Máte v smartfóne citlivé fotografie a nepoužívate antivírus? Nie ste sami, ale riskujete

Bezpečnosť dát uložených v mobilnom telefóne ešte stále množstvo používateľov podceňuje. Pritom citlivých fotografií tam majú uložených viac než v počítači.

Kybernetickí útočníci sa v posledných rokoch zameriavajú viac na smartfóny než osobné počítače či notebooky. Dôvod je jednoduchý - v telefónoch majú ľudia oveľa viac citlivých údajov a osobných informácií.

Z výskumu spoločnosti Samsung, ktorý sa uskutočnil začiatkom októbra minulého roka na vzorke 1050 ľudí vo veku 18 až 65 rokov vyplýva, že každý tretí človek vo veku 18 - 26 rokov má vo svojom smartfóne uložené citlivé fotografie a pritom až polovica opýtaných nevyužíva žiadny antivírusový program. 

Niektorí nezabezpečia telefón ani obyčajným PIN kódom, čítačkou odtlačkov alebo iným spôsobom. Displej si zamyká 83,1 % z opýtaných, častejšie je to v prípade mužov (86,5 %). 20 % žien si displej na smartfóne nezamyká vôbec. So zvyšujúcim vekom klesá naša ostražitosť a smartfón si nezamykáme.

Pri odchode od stola si vezmú so sebou telefón skôr muži (85,6 %) v porovnaní so ženami (74,6 %). Bez dozoru nechávajú zariadenie, možno prekvapivo, viac vysokoškolsky vzdelaní ľudia než respondenti so ZŠ a stredoškolským vzdelaním. 

Každý tretí mladý človek (18 - 26 rokov) má vo svojom smartfóne citlivé fotografie. Prevažne je to pri mladých mužoch (18,3 %), žien je 11 %. Ak si už podobný obsah chcete v telefóne nechávať, použite zabezpečený priečinok. Ten ponúka napríklad bezpečnostná platforma Knox v mobilných zariadeniach značky Samsung.

Pri výskume sa zistilo, že 40,4 % respondentov si pri sťahovaní aplikácie neprečíta, aké oprávnenia od nich pri inštalácii softvér požaduje. Tu sú starší používatelia zodpovednejší než mladší. Až 64,2 % vo veku 54 - 65 rokov tomu venuje svoj čas. 

Súčasťou zabezpečenia telefónu sú aktualizácie, ktoré prinášajú nielen nové funkcie a opravujú chyby softvéru, ale aj dôležité bezpečnostné záplaty. Takmer polovica používateľov odkladá aktualizácie na neskôr, vďaka čomu sa vystavujú kybernetickej hrozbe. 

Mobilné hrozby sú mnohokrát sofistikovanejšie a zahŕňajú rôzne phishingové kampane, falošné aplikácie či spyware a stalkerware – ktoré sledujú používateľa. Kvalitný antivírus však dokáže všetkému zabrániť. Len polovica celkovo opýtaných má vo svojom smartfóne nainštalovaný antivírusový program (50,4 %). Zvyšná časť buď antivírus nemá, alebo o tom nevie. 

Niektorí výrobcovia smartfónov, medzi ktorými nechýba ani Samsung, ich už majú vďaka partnerstvám s antivírusovými spoločnosťami vopred nainštalované, alebo využívajú dodatočnú ochranu na úrovni čipu.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu