa mi páči. V práci by som používal prevažne Windows a doma zasa Android, ktorý ponúkne množstvo zaujímavých aplikácií. Cenu zariadenia zatiaľ nepoznáme, ale môžme predpokladať, že to bude štvorciferná suma.

Cestu a pobyt redaktora v Londýne hradila spoločnosť Samsung. Ďakujeme.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu