GSmart Guru G1 - Full HD pod tri stovky

Recenzia najlacnejšieho Full HD androidu s 5'' displejom a solídnou výbavou. Sklame lacným dizajnom a nekompletnou lokalizáciou.

S touto značkou sa nestretávame často. Myslieť si však, že výrobca nemá so smartfónmi príliš veľké skúsenosti, by bolo chybou. Pátraním totiž veľmi ľahko zistíte, že názov "GSmart" pre svoje telefóny používa firma GIGABYTE, a tu už zrejme svitá. Základné dosky, grafické karty, počítačové príslušenstvo... Koniec koncov, logo GSmart na sebe mali už aj smartfóny s Windows Mobile.

Teraz sa však firma zamerala na Android a my sme otestovali ich najvybavenejší Guru G1. Internetové stránky výrobcu "G1" z názvu vynechávajú, my ale budeme dodržiavať označenie na krabici.

V prvý testovací deň som si nechal vybiť batériu svojho primárneho telefónu s tým, že SIM kartu neskôr jednoducho presuniem do plne nabitej G-jednotky. Po vysunutí šuplíka priloženým nástrojom bolo o to nepríjemnejším prekvapením, že GSmart stále používa jej tradičný rozmer, nie čoraz populárnejšiu micro SIM.

ikona

Základné info: GSmart Guru G1Výborne vybavený smartfón s OS Android 4.2.1, štvorjadrovým 1,5 GHz procesorom, 5'' Full HD displejom, 13 Mpix fotoaparátom, 5 Mpix web kamerou a 2 500 mAh batériou.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Telo smartfónu je z hliníka, až na hornú a spodnú časť zadnej steny, ktoré pravdepodobne ukrývajú všetky antény. Je teda pevné, neprehýba sa, nevŕzga, mám s ním však problém. Pri tomto materiáli totiž každému automaticky prídu na um posledné generácie iPhonu alebo HTC One. To sú krásne a hodnotne vyzerajúce telefóny. Pri G1 je všetko matné a čierne (iný farebný variant zatiaľ výrobca neponúka). A výsledný dojem? Celkovo proste nuda, ktorú jednoduché textové logo na chrbte a strieborný rámik okolo fotoaparátu, microUSB portu či 3,5 mm audio konektora určite nezachránia. Ak by bol celý smartfón z plastu, vôbec nič by sa nestalo - potenciál na to čokoľvek vyťažiť z hodnotnejších materiálov bol premrhaný.

Čierne a nevýrazné sú aj ovládacie tlačidlá na ľavom boku. Bohužiaľ, vypínač displeja je na tej istej strane a pod reguláciou hlasitosti mierne prekáža. Prvých pár dní si teda namiesto blokovania obrazovky budete znižovať úroveň vyzváňania. Mohol byť radšej väčší, alebo na prázdnej pravej strane.

Prichádzame však k najväčšiemu lákadlu. Guru G1 kúpite už od 255 €, napriek tomu tu však nechýba 5-palcový displej s Full HD (1 080 x 1 920 b.) rozlíšením. Aktuálne sa tak stáva najlacnejším zariadením s Full HD displejom na trhu. Ten je pekný a vďaka OGS (One Glass Solution) technológii bez medzery medzi LCD panelom a dotykovou vrstvou dobre viditeľný aj na priamom slnečnom svetle. Treba však priznať, že hoci ju GSmart spomína na svojom webe, nejedná sa o nič unikátne. Výborné sú aj pozorovacie uhly, no pri veľkom naklonení začína akékoľvek biele pozadie chytať ružový nádych. Všimnete si to najmä pri čítaní dokumentov z postele. Pod displejom je štandardná trojica dotykových tlačidiel Menu, Domov a Späť. Ich podsvietenie sa aktivuje vždy dotykom a je potvrdené aj vibračnou odozvou. Bohužiaľ tu úplne chýba notifikačná dióda, ktorá by upozorňovala na zmeškané udalosti alebo dokončenie nabíjania.

Nie som veľkým fanúšikom smartfónov s čistým Androidom, obvzlášť, pokiaľ ide o staršiu verziu 4.2.1. Mnoho vecí tu totiž nefunguje tak, ako som zvyknutý. Po otvorení zoznamu kontaktov vidím iba trápne ikony s hlavou bez očí, pretože profilové fotografie sa synchronizujú len s kontom Google. Po dotyku prstom sa navyše otvoria iba v minimálnom rozlíšení a zaostrenie nastane až po pár sekundách, kedy sa fotografia pravdepodobne stiahne zo serverov Googlu. Prichádzajúci hovor však znamená škaredú a neaktuálnu fotografiu cez celý Full HD displej. Ak ich chcete synchronizovať napríklad z Facebookom, potrebujete niektorú z aplikácií z Google Play.

Inteligentné vyhľadávanie cez alfanumerický číselník nefunguje pre mená, môžete si ním iba odfiltrovať kontakty, ktorých čísla začínajú 0905 alebo +421… Kliknutie na hodiny v notifikačnej lište neposúva k nastaveniu budíka, ktoré používate každý večer, ale do nastavení času a dátumu, ktoré si aj tak automaticky synchronizujete s mobilnou sieťou. Nejedná sa ani tak o nedostatky GSmartu, ale čistého Androidu ako takého. Ten však množstvo používateľov naopak pred grafickými nadstavbami výrobcov preferuje, takže konečný výber je na nich.

Vývojári sa naopak vyhrali v nastaveniach, kde je k dispozícii niekoľko unikátnych funkcií, ktoré inde nenájdeme. V sekcii SIM management si napríklad môžete zvoliť farbu ikony znázorňujúcej silu signálu v hornej lište. Na výber je modrá, oranžová, zelená a fialová. Zákazníci Telekomu tak majú smolu, ostatní si ju budú môcť zladiť so svojím operátorom. Farba a názov siete sa zobrazí aj v zozname posledných hovorov alebo pri SMS správach. Pravdepodobne sa jedná o funkciu z dual SIM modelov značky, tu je iba príjemným spestrením.

Oveľa viac ma potešila možnosť deaktivovať zvuky sprevádzajúce animácie vypnutia a zapnutia telefónu. Konečne niekto rozmýšľal, a ráno tak neotravujete všetkých členov v domácnosti. Telefón tiež zavibruje v momente, kedy volaný účastník príjme hovor a nastane nadviazanie spojenia. Skvelé! S touto funkciou som sa doteraz stretával iba v neoficiálnych ROM.

Nechýba tu ani merač prenesených dát, s možnosťou automatického resetovania na začiatku zúčtovacieho obdobia. A ešte jedna výborná funkcia - automatické vypnutie a zapnutie telefónu, s detailným nastavením a checkboxami pre každý deň v týždni. V pondelok až v piatok sa teda telefón môže sám zapnuť napríklad o 6:30 ráno (v tom prípade vás zobudí aj nastavený budík), v sobotu a v nedeľu sa naopak môže automaticky vypnúť už o deviatej večer. Zamrzí iba to, že autorom bola pri doplnkových funkciách a položkách úplne ukradnutá nutnosť jazykovej lokalizácie. V menu nastavení by sa ešte zopár anglických položiek medzi slovenčinou dalo prehliadnuť, po stiahnutí notifikačnej lišty a prechode k rýchlym nastaveniam sa však pozeráte na "AIRPLANE MODE", "DATA CONNECTION" či "AUTO ROTATION". Slovenský "JAS" bije do očí a prehráva 11 : 1. Telefón bol samozrejme nastavený do nášho materinského jazyka.

porovnanie s HTC One

Domáca obrazovka ponúka 5 klasických kariet pre ikony, priečinky a widgety (výrobca k základným žiadne vlastné nepridal). Guru G1 však potešil aj tu, základná mriežka totiž pozostáva z 5 x 4 ikon, ku ktorým treba pripočítať ešte štvoricu nepohyblivých, naprieč všetkými obrazovkami. Ja tam mám vždy Telefón, Správy, Prehliadač a Twitter. To je spolu 24 ikon na jednej obrazovke. Všetky aplikácie sú tak rýchlo dostupné a v priečinkoch máte väčší poriadok. HTC napríklad pri One s Full HD displejom trestuhodne mrhá miestom a 5 riadkov ponúka až One max.

Guru G1 sa dodáva iba v jedinej verzii s 32 GB vnútorným úložiskom. Pre používateľa je po prvom zapnutí reálne dostupných 25,9 GB. Z 2 GB ROM pamäte je voľných 1,2 GB a po nainštalovaní približne 80-tich aplikácií stále zostáva na rozhadzovanie ešte aspoň 600 megabajtov.

V tomto smere vás teda nemusí mrzieť ani absencia slotu pre microSD karty. Z hľadiska výkonu telefónu nechýba vôbec nič. Z RAM pamäte väčšinou nevyužívate ani polovicu a 1,5 GHz štvorjadrový procesor od MediaTeku či grafický čip PowerVR SGX 544 uspokoja aj tých najnáročnejších z vás.

Výrobca integroval 13-megapixelový fotoaparát. Jeho ovládacia aplikácia tiež trpí rovnakými jazykovými problémami a nastavenia pri videu nie sú príliš zrozumiteľné. Štyri nastavenia kvality v skutočnosti znamenajú rozlíšenia 176 x144, 640 x 480, 1280 x 720 a 1920 x 1088 bodov, čo však zistíte až po otvorení v počítači. Príliš to však nevadí, pretože najčastejšie zrejme budete aj tak používať plné rozlíšenie. Jedna minúta takéhoto záznamu má okolo 150 MB. Testovacie snímky z fotoaparátu nájdete na konci článku. Zamrzí, že väčšina z nich je ostrá iba v strede, zahmlené okraje zrejme spôsobuje menej kvalitná optika.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 56 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 159 MB / min.)

Pochvalu si G1 zaslúži za rýchly prístup k nastaveniam blesku, HDR (uloženie takejto fotografie trvá niekoľko sekúnd), scénických režimov a ďalších funkcií. Zvuk spúšte bohužiaľ vypnúť nemožno, riešením je iba aktivácia vibračného režimu. Najviac ma však potešilo inteligentné zaostrovanie. To, podobne ako v nových Lumiách, dokáže využiť prisvetľovaciu LED aj k tomu, aby optika v tme správne zaostrila a neodpáli ju tupo až v momente zachytenia výslednej rozostrenej snímky. V technických špecifikáciách vyzerá výborne 5-megapixelová predná kamera, jej video výstup však rozlíšením 640 x 480 bodov zaostáva. Nie je tak ani vo formáte 16 : 9.

2500 mAh batéria (marketingové oddelenie mimochodom jej nevymeniteľnosť prezentuje ako výhodu, vďaka ktorej ju "nestratíte a menej pravdepodobne poškodíte") je najväčším prekvapením. Telefón v režime nečinnosti spotrebuje iba minimum energie, vďaka inteligentnému vypínaniu nepotrebných jadier procesora. Počas dvoch týždňov aktívneho používania som v priebehu dňa potreboval nabíjačku iba jediný raz, ostatné som končil s niekoľkými desiatkami percent rezervy. Obrazovka telefónu napriek tomu vo výsledku často svietila vyše dve a pol hodiny. Reálna výdrž sa tak pohybuje na úrovni jeden a pol dňa, pričom ak som si bol istý, že sa vrátim ešte na obed, cez noc som po nabíjačke vôbec nesiahol. Výrazne tu pomáha displej, pri ktorom vám stačí nastaviť intenzitu podsvietenia na úroveň jednej štvrtiny z maxima. Potešila by však výkonnejšia nabíjačka, tá dodávaná s výstupom 1 A telefón nabije za približne 2 hodiny a 45 minút.

porovnanie s HTC One

Počas testovania som dal šancu TouchPal klávesnici od výrobcu (nájdeme tu aj klasickú AOSP pre Android). Píše sa na nej pomerne dobre, vydržal som ju používať celé dva týždne. Čiarka je však dostupná iba ako špeciálny znak a automatický slovník si niekedy až príliš tvrdohlavo presadzuje svoje. Nad klávesnicou môžno mať akýsi panel rýchlej voľby v podobe tlačidiel pre Vybrať všetko, Kopírovať či Prilepiť a jedným stlačením tiež môžete okamžite Tweetovať. Ostatné sú však neprehľadné, alebo vás nútia nainštalovať ďalší softvér. Jedným z nich je aj TouchPal Contacts, ktorý nahradzuje aplikáciu telefónu. Ten už inteligentné vyhľadávanie v kontaktoch pozná, skrolovanie medzi nimi je však pomalé a dve karty s ponukami sú celé v čínštine.

Výhody:

+ cena

+ dobrá výdrž

+ celkový výkon

+ fotoaparát používa LED prisvetľovanie aj pri zaostrovaní

+ možnosť automatického zapnutia a vypnutia telefónu

Nevýhody:

- ružový nádych displeja pri pohľade z väčších uhlov

- "zahmlené" fotografie

- odfláknutá lokalizácia

- chýbajúce inteligentné vyhľadávanie

- fádny dizajn

- menej výkonná nabíjačka

- chýba rýchly prístup k aplikáciám z uzamknutej obrazovky

Orientačná cena: približne 255 €

Záver

GSmart Guru G1 je nepochybne zaujímavý kúsok a titul najlacnejší Full HD smartfón ho určite vystrelí medzi objekty vášho záujmu pri výbere zariadenia s uhlopriečkou okolo päť palcov. Časť z jeho negatív sú len malé hlúposti. Z oboch pohľadov, čo znamená, že napríklad nedôsledná lokalizácia vám možno ani príliš vadiť nebude, na druhej strane by však stačila jedna dlhšia smena niekde v Taiwane a problém by nemusel existovať vôbec. Za najvýraznejšími nedostatkami a obmedzeniami tak stojí čistý Android, prípadne chýbajúca notifikačná dióda. Fotoaparát sa javí byť skôr priemerný, no "zahmlené" okraje fotografií môžu sužovať iba náš testovací kus.

S Guru G1 však zažijete aj pocit, ako by niekto predvídal vaše potreby a myslel za vás. Vypnúť zvuk úvodnej animácie alebo naplánovať štart či vypnutie pravdepodobne nevie zrejme žiadny súčasný smartfón, používať blesk aj pre uzamknutie zaostrenia snáď iba etálóny mobilných fotografov, Lumie.

No a potom je tu fantastická cenovka, ohromná výbava, kvalitný fotoaparát a veľmi dobrá batéria. Rozum by pri pohľade na pomer cena / výkon okamžite bežal do obchodu alebo otváral obľúbený e-shop, zvyšok však nenájde nič dostatočne extra, čo by robilo Guru G1 ikonickým, prípadne ľahko vizuálne zapamätateľným. Funkcie a použiteľnosť patria k špičke, vzhľad sa ale stráca niekde v priemere. Obmedzená zrejme bude aj ponuka príslušenstva či obalov a otázniky visia aj nad ďalšími aktualizáciami systému. Android 4.2.1 nepatrí k najnovším už teraz.

Potenciálny záujemca by si mal byť istý tým, že dokáže postrehnúť rozdiel medzi Full HD a 720p displejom, prípadne skutočne potrebuje 13 Mpix fotoaparát a 32 GB úložisko. Ak nevyhnutne áno a má iba 250 eur, voľba je jasná, zvyšok môže kľudne siahnuť aj po známejšej, menej papierovo okúzľujúcej, avšak stále dostatočne výkonnej konkurencii za rovnaké peniaze. Starší Samsung Galaxy S III, Nokia Lumia 920, Huawei Ascend P6 alebo minulá generácia Nexusu sú tu s podobnou cenovkou.

Diskusia k článku:

Nightmare 14.12.2013 - 00:37

Hm za tu cenu zaujimavy fon

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne15.12.2013 - 00:28 Trvalý odkaz

Tak prilozene fotografie v clanku su relativne OK. Nie najuzasnejsie na svete, ale za 250 eur slusne, velmi slusne.

roman15.12.2013 - 14:49 Trvalý odkaz

akoze za tu cenu asi najlepsia kupa v dnesnej dobe.
neviem preco je podla autora dizajn nezaujmavy,alebo lepsie,co zaujmave je na takom ajfone...

ondrakomous15.12.2013 - 15:46 Trvalý odkaz

ale ten dizajn je fakt nuda a nemam pocit, ze ten fonou nabizi neco vyjimecnyho, to je prave ten rozdil mezi iphonem a timto tuctovym cinanem, iphone vyjimecny je.

janesbond115.12.2013 - 16:41 Trvalý odkaz

Pre mna tiez tuctovy dizajn, rovnako ako aj iphone, ked uz ste ho spomenuli. Ale neurazi...

Celá diskusia 11 príspevkov