Skúsenosti s LG Optimus Black

Ročné skúsenosti s takmer tri roky starým modelom, ktorý ponúka pekný 4'' displej a staršiu verziu Androidu. Jeho hlavnou nevýhodou je nestabilný systém.

Nasledujúci text pochádza z našej súťaže Požičiame vám Galaxy S4 na pol roka a patrí medzi tie, ktoré nás zaujali. Autorovi za jeho snahu pošleme tričko Fony.sk vybranej farby aj veľkosti.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Benjamína Franka.

Úvod

Po dvoch rokoch spokojného používania Samsungu S8000 Jet som si povedal, že je čas na nový mobil. Bol som s ním spokojný, ale ako každého správneho mobilného nadšenca, ma po takej dlhej dobe začali svrbieť ruky a chcel som niečo nové. Po počiatočnom okúzlení Nokiou N8 so Symbianom a výborným fotoaparátom sa zdál lepšou voľbou prístroj s Androidom. Po dlhšom hľadaní a čítaní recenzií padla voľba na LG Optimus Black.

Prvý dojem bol výborný a mňa ovládlo nadšenie. Čiastočne to bolo zapríčinené samotným telefónom, ale moje srdce si získal práve operačný systém Android. Po prvotnom zoznámení ma očarili jeho široké možnosti, mnoho aplikácií, a to až natoľko, že som prehliadal hardvérové chyby. Ale o tom až neskôr, pôjdem na to postupne.

ikona

Základné info: LG Optimus Black (5. 1. 2011)Smartfón s OS Android, NOVA displejom, podporou HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, 3,5 mm jackom a GPS.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Konštrukcia

V produktovom balení na mňa žiadne prekvapenie od výrobcu nečakalo, len obvyklý obsah: mobil, batéria, nabíjačka, USB kábel, slúchadla a manuál.

Prednej strane kraľuje 4" IPS displej, pod ktorým sa nachádzajú senzorové tlačidlá. Nad obrazovým panelom je logo výrobcu, predná kamera, mikrofón a viacero senzorov, medzi ktorými nechýba ani senzor na automatické riadenie jasu displeja. Na ľavej hrane sa nachádzajú tlačidlá na reguláciu hlasitosti a "G" tlačidlo (dajú sa ním vyvolať rôzne gestá, pre mňa je táto funkcia nepotrebná). Horná hrana je zaujímavejšia, sídli tu 3,5 mm jack na pripojenie slúchadiel a nechýba ani microUSB konektor chránený posuvným krytom. Na zvyšných hranách sa nenachádza nič. Na zadnej strane prístroja je umiestnený fotoaparát s LED diódou a v ľavom dolnom rohu je reproduktor. Dizajn hodnotiť nebudem, je to subjektívna záležitosť, osobne som sa zaň nehanbil. Spracovanie je, až na občas vŕzgajúci zadný kryt, vcelku dobré. Mobil je vyrobený z plastu, a má tak príjemnú hmotnosť 109 gramov. Bočné tlačidlá majú adekvátnu tuhosť, čo nie je problémom (na rozdiel napríklad od Sony Ericsson Arc, kde idú dosť ztuha).

Systém

Tabuľkovými parametrami vás zaťažovať nebudem. Môžem spomenúť 512 MB RAM-ku a jednojadrový procesor taktovaný na 1 GHz. Na bežné aplikácie by to malo byť akurát, samozrejme nové, náročné hry budú pravdepodobne pre tento starší smartfón problém. Sám ich však nahrávam, takže to overené nemám.

LG ponúka, ako mnoho výrobcov, svoju vlastnú nadstavbu, v prípade LG Optimus Black a OS Android 2.2 Froyo sa volá Optimus UI 2.0 (neskôr bola dostupná aktualizácia na vyššiu verziu). Pridáva pár zbytočných, ale i zopár užitočných aplikácií, napríklad vcelku dobrý widget počasia alebo aplikáciu na poznámky. Viac mi vyhovuje vzhľad čistého Androidu, čo sa dá ľahko docieliť alternatívnym launcherom z Google Play.

Systém pre mňa prichystal aj nepríjemné prekvapenia. Trápilo ma opakované zamŕzanie, nestabilita, lagovanie a reštarty telefónu. Príklad? Optimus Black sa reštartoval po spustení YouTube aplikácie, a to rovno dvakrát, teda i po opätovnom spustení aplikácie. Celý chod smartfónu znepríjemňovalo spomalenie systému, hlavne pri dlhšom požívaní v jednom chode. Keďže som človek netrpezlivý, tak ma táto zlá vlastnosť Androidu vážne hnevala, . Samozrejme, mobil sa dal požívať a nebolo to vždy také zle, ako to vykresľujem, lenže ja som náročný používateľ a vyžadujem rýchlosť a plynulosť. Aby som len nekritizoval, potešili rôzne prepínače (Wi-Fi, Bluetooth...) v notifikačnej lište alebo pekne spracovaný hudobný prehrávač. Keď som pri hudbe, spomeniem hudobný výstup, ktorý nijak neprekvapil. Hlasitosť je tiež dostačujúca. Videoprehrávač zvládne základné formáty, najlepšia voľba bude vymeniť ho za alternatívu z obchodu Play (dobrou voľbou je MX Player).

Displej

IPS displej sa mi páčil a podla mňa je rozlíšenie 480 x 800 bodov pre 4-palcovú uhlopriečku dostatočné. Ak sa k tomu pridá vysoký jas a žiarivé farby (biela je fajn, čiernu predsa len lepšie zvláda AMOLED), máme pred sebou jeden z kladov prístroja. Zahanbiť sa nedajú ani pozorovacie uhly a čitateľnosť na slnku, ktorá je tiež obstojná. Zobrazovací panel je pred poškodením chránený odolným sklom Gorilla Glass. Za celú dobu používania som nezaznamenal žiadne výrazné škrabance (tie si skôr odniesol zadný kryt), a to som nepoužíval žiadne púzdro. Je síce pravda, že vrecka boli v prítomnosti mobilu vždy prázdne, takže žiadne odieranie kľúčmi nehrozilo. Displej rád chytal odtlačky prstov, čo za normálnych okolností nebol problém, ale na priamom slnku to trochu kazilo inak dobrú čitateľnosť.

Fotoaparát

Fotoaparát ponúkne päť megapixelov a nahrávanie videa v HD kvalite. Aplikácia ničím nevybočuje z radu a ponúkne obvyklé nastavenia spolu s niekoľkými efektami. Kvalita fotografii je dostačujúca, ale zázraky nečakajte. Video je na tom horšie, zdalo sa mi, ako keby bolo zrýchlené. Na prezeranie snímok poslúži tradičná galéria, ktorú môžete nahradiť aplikáciou QuickPic.

Výdrž

Ťažko je mi písať o výdrži na jedno nabitie, keď každý používa telefón inak. Obvykle sa mi podarilo s 1 500 mAh batériou dostať na hranicu jedného dňa, teda od raňajšieho odpojenia až do večera, kedy si už mobil pýtal novú energiu. Využíval som ho hlavne na surfovanie po webe a rôzne aplikácie, čiže som ho netrápil hraním hieri ani prehrávaním videa. Myslím, že výdrž je priemerná, typická pre dnešné smartfóny a výrazné sklamanie u mňa nenastalo.

Záver

S LG Optimus Black som prežil zaujímavý rok, počas ktorého ma potešil, ale aj sklamal. A sklamaní nebolo málo, čakal som od tohto mobilu viac. Nevravím, že to bolo úplne zlé, veď Black mal pár plusov, medzi ktoré môžem zaradiť výborný displej, ale nemohol by som ho s kľudným svedomím odporučiť. Možno som mal smolu na vadný kus, ale tak či tak by som si ho už nekúpil. Vadil mi nevyladený systém, ale aj slabá podpora aktualizácii od výrobcu. A počiatočné nadšenie z mobilu vystriedalo sklamanie. Momentálne používam Galaxy Nexus, s ktorým som spokojný. O svoje skúsenosti z jeho používania sa s vami neskôr rád podelím.

Diskusia k článku:

Nightmare 30.11.2013 - 20:20

Tieto skusenosti sa mi pacia...dobre napisane

Marek01.12.2013 - 13:21 Trvalý odkaz

Zabudol napisat ze na hornej strane sa nachadza tlacidlo na odblobovanie

punkton07.12.2013 - 00:43 Trvalý odkaz

U
Zbytočné opisovanie prístroja a na môj vkus malo používateľských skúsenosti. Pod článkom "Skúsenosti" čakám viac skúseností :). A vlastne, nech mi to pisateľ odpustí, ale celkovo zbytočný článok, pretože v ddnešnej dobe si už asi nikto nekúpi tento kus železa so starým, nestabilnym Androidom. Keďže tu máme slušne minuloročné (alebo aj tohoto ročne) modely, o mnoho stabilnejsie, výkonnejšie a za slušné ceny :).
Môj názor, skúsenosti s niečím novšim sú určite prinosnejsie :).

Celá diskusia 4 príspevky