As Dusk Falls: napínavá krimi dráma

Novinka z portfólia Xboxu nie je hra v pravom slova zmysle. As Dusk Falls je interaktívna krimi dráma, ktorá si vás príbehom opantá o to viac, že vás nechá priamo rozhodovať o osudoch postáv.

Každá rodina má svoje tajomstvá a každé tajomstvo má svoju cenu. S touto myšlienkou prichádza nová interaktívna krimi dráma s názvom As Dusk Falls. Pochádza z portfólia Xbox Game Studios, konkrétne od vývojárov z INTERIOR/NIGHT. 

Ak vám samotný názov nič nehovorí, možno budete poznať prácu Caroline Marchal, ktorá stojí vo vedení tohto londýnskeho štúdia. Ide o bývalú dizajnérku z Quantic Dream a jej bohaté skúsenosti odrážajú napríklad hry Heavy Rain a Beyond: Two Souls. 

Teda filmovo ladené adventúry s napínavým príbehom, ktorý sa vetví na základe vašich rozhodnutí. Od nich potom závisí nielen dej, ale aj osudy hlavných postáv. Spomínaný žáner však delí hráčov na dva tábory. 

Prvý ho miluje a necháva sa unášať strhujúcim scenárom či charizmatickými postavami. Druhý sa sťažuje na to, že ide skôr o zážitok bližšie filmu, pretože v podobných tituloch nie je veľa hrateľnosti. 

Štúdiá ako Quantic Dreams či Supermassive Games si však v tomto žánri dokázali vybudovať veľmi slušnú základňu fanúšikov. Na ich úspech teraz skúsi nadviazať aj INTERIOR/NIGHT práve novinkou As Dusk Falls, dostupnou exkluzívne na Xbox a PC. Otázka znie, podarilo sa? 

Napínavá krimi dráma s českými titulkami

As Dusk Falls rozpráva príbeh napínavej krimi drámy. Veľkým bonusom je, že si ho môžete dokonale užiť vďaka kvalitným českým titulkom. Hlavnú rolu hrajú dve rodiny, ktoré toho na prvý pohľad nemajú veľa spoločného. 

Ich osudy sa však pretnú počas nepodarenej lúpeže, ktorá následne ovplyvní aj budúcnosť jednotlivých postáv. Máte tu manželský pár s dieťaťom, ktorý si prechádza turbulentným obdobím. 

Na prvý pohľad síce pôsobí idylickým dojmom, ale postupné vyplavovanie problémov jednotlivých postáv vás presvedčí o opaku. Kvôli udalostiam z minulosti sú nútení presťahovať sa zo svojho domova a cestu za novým životom im skríži partička bratov, ktorá sa rozhodla okradnúť miestneho šerifa. 

Bežná lúpež sa však rýchlo zvrtne a postupne odhaľuje pozadie druhej rodiny, ktorá si tiež prešla naozaj ťažkými patáliami. Problematické životy jednotlivých postáv si však budete s napätím užívať vďaka výborne napísanému scenáru. 

Hra vám nedá vydýchnuť a nebojí sa ani pálčivých tém ako rozvod, závislosť na automatoch či korupcia na najvyšších miestach. Toto všetko a ešte oveľa viac sa tu prepája veľmi prirodzeným spôsobom. 

Na základe vašich rozhodnutí sa pokojne môžete dostať aj do veľmi slušne vypätých situácií. Od voľby hráča totiž závisí, akým smerom sa uberie dej, komu pomôžete a ako to celé vlastne dopadne. 

Už jedno kritické rozhodnutie v kľúčovom momente môže odštartovať sled niekoľkých udalostí, ktoré vyustia napríklad v to, že niekto zomrie. Takýto výsledok sa vás však rozhodne dotkne aj vďaka skvele napísaným postavám, na ktorých vám bude záležať. 

Je to aj preto, že ich charaktery asi spoznáte, keď sa pozriete na svoje okolie. Sú písané naozaj realisticky a ide o typy ľudí, s ktorými ste sa už pravdepodobne vo svojom živote stretli. Silu charakterov však k dokonalosti doťahujú herecké výkony a hlavne dokonalý dabing. 

Charakteristický vizuál a skvelý dabing

Vec sa má totiž tak, že tu hercov nevidíte rozprávať, čo vás možno prekvapí, keď ste As Dusk Falls nesledovali od oznámenia. Novinka má svoj špecifický vizuálny štýl, ktorý podľa mňa nesadne každému. 

Aj ja som k nemu bol skeptický, ale po rozohraní mi vôbec nevadil a zvykol som si veľmi rýchlo. Štúdio INTERIOR/NIGHT hru navrhlo tak, že do živého 3D prostredia zasadilo 2D postavy hercov. Kým okolie sa hýbe, postavy zostávajú statické. 

Sú zložené z fotografií hercov, ktoré sa menia na základe emócií a celé to pripomína komiks. Podobným štýlom kedysi rozprával príbeh napríklad Max Payne. Meniace sa fotografie hercov potom dopĺňa zvukový prejav. 

Vizuál tak vytvára zaujímavý kontrast a aj keď som bol voči nemu skeptický, musím povedať, že sa mi postupne naozaj zapáčil. O to viac oceňujem, že statické spracovanie postáv rozhodne neubralo na ich emocionálnej stránke. 

Ich osobnosti tu fungujú výborne a dokážu si vás získať aj alebo hlavne vďaka spomínanému dabingu. Majú ho na svedomí síce menej známi, ale za to veľmi kvalitní herci. Napríklad v úlohe matky podáva skvelý výkon Jane Perry, ktorú môžete poznať ako Selene z Returnal (recenzia). 

Zážitok, v ktorom si veľa nezahráte

Medzi kľúčové a zatiaľ nezodpovedané otázky patrí to, ako sa As Dusk Falls vôbec hrá? No, ono to vlastne ani nie je hra v pravom zmysle slova. Vývojári novinku od začiatku prezentujú ako interaktívny zážitok. 

Nespomínajú pri nej žiadny herný žáner a už z toho sa dá šípiť, že tu veľa hrania nebude. Je to skrátka interaktívna krimi dráma, ktorú sledujete a nechá vás zasahovať do svojho deja. Jej hrateľnosť tvoria tri piliere. Prvým sú QTE (quick time) momenty, kedy musíte v rýchlosti stlačiť konkrétnu klávesu. 

Postava napríklad uteká pred psom a aby ju nedostal, je nutné v rýchlom slede vyťukať dvoj alebo trojkombináciu tlačidiel. Potom je tu prieskum prostredia, kde sa nepohybujete, iba vyberáte na obrazovke možnosti. Napríklad, kam sa má vaša postava pozrieť, resp. akú akciu má vykonať.

Do tretice sú tu samozrejme rozhodnutia v dialógoch, ktoré tvoria základ hry. Majú vplyv na vzťahy medzi postavami, nasledujúce udalosti alebo vyustenie rôznych situácií. Občas sa vám možno nebude páčiť, akým smerom sa dej uberá a preto je super, že ho môžete skúmať. 

As Dusk Falls vám totiž na rozdiel od iných podobne ladených hier ponúka na tanieri kostru príbehu, ku ktorej sa môžete vrátiť trebárs po dohraní kapitoly. Ukáže vám, ako sa udalosti vetvia. 

Viete tak veľmi rýchlo skočiť do jednotlivých sekvencií. Ak vaša voľba v príbehu nepriniesla to, čo ste čakali alebo ste stratili postavu, na ktorej vám záležalo, pokojne sa môžete rozhodnúť inak.

Niektoré rozhodnutia totiž sem tam prekvapia tým, že ich výsledok nedáva celkom zmysel. Preto je super, že sa môžete vrátiť a skúsiť to iným spôsobom. Otvára to celkom slušné možnosti slobody, sledovania a skúmania rôznych scenárov, rozhodnutí či následkov. 

Užijete si ich celkovo v šiestich kapitolách, ktoré vám zaberú zhruba 6 hodín. As Dusk Falls má však potom veľmi vysokú znovuhrateľnosť, takže dohraním nič skončiť nemusí. Navyše ponúka zaujímavo zapracovaný multiplayer, kde spolu s kamarátmi môžete hlasovať o tom, čo sa stane. 

Celé to funguje online aj offline a hrať môžete naprieč platformami, teda PC a Xboxom. Netreba k tomu ani ovládač, pretože hru sprevádza mobilná aplikácia, ktorá ho dokáže nahradiť. 

Výhody:

  • zaujímavá vizuálna stránka v komiksovom štýle 

  • skvele napísaný a vťahujúci príbeh 

  • výborný dabing 

  • silný vplyv hráča na osudy postáv 

  • možnosť skúmať svoje rozhodnutia a iné cesty 

Nevýhody:

  • vizuál nesadne každému 

  • veľmi si tu nezahráte

  • následky rozhodnutí občas nedávajú zmysel

Platformy: PC, Xbox One, Xbox Series X/S

Hodnotenie: 8/10

Záver

As Dusk Falls je vo výsledku napínavá krimi dráma, ktorá rozhodne poteší fanúšikov príbehových hier. Síce si tu veľmi nezahráte a vizuálny štýl nemusí vyhovovať každému, ale po stránke deja vám to titul zaručene vynahradí. 

Nebojí sa vážnych tém, ponúkne skvele napísané charaktery, výborný dabing a celé si tu budete môcť užiť vďaka českým titulkom. Navyše pridáva možnosť skúmať vaše rozhodnutia, skúsiť iné cesty a silným spôsobom ovplyvniť príbeh dvoch rodín, ktorých osudy sa vás určite dotknú.

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu