Otázky majiteľa Nokie 5230 pri prechode zo Symbianu na Android

Náš kontaktný formulár využil čitateľ Tomáš, ktorý vlastní Nokiu 5230. Chcel by prejsť na Android s uhlopriečkou okolo štyroch palcov, má však niekoľko otázok, s ktorými potrebuje poradiť. Výber zúžil na HTC Desire X a Samsung Galaxy S III mini.

Na niektoré veci som si zvykol. Napríklad, že ma telefón nezobudí, ak bude vypnutý.

Toto je pravda. Moderné telefóny sa kvôli potrebe bootovania systému jednoducho nedokážu zapnúť samé, a preto nebudia. Riešením je telefón na noc nevypínať, ale aktivovať takzvaný “Letový režim”. Pri ňom zariadenie nepoužíva žiadne bezdrôtové funkcie. Nehrozí teda náhodné zobudenie prichádzajúcim hovorom, či oznámením o novej pošte. Pozor treba dávať len na naplánované udalosti v kalendári. Letový režim má minimálnu spotrebu a za noc by z batérie nemalo ubudnúť viac ako 5 % kapacity. Ráno navyše netreba čakať na dlhé nabiehanie systému, kým bude možné skontrolovať poštu.

Čítam, že aplikácie, hry a mapy do GPS sa nedajú nainštalovať na SD kartu, ale iba do pamäte telefónu, ktorá býva žalostne malá. SD karta má potom jedinú výhodu - ukladanie fotografií?

Možnosť presunu väčšej časti aplikácie na SD kartu pribudla už do Androidu 2.2., disponujú ňou teda všetky telefóny s vyššou verziou systému. Je pravda, že pre niektoré aplikácie (napríklad Facebook alebo aplikácie Google) toto vývojár nepovolil, prípadne po presune na kartu aplikácia nevie používať widgety. Jedná sa však o minimum aplikácií, a takmer všetky súčasné telefóny už disponujú dostatkom pamäte. Napríklad Samsung Galaxy S III mini má používateľsky prístupných 4,5 GB. GPS mapy ako aj väčšina hier sa na SD kartu inštalujú už automaticky. Osobne sme sa v žiadnom z posledných smartónov nestretli s hlásením o nedostatku internej pamäte.

Je pravda, že HTC Desire X má problémy so zvukom a po upgrade na vyšší Android 4.1. prišli ešte väčšie problémy? Na zahraničných aj českých a slovenských fórach sú nespočetné množstvá tém okolo šušťania zvuku v slúchadlách a šumu pri telefonovaní.

Majitelia Desire X skutočne reportovali problémy so zvukom po aktualizovaní na Android 4.1.1. HTC však následne v apríli vydalo aktualizáciu, ktorá problém odstraňuje, čo používatelia potvrdili. Pri zásadných chybách väčšinou vývojárske tímy výrobcov reagujú pomerne rýchlo a problémy trvajú iba pár dní.

Čítal som, že Samsung Galaxy S III mini nemá funkciu zalamovania textu (Text Relow) pri prezeraní internetu. Ak je to pravda, existujú aplikácie ktoré po stiahnutí túto funkciu umožnia?

Všeobecne však platí, že Samsungy ju neponúkajú a zariadenia HTC áno (v základnom internetovom prehliadači). V Google Play však existuje nespočetné množstvo alternatívnych prehliadačov webových stránok. Zmenené zalamovanie textu podporujú napríklad prehliadače Opera, Chrome, Firefox a mnoho iných. Je ale pravdou, že riešenie v internetovom prehliadači od HTC funguje bezchybne a asi najlepšie zo všetkých možných riešení.

Oplatí sa počkať na nejaký iný telefón, napríklad Sony Xperia M alebo niečo iné?

V zásade platí, že ideálny čas na kúpu telefónu je vždy. Výrobcovia totiž na trh sypú množstvo produktov každý mesiac a pri prakticky každom odložení kúpy, už môže byť ohlásený ďalší model. Súčasná stredná trieda má však navzájom podobné vlastnosti, preto nemá veľký zmysel čakať na nové modely.

Prečítajte si: Samsung Galaxy S III mini (i8190) (11. 11. 2012)

Prečítajte si: HTC Desire X (16. 11. 2012)

Diskusia k článku:

Rosinante 19.07.2013 - 04:46

to s tym ukladanim aplikacii na pam kartu je trocha blbost. Vlastnim telefon s androidom 2.3.4 a nemozem si ulozit skoro ziadnu dobru aplikaciu na kartu. Rychlo sa mi zaplni pamäť a musim odinstalovavat. To nehovorim o stale novych a novych aktualizaciach kt. tiez davaju pamäti mobilu zabrat

sysell19.07.2013 - 10:04 Trvalý odkaz

Ukladanie aplikacii na kartu nie je plnohodnotne mozne. Da sa len nainstalovat do teelfonu a nasledne neiktore presunut. Presunie sa vzdy ale len cast aplikacie a cast ostava v telefone.
Symbian to mal lespie. Internetovy prehladc ma asi nejlespi HTC. Co som skusal original LG, chrome, dolphin vsetky su o dost horsie. Chybaju elementarne veci, v jednom sa neda nastavit klasicke desktopove stranky, daslie nezalamuju text. chrome nema myslym ani historiu a neda sa nic z histiorie mazat, neviem spravit aby hore nesvietila lista. Vsetko je to totalny odpad.
Casom si ale zvyknes a budes s tym zit pokial eni si maniak a nemas chut sa stale s neicim bavit. Andorid ma od dokanalosti sakramensky daloke.

rbt19.07.2013 - 10:26 Trvalý odkaz

Čo sa týka tej navigácie, aplikácia sa uloží do pamäte telefónu, to je má časť. Ďaleko väčšia časť sú mapy, tie sa samozrejme ukladajú na SD kartu.
Takto je to aj s väčšími hrami, slovníkmi a pod.

Peter19.07.2013 - 10:56 Trvalý odkaz

To ale nije pravda, zavisi od verzie androidu a tipu telefonu, na vatsine novych androidov ide vsetko len a len do internej takze treba volit radsej telefon s co najvacsou internou pamatou, minimalne 8GB, idealne 16 a viac + pridanie SD na ukladanie fotiek videi a hudby.

Me_Gusta19.07.2013 - 11:20 Trvalý odkaz

S4si všetko ukladá na svoju pamäť a nie na SD kartu. Note robil to isté a vtedy ma to zarazilo, pretože telefóny, ktoré som mal predtým, dokázali premiestniť časť app na kartu. Veľkú časť :) nie každá app to podporovala, ale väčšina áno. Teraz mám 16GB internú pamäť a z toho dostupných len 9,23GB.
Je to strašne málo a to nehovorím o svojej nevyužitej karte na ktorú si môžem dávať hudbu, video, foto a pod.

Celá diskusia 15 príspevkov