GSmart Sierra S1 - láka cenou

Recenzia slušne vybaveného, 5-palcového androidu s HD displejom, ktorého hlavnou výhodou je podpora dvoch SIM kariet a dostupná cena.

Značka GSmart, podobne ako Prestigio, začína oslovovať stále viac zákazníkov. Ich náklonnosť si získava dobrým pomerom cena / výkon, a ani pri novinke Sierra S1 tomu nie je inak.

Za cenu niečo vyše dvesto eur dostane zákazník solídne vybavený smartfón, prakticky s čistým Androidom, a ani za snímky zhotovené 13-megapixelovým fotoaparátom sa nebude musieť hanbiť. Navyše poteší dvomi slotmi na SIM kartu. Telefón sa dá, samozrejme používať aj s jednou SIM kartou.

Produktové balenie s nevýrazným dizajnom (aký rozdiel oproti Prestigiu) ukrýva len to základné, čo budete pri používaní telefónu potrebovať. Nabíjačku, USB kábel a stereo slúchadlá, ktoré odporúčam vymeniť za nejaké kvalitnejšie. Na občasné počúvanie cestou do školy či práce však môžu stačiť.

Na test sme dostali bielu verziu, v obchodoch je k dispozícii ešte čierna, no biela, alebo skôr smotanová farba, pôsobí elegantnejším dojmom. Ten umocňuje ešte hliníkový lem po stranách.

ikona

Základné info: GSmart Sierra S1Dual SIM smartfón s OS Android 4.2, štvorjadrovým 1,5 GHz procesorom, 5'' HD displejom, 13 Mpix fotoaparátom s AF, LED bleskom a 2 000 mAh batériou.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Zadný, odnímateľný kryt má jemne zdrsnený povrch, vďaka čomu na ňom takmer nevidno odtlačky. Pod ním sa ukrývajú dva sloty na SIM karty a pamäťovku s kapacitou do 32 GB. Bohužiaľ, najprv musíte vybrať batériu, a až potom sa dostanete ku kartám. Už tradične je jedna SIM karta určená na prácu iba v 2G sieti, druhá zvládne aj 3G. Preto si pred vložením dobre rozmyslite, ktorú z nich budete používať na surfovanie po internete.

V hornej časti zadnej steny je objektív fotoaparátu spolu s prisvetľovacou diódou, v strede je umiestnené strieborné logo výrobcu. Reproduktor sa nachádza v spodnej stene. Aj keď by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že ide o dva stereo reproduktory, zdanie klame. Funkčný je iba jeden z nich, ten pravý. A hlasitosťou nepresvedčil. Na hlasné prehrávanie hudby môžete zabudnúť. Kvalita prehrávanej hudby patrí k priemeru, prevládajú výšky. Tým, že sa reproduktor nachádza v spodnej stene nedochádza ani pri položení na podložku k jeho stlmeniu, takže prichádzajúce zvonenie je dobre počuť.

V pravej stene sa nachádzajú dobre hmatateľné klávesy ovládania hlasitosti a vypínač. Jeho dlhším podržaním vyvoláme ponuku Vypnúť, Reštart, Režim V lietadle a Screen Capture. Nechýba možnosť stlmiť zvuky alebo si zvoliť vibračný režim. Vľavo hore je prekvapivo umiestnená hardvérová spúšť fotoaparátu. Aktívna je však iba pri odomknutej obrazovke, zo zablokovaného displeja fotoaparát nespustíte. Nabíjací microUSB konektor a 3,5 mm jack našli svoje miesto hore. Cez microUSB s podporou OTG pripojíte napríklad USB kľúč alebo externý disk a jednoducho si prekopírujete potrebné súbory a pozriete film bez toho, aby ste ho museli mať uložený v smartfóne. V ruke sa zariadenie, vďaka oblým hranám, drží dobre, hmotnosť 168 gramov patrí v tejto kategórii k priemeru.

Prednú stenu vypĺňa 5-palcová obrazovka s HD rozlíšením 720 x 1280 bodov. Napriek použitiu IPS panelu sú pozorovacie uhly zlé. Stačí len mierne pohnúť telefónom a vedľa stojaca osoba, ktorá sa pozerá na displej spolu s vami, vidí stmavnutý displej plný odleskov a odtlačkov. Ani čitateľnosť displeja v exteriéri nenadchne. Farby sú pekné, živé, našťastie nie prehnane. Pod displejom sa nachádzajú tri dotykové tlačidlá: šípka späť, home a multitaskingové tlačidlo. Jeho krátke podržanie vyvolá kontextovú ponuku, dlhým podržaním sa zobrazia spustené aplikácie. Podsvietenie tlačidiel ma sklamalo, je slabé a nerovnomerné, no stále je lepšie takéto, než žiadne. Nad displejom vidno objektív 2-megapixelovej prednej kamery, reproduktor a svetelný senzor. Jeho reakcie sú síce mierne oneskorené, ale svoju funkciu plní. Potešila modrá indikačná LED dióda, jej viditeľnosť je silná, ale v noci vás jej blikanie extra rušiť nebude.

O výkon sa stará štvorjadrový procesor MediaTek s taktom 1,5 GHz a za celý čas testovania som nezaznamenala žiadny problém, nijaké mrznutie, spomalené reakcie alebo podobné neduhy. Je pravda, že to nie je práve ideálne dlhé obdobie používania na úplne objektívne zhodnotenie, no pri slabších procesoroch sa prvé problémy začali objavovať už po niekoľkých dňoch. Nie som náruživý hráč hier, nainštalovala som si iba oddychovku Subway Surfer, ktorá bežala bez sekania. Operačná pamäť RAM s 1 GB kapacitou stačila na hladký beh aplikácií, bežne ostávala dostupná približne polovica pamäte. Vnútorný úložný priestor má opäť iba 4 GB, čo je, bohužiaľ, pri týchto béčkových značkách stále bežné. Pre používateľa ostáva dostupných 2,7 GB, z toho na systémovú pamäť, do ktorej sa inštalujú aplikácie a ich aktualizácie, je vyčlenených 980 MB a zvyšný voľný priestor (1,7 GB) môžete využiť pre uloženie médií.

V smartfóne beží operačný systém Android vo verzii 4.2.1 Jelly Bean a je bez grafickej nadstavby výrobcu. Ten však mohol popracovať aspoň na kvalitnejšej lokalizácii. Niektoré položky v menu sú stále v angličtine, ale to nie je problém iba GSmartu, s podobne nedotiahnutým prekladom sa stretávame aj u Prestigia. V menu sa pohybujete do strán, zo zoznamu s aplikáciami plynuje prejdete k widgetom. Tie si môžete umiestniť na domácu obrazovku podržaním prsta a potiahnutím na vybrané miesto. Domácich obrazoviek je päť a ich počet sa nedá meniť. Chýba i cyklický prechod z prvej na poslednú. Mne to však neprekážalo.

V notifikačnej lište okrem dátumu, času, zmeškaných udalostí či oznámení o doručenej pošte nájdete aj ikonu pre prístup do nastavení často používaných funkcií. V spodnej časti displeja sa nachádzajú štyri odkazy na aplikácie. Môžete ich vymeniť za iné, nechýba ani možnosť vytvárania priečinkov. V menu sa poradie aplikácií meniť nedá. V nastaveniach nájdete aj možnosť definovať si automatický čas vypnutia a zapnutia zariadenia. Telefón sa síce zapne, no kto má nastavené zadávanie PIN kódu, má smolu. Telefón sa do siete sám neprihlási, a tak ste stále nedostupný a nikto sa vám nedovolá.

Keďže ide o dual SIM smartfón, nechýba v menu SIM managment. Tu si jednotlivé karty pomenujete, priradíte im farbu a funkcie. Môžete sa rozhodnúť, ktorú z nich budete využívať na hovory, SMS-ky a dáta. Jednu z nich alebo aj obidve. V tom prípade sa vás telefón pred potrebným úkonom vždy opýta, ktorú kartu má na ktorú funkciu použiť. V histórii hovorov vidíte, z ktorej karty bol hovor uskutočnený. Rovnako v SMS-kovej konverzácii je pri každej správe názov použitej SIM karty. Pri surfovaní po internete na jednej karte, sa tá druhá javí ako nedostupná. Počas celej doby testovania som s dual SIM funkciou nezaznamenala žiadny problém.

Fotoaparát ma príjemne prekvapil. Nechýba automatické zaostrovanie a počas zaostrovania telefón prisvetľuje LED diódou. Aplikácia ponúka široké možnosti nastavení, scén, efektov, farebných filtrov, nájdeme tu i sekvenčné snímanie, časovač spúšte i časozberný interval pre tvorbu Time lapse videí. Počas nahrávania videa (maximálne v HD rozlíšení) sa dá zaostrovať dotykom prsta a zhotovovať snímky. Je tu prítomná i digitálna optická stabilizácia obrazu, ktorú vo výslednom videu vidno ako mierne vlnenie obrazu.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 38 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 71 MB / min.)

Predná kamera s 2-megapixelovým rozlíšením zvládne nahrávať iba VGA videá s nedostatočnou kvalitou. Galéria je rozdelené na Albumy, Miesta a Časy. Môžete si ju nechať zobraziť v mriežke alebo filmovom páse. Skúšobné snímky nájdete pod článkom.

FM rádio so zaujímavou grafikou je bez pripojených slúchadiel nefunkčné. Jednoduché prostredie zobrazí hodnotu frekvencie, názov stanice ani interpreta sa však nedozviete. Nechýba možnosť si zaujímavú pasáž nahrať a uložiť do telefónu. Obľúbené stanice odporúčam označiť hviezdičkou, nájdete ich potom hneď v hornej časti zoznamu vyhľadaných kanálov. Aspoň to trošku uľahčí orientáciu.

Hudobný prehrávač je taký istý ako v ostatných čistých Androidoch. Hudba je rozdelená podľa interpretov, albumov, skladieb a playlistov. Nechýba ekvalizér s 3D efektom a zosilnením basov. Hudobný prehrávač i FM rádio možete, samozrejme, ovládať aj zo zablokovanej obrazovky.

Potešilo ma, že internetový prehliadač dokáže zalomiť text po priblížení, aj keď výsledok nebol vždy perfektný. Softvérová klávesnica TouchPal X má široké možnosti personalizácie, na výber máte z niekoľkých skinov, od tých triezvych až po extravagantnejšie. Presnosť dotykov i odozva pri písaní bola dobrá, preklepov som robila naozaj málo. Celkom dobre fungovalo aj hlasové zadávanie textu, chce to len trošku cviku. Túto možnosť oceníte napríklad pri šoférovaní, keď potrebujete rýchlo odpovedať na správu a nemáte možnosť zastaviť. Písaniu jedným ťahom prsta po klávesnici, namiesto vyťukávania jednotlivých písmen, som zatiaľ na chuť neprišla.

Sierru S1 som používala ako svoj hlavný telefón, denne som uskutočnila približne dvadsať hovorov, napísala niekoľko SMS-iek a odpovedala na e-maily. Synchronizácia s mojím Google účtom bola stále zapnutá, takisto Wi-Fi. Vonku som používala na pripojenie do internetu mobilné dáta operátora. Na pozadí neustále bežala aplikácia Hangouts, bez ktorej sa nevieme v redakcii zaobísť a Facebook Messenger. Príležitostne som vyskúšala fotoaparát a prečítala si na internete, čo sa deje nové. Pri tomto zaťažení mi telefón spravidla vydržal aj dva dni. Samozrejme, pri dlhých hovoroch alebo častejšom hraní s telefónom výdrž klesla, no nikdy sa mi nestalo, že by som po celodennom používaní večer nemala ešte aspoň 20 % baterky.

Orientačná cena: 229 € (pricemania.sk)

Záver

Napriek pár zisteným nedostatkom by som GSmart Sierra S1 odporučila zaradiť na zoznam smartfónov každému, kto hľadá dual SIM s veľkým displejom, rýchlym procesorom a slušným fotoaparátom za primeranú cenu.

Za podobnú cenu kúpite napríklad Prestigio MultiPhone 5044 Duo, ktorý má rovnaký procesor, grafiku, pamäť i displej s HD rozlíšením, no podla mňa s lepšou čitateľnosťou v exteriéri. Fotoaparát v Sierre S1 napriek 13-megapixelovému rozlíšeniu neponúkne kvalitnejšie fotografie než MultiPhone 5044. Preto konečné rozhodnutie medzi modelmi je skôr na osobnej náklonnosti k značke a dizajnu.

snímka s HDR

snímka s HDR

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 29.12.2013 - 23:50

Jako čo k tomu dodať. Neoplatí sa pridať 20-30€ za GSmart Guru G1

Lenka Ivančíková30.12.2013 - 01:20 Trvalý odkaz

Az na taky maly, no podstatny detail, ze Guru G1 nie je dual SIM, tak ano. :-)

Alexander Velky07.01.2014 - 03:48 Trvalý odkaz

Takže, video nahráva vo FULL HD KVALITE (1920x1088, áno 1088) keď je prepnute na kvalite "HIGH" vtedy nahráva v HD , alebo nastavenie fotaku 6mpx , prenastavit na fine, a dat nas5 13mpx, bude nahravt v FHD, pozorovacie uhly sú vynikajúce, neviem prečo tvrdite že nie..notifikačná dióda je modrá a veľká, podľa mňa veľmi divná recenzia.. mal som v ruke x zariadeni s x displejmi ale tvrdit ze ma zle pozorovaie uhly je dost divne nakolko ho vlastnim uz dlhu dobu..

Celá diskusia 3 príspevky