Samsung Galaxy Note 10+ - viac displeja, viac batérie

Recenzia toho najlepšieho, navyše s dotykovým perom, silnou batériou a jemným 6,8-palcovým displejom.

Tohtoročný Galaxy Note 10 ma milo prekvapil. Kompaktný top smartfón s dotykovým perom, dobrou batériou, pekným Full HD+ displejom sa len tak nevidí. Jeho recenziu si určite prečítajte: Samsung Galaxy Note 10 - kompaktný pracant s perom. Určite je veľa funkcií, ktoré som v nej spomenul (DeX, prepojenie s Windows a podobne), ktoré dnes už nebudem zbytočne opakovať.

Ak by som si dnes mohol vybrať, tak by som si prial Note 10 bez dotykového pera, s väčšou batériou v rovnakom tele a ideálne rovným displejom bez zahnutia po stranách. Poďme však od prianí k (zakrivenej) realite.


Dotykové pero S Pen má svoje čaro, je vodeodolné, už druhý rok podporuje Bluetooth prepojenie s mobilom, a tak ním môžete okrem čarbania po displeji diaľkovo ovládať hudbu či listovať fotografiami v galérii. Novinkou sú gestá, ktorým som akosi na chuť neprišiel. Viac sa však zamýšľam nad tým, prečo Samsung dlhodobo vyrába mobily s dotykovým perom a výhradne zahnutou obrazovkou.


Vyskúšajte spraviť výrez, v ktorom záleží na každom "milimetri", niekde na zahnutom okraji obrazovky. Je to totálne nepraktické. A keby som nemal Galaxy Note 10 či Note 10+ v hrubom obale, stláčam nechtiac displej po stranách ešte častejšie než teraz. Koľkokrát sa mi stalo, že som sa displeja dotýkal bruškami prstov ruky, v ktorej som zariadenie držal, aj druhej, ktorou som sa ho snažil ovládať... Či už pri pozeraní videí, listovaní fotografiami, alebo pri iných činnostiach.

No dobre, tak som sa hneď na začiatku posťažoval, a teraz vám môžem s čistým svedomím predstaviť to najlepšie, čo dnes Samsung svojím zákazníkom ponúka. Stroj, ktorý v 256 GB verzii kúpite za 1099 eur a v 512 GB za 1199 eur.


Oproti novému iPhonu 11 Pro Max ušetríte stovky eur, a ešte dostanete AMOLED displej s Always On funkciou a integrovanou čítačkou odtlačkov, dotykové pero, univerzálny USB-C konektor, podporu pamäťových kariet, klasický šuplík na dve nanoSIM karty, krajšie širokouhlé večerné fotky a výhody Androidu (napríklad prenosy súborov, download filmov, upload videí či sťahovanie offline albumov do Spotify aj na pozadí).


Hneď v úvode však treba priznať, že v zázname videa sú nové iPhony popredu, na Samsungoch mi tiež chýba krátke rozsvietenie displeja po prijatí správy či iného upozornenia. Túto samozrejmosť už ponúka snáď všetká konkurencia.


Tak isto ovládanie gestami si musíte sami prispôsobiť. Ak nechcete mať na displeji zastarané ovládacie tlačidlá, zapnite si ovládanie bez nich (Zobrazenie - Navigačný panel - Gestá na celej obrazovke).

K tomu vám navyše odporúčam doinštalovať One Hand Operation - aplikáciu priamo z dielne Samsungu. Pomocou nej ovládam krok naspäť ťahom palca od okraja obrazovky smerom do stredu. Je to prudko návykové. Na iPhonoch uskutočníte krok naspäť ťahom z ľavej hrany, tu z oboch, podobne ako na čínskej konkurencii. A tak je to lepšie.

Note 10+ vs. Note 10

V porovnaní s menším, priam prekvapivo kompaktným Galaxy Note 10 je plusková verzia výrazne väčšia, širšia až o 5 mm, ťažšia o tridsať gramov, čo ju napríklad v mojom prípade úplne diskvalifikuje na dlhodobé každodenné pohodlné používanie. Vy však možno holdujete práve takýmto veľkým zariadeniam, ktoré kombinujú výhody smartfónu a tabletu.

Väčší Note 10+ prináša o 17 % väčšiu plochu displeja a o 80 % vyššie rozlíšenie (4,3 mil. oproti 2,4 mil. pixelov). A to je zásadný rozdiel pri tvorbe screenshotov, výrezov či úprave fotografií. Ak si toto viete obhájiť, ak využijete (približne) 2K+ rozlíšenie displeja, bude pre vás Note 10+ výborným pomocníkom.

A k väčšiemu a hlavne podstatne jemnejšiemu displeju (ak si teda nezabudnete zapnúť WQHD rozlíšenie v nastaveniach, lebo výrobca vám od výroby zapne len Full HD, potvora jedna) dostanete aj o 23 % silnejšiu batériu. Tých 4300 mAh udrží Note 10+ pri víkendovom používaní v pohode od piatku obeda do nedele večer. A to som spravil asi 50 fotiek, občas niečo vybavil a väčšinu času mal mizerný signál. Fotografie odtiaľ nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy Note 10+

Mnohí používatelia tvrdia, že Huaweie a iPhony vydržia s rovnako veľkou batériou dlhšie, no iPhone na pozadí zatvorí čo môže a Huawei, resp. nadstavba EMUI sa správa občas podobne. Na Samsungu sa na GPS trackovanie niekoľkohodinovej turistiky či stiahnutie offline albumov Spotify na pozadí dokážem spoľahnúť asi najviac zo všetkých značiek. Aj keď uznávam, že toho balastu a rôznych upozornení mohlo byť v tejto nadstavbe menej, a možno by to výdrži na jedno nabitie len prospelo.

Silnejšia batéria má veľký význam aj pri zohľadnení faktu, že tu nikde nenájdeme samostatný audio jack. Keď pripojím slúchadlá alebo mikrofón, automaticky prichádzam o možnosť mobil pohodlne nabíjať. A vtedy je silná batéria priam nevyhnutnosťou. Pre nahrávanie videí s externým mikrofónom to je diskvalifikačný bod pre Note 10.

Galaxy Note 10 aj 10+ vynikajú záznamom videa s rozostreným pozadím (live focus video). Je to unikátna technológia, ktorú neponúka nik iný na svete. Zatiaľ. A keď svoje chute udržíte na uzde a pri dynamicky zaostrenom videu použijete maximálne druhú, možno tretiu úroveň zo siedmich, bude sa tento efekt páčiť nielen vám, ale aj divákom.


Oceniť musím aj "super stabilizované video", teda Full HD režim videa, ktorý vyrovná všetky otrasy. A vraj ešte lepšie než Galaxy S10, ktoré s touto funkciou prišlo ako prvé. Stačí stlačiť v režime Video obrázok roztrasenej dlane v bočnej lište.

Galaxy Note 10+ môžete nabiť bezdrôtovo, a to až výkonom 15 W (Note 10 "len" 12 W), ale ešte lákavejšia je 45-wattová hodnota, ktorú akceptuje z dokúpenej káblovej rýchlonabíjačky od Samsungu.

Pozor, každý výrobca dodržiava vlastný štandard. 40 W nabíjačka od Huaweiu vám Galaxy Note 10+ nabije iba bežnou rýchlosťou. Za všetko môžu rôzne čipsety (Kirin, Exynos, Qualcomm) a zrejme aj ďalšie komponenty a protokoly (viď OnePlus s vlastným rýchlym nabíjaním Dash charge).

V balení Galaxy Note 10 aj 10+ nájdete 25-wattovú nabíjačku, čo tiež nie je vôbec zlé. A môžete ňou samozrejme nabíjať akékoľvek iné smartfóny s USB-C konektorom, akurát potenciál nabíjačky dokážu využiť len najnovšie Samsungy a možno zopár ďalších smartfónov s top čipsetom od Qualcommu.

Keď už porovnávame Note 10+ a menší Note 10, nesmieme zabudnúť na podporu pamäťových kariet microSD len v prípade väčšej verzie. Tomuto ťahu nerozumiem. A mrzí ma, že (aspoň) väčšia verzia neponúka 3,5 mm audio jack. Na pripojenie môjho Rode mikrofónu pre točenie videí tak budem musieť zháňať redukciu.

V balení sa totiž nič také nenachádza, dodávané AKG slúchadlá majú USB-C koncovku. Po ich pripojení môžete zvuk videa zaznamenávať aj mikrofónom na nich.

Výhodou Note 10+ je aj väčšia RAM-ka, hlavne, ak ho plánujete používať na náročné operácie, resp. viac rokov. Aj 8 GB RAM v menšom Note 10 je prudko dostatočných, no keď už bude niekto obhajovať 150-eurový príplatok, má o dôvod viac. Ak viete, na čo by ste 12 GB RAM využili, sem s tým. Napíšte mi to do diskusie, som úprimne zvedavý.

Výraznejšou výhodou je 512 GB úložisko. Natáčaním 4K videí zaplníte 256 GB relatívne ľahko. Videá viete v priamo galérii orezať (začiatok a koniec), pridať im farebný nádych, titulky či zvukový doprovod.

4K video s 30 fps môžete nahrávať všetkými tromi zadnými fotoaparátmi (60 fps len hlavným), a tiež prepínať medzi nimi aj počas záznamu. 4K video nahráva aj predný fotoaparát, ale to všetko už viete z recenzie Galaxy Note 10.

Plusková verzia ponúka navyše aj štvrtý zadný fotoaparát, DepthVision, teda infračervenú Time-of-Flight kameru, ktorá pomáha presnejšie zaostrovať pri slabých svetelných podmienkach a tiež lepšie rozostrovať pozadie za objektmi v popredí. V praxi som si reálny prínos ToF kamery nevšimol. Mrzí ma to.

Ešte sa vrátim k fotoaparátu. Galaxy Note 10+ som zobral na víkend v kopcoch. To, že hlavný fotoaparát zvláda dobre všetky možné svetelné podmienky nie je žiadnym prekvapením. Ale mám pocit, že ten širokáč je zo všetkých konkurentov najpoužiteľnejší. Páčia sa mi verné farby, práca s protisvetlom, bohovský dynamický rozsah aj nočný režim.

Širokouhlý fotoaparát v Huawei P30 Pro zaostruje, dokáže snímať makro zábery, no mne to za celý čas testovania Galaxy Note 10+ (a vlastnie ani Note 10) vôbec nechýbalo. A verte, že by som hneď priznal, keby áno. V zázname bežného videa dosahuje o čosi lepšie výsledky iPhone 11 / 11 Pro, ale na fotografovanie by som si dnes jednoznačne vybral Galaxy Note 10 / 10+. A dynamické rozostrovanie pozadia či nenormálna super stabilizácia videa, alebo tiež zaostrovanie prednej kamery sú veci, ktoré iPhone stále nedokáže.


Výhody (oproti Note 10):
+ o 17 % väčší displej s o 80 % vyšším rozlíšením
+ o štvrtinu silnejšia batéria s kapacitou 4300 mAh
+ fotoaparát je špičkový, širokáč ma milo prekvapil
+ podpora microSD kariet

Nevýhody:
- chýba samostatný audio jack pre slúchadlá či mikrofón
- s perom sa na zahnutých okrajoch displeja pracuje veľmi zle
- nebadám význam ToF kamery s VGA rozlíšením

Orientačná cena: 256 GB verzia za 1099 eur, 512 GB verzia za 1199 eur

Záver

Samsung Galaxy Note 10+ je najvybavenejší mobil na trhu. Nič s takou dávkou funkcií tu nemáme. Perfektný displej s Always On funkciou a čítačkou odtlačkov, vodeodolnosť IP68 (v tomto prípade 1,5 m počas 30 min.), stereo reproduktory, silná 4300 mAh batéria, 15 W bezdrôtové nabíjanie a reverzné nabíjanie iných mobilov, slúchadiel či hodiniek, 25 W nabíjačka priamo v balení, v ktorom nájdeme aj redukciu na USB pre pripojenie klávesnice, myši, USB kľúča či kábla pre nabíjanie hodiniek. Do vnútornej pamäte drahšej verzie môžete po nainštalovaní vašich obľúbených aplikácií uložiť asi 450 GB iných súborov, fotiek a videí. A k tomu všetkému dostanete ešte pero S Pen s diaľkovým ovládaním mobilu.


Oproti Galaxy Note 9 sa podarilo výrobcovi pri zachovaní hmotnosti a rozmerov (Note 10+ je dokonca takmer o milimeter tenší) vtesnať do zariadenia o 11 % väčší displej, tretí (širokouhlý) fotoaparát, lepšiu prednú kameru a o 500 mAh silnejšiu batériu. A to je slušný medziročný pokrok.

Mojím favoritom pre tento rok aj naďalej ostáva menší Galaxy Note 10. Mám rád kompaktné telefóny. No ak vám neprekážajú väčšie rozmery a využijete dotykové pero, berte Note 10+. Racionálne ide o ešte lepšiu kúpu. Aj o dva roky to bude nadštandardne vybavený stroj s parádnymi foťákmi. A báť sa nemusíte ani o updaty, Samsung na svoje vlajkové lode nezabúda ani po roku od spustenia predaja. V puzdre som si nakoniec zvykol aj na ten zahnutý displej. Holt, ľudia si kupujú hlavne to, čo sa im páči. A tak občas vyhrá dizajn nad ergonómiou. A my ostatní zas nemôžeme chcieť všetko.

Diskusia k článku:

Tomas26.09.2019 - 18:09 Trvalý odkaz

8 hod SOT v priemere (pri mojom pouzivani):)
Perfektny telefon. Mozno nie najlepsi v kazdej kategorii, ale ako celok pre mna telefon roka.

Peter Fejfar26.09.2019 - 20:06 Trvalý odkaz

Mám Note10 a prechádzal som z Note8. Rovnaká veľkosť displeja, menšie rozmery, nižšia hmotnosť = super kompaktnosť v tejto kategórii.

Braňo Klučka29.09.2019 - 07:50 Trvalý odkaz

Som s telefónom Samsung Galaxy Note 10+ zatiaľ maximálne spokojný, avšak nedalo mi, len pre doplnenie, obsah balenia sa môže do istej miery líšiť, na koľko niekto dostal v balení redukciu z USB-C na USB-A, niekto zase USB-C na micro-USB, alebo potom ako ja nič. Telefón zakúpený u operátora Orange.

Peter Čapkovič30.09.2019 - 08:00 Trvalý odkaz

In reply to by Braňo Klučka

Som na tom rovnako, mobil z Orange a redukcia žiadna... :-/ Ale plánujem im napísať a opýtať sa na to, prečo je to tak...

Celá diskusia 6 príspevkov