LG Nexus 5 - šprintér naboso

Recenzia najnovšieho Google fónu so špičkovou výbavou, najnovším Androidom a fotoaparátom s optickou stabilizáciou. Zamrzí podpriemerná kapacita batérie.

Beh naboso je zdravý a prirodzený, ale po rokoch behania v topánkach si takáto zmena vyžaduje hlavne otvorenú myseľ. A to isté platí aj pre Android bez nadstavby, na ktorú ste si už poriadne zvykli.

Piaty googlefón, druhý od LG a prvý s OS Android 4.4. V porovnaní s predchodcom, Nexusom 4, je o 4 mm vyšší, rovnako široký, o 1 mm tenší a dokonca o 9 gramov ľahší. Dôležitejšie však je, že na rozmermi podobnú konštrukciu sa výrobcovi podarilo osadiť displej s o 0,3 palca väčšou uhlopriečkou. LG tu naozaj dobre využíva priestor, čoho výsledkom sú menšie a oku lahodiacejšie prázdne miesta pod a nad displejom.

Oceňujem naozaj príjemnú hmotnosť a najmä zmenu v použitých materiáloch. Sklíčko na zadnej stene vystriedal plast s pogumovanou úpravou, vďaka ktorej sa s telefónom manipuluje o poznanie lepšie a prípadné škrabance sú minulosťou. Povrchová úprava zadnej steny je dosť náchylná na mastné fľaky, čo však len upozorní na to, že telefón nemáte chytať so zababranými rukami. Pogumované sú aj boky, a tak je používanie naozaj pohodlné.

O používaní jednou rukou bez prehmatávania tu už ale nemôže byť reč. Tlačidlo napájania je v pravej stene, no pomerne vysoko a o čosi nižšie by som si vedel predstaviť aj tlačidlo hlasitosti v ľavej stene. Pochválim ale dobré zhotovenie a dostatočné vyčnievanie, ktoré umožní nahmatať tlačidlá aj poslepiačky.

ikona

Základné info: LG Nexus 5Piaty Google telefón s najnovším OS Android 4.4 KitKat, 5'' Full HD displejom, štvorjadrovým 2,26 GHz procesorom, 8 Mpix fotoaparátom s optickou stabilizáciou obrazu a 2 300 mAh batériou. Slot na pamäťové karty stále chýba.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

V pravej stene sa ešte nachádza šuplík na microSIM kartu. Ten vyberiete pomocou tenkého predmetu, ktorý nájdete v balení spolu s nabíjačkou a microUSB káblom.

Hore nájdete 3,5 mm audio konektor a sekundárny mikrofón. MicroUSB konektor sa nachádza v spodnej hrane a je otočený opačne. Ono je v podstate jedno ako je otočený, ale ak už máte doma nejakú dokovaciu stanicu, tak ju asi pri Nexuse 5 nepoužijete. Iba žeby ste chceli pozerať na jeho zadnú stenu. Po stranách microUSB konektora vás bude chcieť zmiasť dvojica mriežok. Hlasný reproduktor je ale iba pod tou ľavou. Jeho kvalita ma za srdce vôbec nechytila a hudbu som počúval výhradne cez slúchadlá. Tu sa asi LG nepoučilo, keďže reproduktorom slabšej kvality trpí aj jeho predchodca. A výhrady mám aj k jeho umiestneniu. Ľavá časť spodnej steny je presne to miesto, kde mám pri hraní hier alebo sledovaní videí opretý malíček. A zakrytím mriežky hlasitosť úplne stlmíte.

Google sa opäť nezaprel a na slot pre pamäťové karty sa jednoducho vykašľal. To zamrzí najmä pri nami testovanej 16 GB verzii, ktorá v skutočnosti ponúkne iba 12,55 GB. Pár väčších hier, mapové podklady, trochu hudby, fotografií a videí a interný priestor je zaprataný. Riešením je siahnuť rovno po 32 GB verzii, no tú v slovenských obchodoch (oficiálne) nezoženiete. A čo tak použiť redukciu USB OTG a prehrávať filmy z USB kľúča? Na to tiež zabudnite. Redukcia si rozumie iba s myšou a klávesnicou.

Na zadnej stene sa nedá prehliadnuť nápis "nexus" a taktiež veľký objektív fotoaparátu. Ten z tela vystupuje, a tak bude o čosi ľahšou korisťou prípadných škrabancov. Pod objektívom nechýba LED blesk, ktorý môže poslúžiť aj ako provizórne svietidlo.

Absencia akýchkoľvek tlačidiel pod displejom nie je u Nexusov žiadnym prekvapením. Nachádza sa tu iba informačná LED dióda, ktorá je jediným prvkom tohto priestoru už od modelu Samsung Galaxy Nexus. Mne akosi nesedí. Blikanie, presnejšie jej "dýchanie" je skôr o efekte než o užitočnosti a vo väčšine prípadov svieti rovnako. Ide o taký mix farieb. Zmenu som postrehol iba pri upozornení na správu vo Facebook Messengeri, kedy dióda svietila nazeleno a o čosi svižnejšie. Sklamaním je aj chýbajúca notifikácia slabej batérie, nabíjania a plného nabitia. V nastaveniach je možné informačnú diódu iba zapnúť alebo vypnúť. Podrobnejšie prispôsobenie chýba.

Na smartfónoch s dotykovými a takýmito virtuálnymi tlačidlami oceňujem funkciu vibračnej odozvy pri dotyku, ktorá vás uistí o úspešnom "stlačení". Nexus 5 ma ale svojimi vibráciami trochu zarazil. Je ich skôr počuť než cítiť. To môže byť nevýhodou, ak sa nachádzate v tichom prostredí.

Nad displejom sa nachádza slúchadlo, predný fotoaparát, senzory priblíženia a automatickej regulácie jasu. Počas hovoru ma príjemne zaskočila maximálna hlasitosť slúchadla. Vo väčšine prípadov som si vystačil s dvomi tretinami hlasitosti. Rovnakú pozitívnu skúsenosť som mal aj s predchodcom.

Čo čakať od displeja na smartfóne radu Nexus? Predsa to najlepšie. IPS panel s Full HD rozlíšením je zárukou verného zobrazenia farieb, výborných pozorovacích uhlov, dobrej čitateľnosti na slnku a taktiež výbornej ostrosti, ktorú oceníte pri prezeraní webu, hraní hier alebo prezeraní multimédií. Pred škrabancami ho chráni ochranné sklíčko Gorilla Glass 3.

S čipsetom Snapdragon 800, ktorého súčasťou je grafický procesor Adreno 330, sa stretávame vo väčšine súčasných vlajkových lodí a ponúkne ho aj Nexus 5. Vysoký výkon oceníte pri hraní náročnejších hier alebo prehrávaní videa vo vysokom rozlíšení. V Nexuse 5 si však tento výkon vyžiadal svoju obeť v podobe prehrievania. Stačili dve kolá v hre Asphalt 8, ktorá samozrejme šľape ako hodinky, a v hornej časti telefónu som pocítil zvýšenú teplotu. O svižný chod systému a multitasking sa starajú 2 GB operačnej RAM pamäte. Voľná bola zvyčajne polovica.

Aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať, prostredie čistého Androidu prešlo viacerými zmenami, ktoré ho zjednodušili a sprehľadnili. Pozadie už zasahuje aj do spodnej časti s trojicou tlačidiel a horného informačného riadku, vďaka čomu pôsobí prostredie celistvejším dojmom. Konečne je koniec piatim domácim obrazovkám, ktorých počet nebolo možné zmeniť a zmizol aj zoznam widgetov nachádzajúci sa hneď za ponukou aplikácií. Widgety si pridáte tak, ako sme na to boli zvyknutí už v minulosti, teda dlhším podržaním na prázdnom mieste domácej obrazovky. Tá je spočiatku iba jedna a ďalšie sa pridávajú postupne. Po zvolení widgetu sa automaticky pridá ďalšia obrazovka, na ktorú môžete tento widget umiestniť. Ak ho umiestnite na prvú, pridaná, teda druhá automaticky zmizne. Rovnako to je aj v prípade odstraňovania widgetov. Ak z obrazovky odstránite posledný widget alebo skratku, automaticky zanikne.

Ku klasickým domácim obrazovkám pribudla obrazovka služby Google Now. Jej využitie v slovenskej lokalizácií je však zatiaľ minimálne. Preto som si ju vypol a používal iba tie klasické.

V hornom informačnom riadku mi chýba informácia o percentuálnom stave batérie. Na webe sa už objavil jeden návod, no je určený skôr pre zručnejších používateľov a v konečnom dôsledku nie je výsledok taký, aký by som čakal. Percentá sa zobrazujú priamo v ikone batérie, a aj to iba ak je kapacita nižšia než 50 %.

Výsuvná lišta ponúkne rýchly prístup k najpoužívanejším nastaveniam. Osobne by som tu ešte uvítal zámok otáčania obrazovky.

Novinkou v Androide 4.4 je Správa prostredí. Ak si z Obchodu Play nainštalujete niektorý z launcherov, napríklad Nova Launcher alebo Go Launcher, v nastaveniach sa automaticky zobrazí možnosť Domovská stránka. Tu si môžete zvoliť nastavený launcher alebo ho odinštalovať.

Prvý deň používania ma Nexus 5 trochu zarazil pádom dvoch aplikácií. Dokonca od Google. Tak som ho zresetoval a dal mu druhú šancu. Odvtedy už bežal ako hodinky. Žeby iba dozvuky cestovnej horúčky?

Prepojenie operačného systému so službami od Googlu je cítiť na každom kroku. Volá vám neznáme číslo? Tomu môže byť koniec. Číselník ponúka zaujímavú funkciu Identifikácia volajúceho pomocou Googlu, ktorá pri prichádzajúcom hovore skúsi vyhľadať meno alebo názov firmy vo svojej databáze a v prípade zhody vám ho zobrazí. Číselník pochválim aj za inteligentné vytáčanie, ktoré prehľadáva v menách, priezviskách a oboch súčasne.

Pri hovoroch ma okrem výbornej hlasitosti prekvapila ešte jedna vec. Tá už nie je taká pozitívna. Ak máte telefón niekde mimo a hovor nestihnete prijať, obrazovka zostane odblokovaná a rozsvietená. To môže narobiť šarapatu ak je telefón napríklad vo vrecku alebo v kabelke.

Určite ste už počuli o novej aktualizácií služby Hangouts, ktorá vie zastrešiť a nahradiť aplikáciu Správy. V nižších verziách si ešte môžete vybrať, či chcete používať Správy alebo Hangouts. Tu už aplikácia Správy chýba. Ak vám Hangouts nesadne, v Obchode Play nájdete viacero aplikácií, ktorými môžete chýbajúce Správy nahradiť. Napríklad GO SMS Pro. Predvolená aplikácia SMS sa mení v nastaveniach.

Internetovým prehliadačom je tu starý známy Google Chrome. Z tých zaujímavejších funkcií spomeniem synchronizáciu záložiek s PC verziou, inak ponúkne to, čo aj väčšina konkurentov v Obchode Play.

Rozlíšenie fotoaparátu sa pri porovnaní s predchodcom nezmenilo, no pribudla optická stabilizácia obrazu, ktorou sa môže pochváliť iba pár smartfónov. S kvalitou fotografií som bol spokojný. Farby sú verné a detaily sa nezlievajú. Na prezeranie v telefóne alebo zdieľanie na sociálne siete je jeho kvalita viac než dostatočná. Menšie problémy mal Nexus 5 s makro snímkami, kedy zvykol naozaj často preostrovať, niekedy dokonca ani dobre nezaostril a výsledným fotografiám chýbala ostrosť. Skúšobné snímky nájdete na konci článku.

Prostredie fotoaparátu srší jednoduchosťou. Okrem ponuky napravo, sa k nastaveniam fotoaparátu dostanete aj z hociktorého miesta na displeji. Stačí len prstom ťahať smerom nahor a postupne prechádzať ponukou. Do nastavení som zvyčajne zachádzal iba kvôli zapínaniu a vypínaniu režimu HDR. Ten odvádza svoju prácu naozaj dobre, no privítal by som, ak by sa ukladala aj pôvodná fotografia. V ponuke napravo sa prepínam do režimu panoráma. Výsledná fotografia je zložená dobre, ale po priblížení je vidieť jej slabú kvalitu. Okrem panorámy tu ešte nájdeme režim Photo Sphere, pomocou ktorého môžete snímať 360° panorámy.

Nastavenia snímania videa sú taktiež chudobné. Za zmienku stojí možnosť nahrávania timelapse videí. Pri klasickom nahrávaní máte na výber SD, HD alebo Full HD rozlíšenie. Preostrovanie počas nahrávania je automatické.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 61 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 130 MB / min.)

Na prehrávanie hudby poslúži aplikácia Hudba Play, ktorá je taktiež od Googlu. Význam aplikácie spočíva v nakupovaní hudobných skladieb a albumov, ktoré sa prepoja s vašim Google účtom, uložia sa do cloudu, a vy si ich tak môžete vypočuť z viacerých zariadení. Táto služba však na Slovensku momentálne nie je dostupná, v Čechách už áno, čiže zo zaujímavej aplikácie sa stáva klasický prehrávač hudby. Pochválim aspoň plnohodnotné ovládanie vo výsuvnej lište a taktiež na zablokovanej obrazovke, na ktorej sa zobrazí veľký obrázok albumu a panel ovládania. Dlhším podržaním na jednom z troch tlačidiel sa zobrazí časová os skladby s možnosťou posúvania.

porovnanie s HTC One

Na FM rádio sa opäť zabudlo. Chápem, máme dáta a internetové rádia, ale existujú ešte miesta, na ktorých chytíte ledva EDGE, prípadne ani to.

Na prehrávanie videí som si nainštaloval môj obľúbený MX Player. Videá môžete prehrávať aj priamo z galérie, no v tomto jednoduchom prehrávači chýbajú akékoľvek funkcie alebo nastavenia.

Nexus 5 je jeden z mála smartónov , ktorý si rozumie s bezdrôtovým nabíjaním už z výroby, teda bez nutnosti vymeniť alebo pridať nejaký špeciálny kryt. Táto technológia je tu už s nami nejaký ten rok, no ceny nabíjacích staníc sú ešte pomerne vysoké, a tak nás tento spôsob nabíjania nateraz príliš nezaujíma. Kapacita batérie s hodnotou 2 300 mAh bola a je asi najdiskutovanejšou informáciou o tomto smartfóne. Pri 5-palcových Full HD smartfónoch sa väčšinou stretávame s kapacitou okolo 3 000 mAh, ktorá vo väčšine prípadov zvládne jeden náročný deň. Ako je na tom Nexus 5? Ak smartfón vyberiete ráno z nabíjačky, po ceste do práce vybavíte to najdôležitejšie a počas dňa ho budete využívať skôr na hovory a e-maily, než na zábavu, tak jeden deň by ste mali zvládnuť. Ja som to zvládol, pochopiteľne so zapnutou automatickou synchronizáciou všetkých účtov. Pri intenzívnejšom používaní, napríklad pri prezeraní videí, už ale zistíte, že tadiaľto cesta asi nevedie. Stačí pozretie jedného filmu, cca 90 minút, a zo 100 % máte razom 50 %. V práci ho pripojíte do nabíjačky, v aute do autonabíjačky. Otázne však je, dokedy vás to takto bude baviť.

Výhody:

+ displej

+ výkonný hardvér

+ čistý a svižný operačný systém

+ fotoaparát s optickou stabilizáciou

+ soft-touch úprava zadnej steny

+ výborná hlasitosť slúchadla

Nevýhody:

- zahrievanie pri hraní náročnejších hier

- chýba slot na pamäťovú kartu

- chýba FM rádio

- slabá výdrž

- priemerný hlasný reproduktor

Orientačná cena: približne 450 €

Na jeden záber: LG Nexus 5

Záver

Nexus 5 mi sadol viac než jeho predchodca. Lesklú sklenenú zadnú stenu vystriedal soft-touch povrch, rozmery sa príliš nezväčšili, no displej narástol. A je to opäť výborný displej. Pripočítajme si k tomu výkonný hardvér, slušný fotoaparát , čistý Android a máme zariadenie, ktoré vďaka skorým aktualizáciám bude zaujímavé aj o rok, možno dva. Za nedostatok možno považovať chýbajúci slot na pamäťové karty, ktorého absenciu pocítite najmä pri 16 GB verzii, a slabú kapacitu batérie. Tá bude asi jedným z hlavných kritérií pri rozhodovaní o kúpe. Ak si ho zoženiete zo zahraničia, bude to dobrá kúpa. Na Slovensku by som sa asi skôr poobzeral po konkurentovi LG G2, ktorý ponúkne bohatšiu porciu energie pod zadným krytom.

hdr foto

hdr foto

Diskusia k článku:

Dan Ivan 03.12.2013 - 08:32

N4 ma tiez od vyroby bezdrotove nabijanie ;) je to strasne navykove

zoro3303.12.2013 - 09:51 Trvalý odkaz

vyskusali ste aj novu funkciu "step counter", su uz aplikacie, ktore ju vedia vyuzit a ako je to so spotrebou baterie?

mali603.12.2013 - 16:13 Trvalý odkaz

mam N5 uz asi 3 tyzdne a tu bateriu vobec nevidim tak tragicky ako sa prezentuje, ked sa snim nonstop hram (browsovanie, nejaka hra, video,foto) den prezije bezproblemov (8-10 hodin + rezerva okolo 20% baterky), mal som predtym HTC Evo 3D a tam bola vydrz odost horsia (pri nonstop pouzivani som ho vybil za 4-6 hodin) evo vydrzalo pri mojom beznom prac. dni max 1-1,5 dna ( email, niekolko hovorov, foto, obcas web) na N5 mam pri rovnakom pouziti vydrz 3 dni a este tak 20% baterky, takze zmojej strany uplna spokojnost aj s baterkou

ondrakomous03.12.2013 - 19:58 Trvalý odkaz

zda se mi to, nebo jsou ty fotky tmave?

Nightmare03.12.2013 - 20:27 Trvalý odkaz

uz pri Nexuse4 ste pisai ze ma to strasny zvuk a pri tejto 5 tiez...zatial som nemal moznost pocut som zvedavy ci to tak na prd hra,zvoni

Celá diskusia 20 príspevkov