Samsung Galaxy S20 - to najlepšie v útlom tele

Recenzia výborne vybaveného úzkeho 6,2-palcového smartfónu, na ktorom vám môže chýbať snáď len audio jack a FM rádio.

Máte radi telefóny akurát do ruky? Tak ste tu správne. Tento je dokonca užší než 70 mm, čo je hranica, ktorou v redakcii ohraničujeme kompaktné zariadenia. Máte radi smartfóny s veľkými displejmi? Tak sa obzrite po modeli S20+, ktorý ponúka takmer to isté, ale je o približne 15 % väčší. Jeho 6,7'' obrazovka narástla o 16 % a 4500 mAh batéria o takmer 13 %.

Nedávno napísanú recenziu S20+ si prečítajte aj v prípade, že vás veľké telefóny nezaujímajú. Nájdete v nej totiž všetko podstatné o menšej S20-ke. Okrem rozmerov celého zariadenia, veľkosti displeja, kapacity batérie a cenovky, je totiž medzi základnou a pluskovou verziou už len jeden rozdiel - pomocná kamera pre rozostrovanie pozadia, ktorá mi na menšej S20 ani raz nechýbala. Všetko tu totiž funguje rovnako. Ak však máte tip, čo robí S20+ vďaka ToF kamere lepšie, napíšte nám to do diskusie. Budeme viac než vďační.

Takže...Samsung Galaxy S20 s uvádzacou cenovkou 899 eur a dnešnou 849 eur v jedinej verzii 8 GB / 128 GB prináša viacero rozumných vylepšení oproti minuloročnému modelu S10. Navyše, môj vlaňajší obľúbenec S10e sa nástupcu vôbec nedočkal, a tak S20 plní úlohu aj najkompaktnejšieho prístroja.

Všetky podstatné a hlavne nami overené parametre nájdete v článku Samsung Galaxy S20 (základné info).

S20 síce neponúka rovný displej, ale tohtoročné zakrivenie sa zdá byť ešte menšie než minulý rok na S10. To ma teší. Na obrazovke je od výroby nalepená fólia, ktorej okraje rady zachytávajú prach. Pozor na to hlavne na prednej kamere, treba ju čistiť častejšie než zvyčajne. V poslednej dobe sa akosi často stretávam s fotkami vytvorenými špinavým či mastným objektívom, fólia s výrezom môže byť dôvodom - pri vyťahovaní z nohavíc sa totiž predný objektív nemá ako vyčistiť. Skôr zachytí ďalší prach.

Naučte sa objektív kontrolovať pred každým fotením, či predným, či zadným fotoaparátom. Na takýchto drahších zariadeniach sa môžete spoľahnúť na vysokú tvrdosť ich ochranného skla, ktoré nepoškriabete pri čistení tričkom pred každým fotením ani po roku.

Regulácia hlasitosti sa presunula k vypínaču. To sa mi páči. Ľavá bočná stena je tak prázdna, mobil konečne môžem pri sledovaní videí bezpečne položiť na ležato, ovládanie hlasitosti je vtedy pohodlne prístupné hore. Slot pre dve nanoSIM karty alebo jednu SIM a jednu pamäťovku nájdete v hornej stene. Ak chcete používať dve SIM karty a ešte aj rozšíriť úložisko microSD kartou, musíte si zaregistrovať aspoň jednu eSIM.

Zo spodnej steny sa vytratil audio jack. Pri nahrávaní videí ste ho mohli oceniť napríklad pre pripojenie externého mikrofónu. Samsung Galaxy S10 alebo staršie ste tiež mohli nabíjať počas počúvania hudby, napríklad pomocou dodávaných AKG slúchadiel. Tento rok je všetko inak, dodávané slúchadlá už majú USB-C koncovku. Video môžete komentovať pomocou dodávaných USB-C slúchadiel s mikrofónom alebo pomocou externého mikrofónu s USB-C redukciou, ale súčasné nabíjanie možné len tak ľahko nebude.

Na druhej strane, batéria oproti S10 narástla 3400 mAh na 4000 mAh, oproti S10e dokonca o 900 mAh. A je to naozaj cítiť. Galaxy S20 je konečne plnohodnotný jednodňový mobil. Jeho výdrž síce nie je úžasná, ale konečne ju nemusím kritizovať. A nabije sa veľmi rýchlo, podstatnú časť nabijete prakticky za hodinu.

Príjemné rozmery, silná batéria, pekný AMOLED displej len s miernym elegantným zahnutím po stranách, Bixby tlačidlo preč (ak chcete, Bixby môžete spúšťať podržaním vypínača), ovládanie hlasitosti konečne nad vypínačom... Zatiaľ samé pozitívne zmeny.

Vynovené ovládanie gestami je na zaoblenej obrazovke príjemnejšie. Krok späť konečne uskutočníte ťahom zo strany (aj bez inštalácie apky One Hand Operation).

A kto chce, ostane pri tradičných ovládacích tlačidlách ukrajujúcich zo spodnej časti obrazovky. Tá môže obnovovať zobrazované údaje 60x alebo 120x za sekundu. Vyššia frekvencia je k dispozícii len pri Full HD+ rozlíšení.

Pre úsporu batérie odporúčam ponechať Full HD+, ponechať 60 Hz, nastaviť tmavú tému a Always On až po ťuknutí do displeja. A vypnite automatické rozsvietenie obrazovky po zodvihnutí mobilu (pokročilé funkcie - pohyby a gestá).

Prebudenia dvojitým poklepaním po displeji sa vzdať nedokážem. To je prudko návyková funkcia. Jedným dotykom tak rozsvietim aktuálny čas, dátum a ikonové oznámenia (t.j. Always On Display), dvojitým rozsvietim odomykaciu obrazovku. Ak chcete na nej vidieť, kto vám čo píše, dotknite sa skupiny ikon nových oznámení vľavo hore.

Alebo bežte do nastavení oznámení na zamknutej obrazovke (zamknutá obrazovka - oznámenia) a štýl zobrazenia prepnite na Podrobnosti. Priehladnosť odporúčam na tmavom pozadí prepnúť na vysokú.

Toto opakujem v každej recenzii Samsungov s nadstavnou One UI, tak si to snáď už budete pamätať. A keby náhodou nie, ja vám to nabudúce zase určite pripomeniem.

Fotoaparát spúšťam zásadne dvojitým stlačením vypínača. Je to návykové, a ja sa tohto zvyku už nedokážem zbaviť.

Dovolil som si porovnať fotoaparáty S10e (oproti S10 neobsahoval približujúci fotoaparát) a S20. Menej kontrastné fotky z hlavného fotoaparátu sa mi páčili viac z minuloročného modelu. Po prepnutí na 64 Mpix rozlíšenie bolo jasné, že tých detailov je na novinke s týmto pomocným fotoaparátom viac. Logicky, aj digitálne priblíženie vďaka druhému 64 Mpix foťáku robí doslova kúzla. Trojnásobné priblíženie je opodstatnené, nad 10x ide len o marketingový nástroj.

Širokouhlý fotoaparát sa dočkal menšieho rozlíšenia (12 Mpix oproti minuloročným 16 Mpix), čo vidno aj na slabších detailoch.

Naopak, predná kamera prešla intenzívnym zlepšením. Stále zaostruje, no fotografie z nej sú detailnejšie a pri rozostrení pozadia už nedochádza k intenzívnemu orezu záberu. Ak teda robíte hlavne 12 Mpix zábery hlavným foťákom a občas radi prepnete na širokáč, nemusíte súrne prechádzať na sériu S20. Je dokonca možné, že vám lepšie poslúži séria S10.

Platí to aj pri večerných záberoch - nočný režim ma raz milo prekvapil na S10, inokedy zas na S20. Ani večerné zábery v automatickom režime nepokročili o míľový krok vpred, ako to sľubuje väčší snímač a prezentácie výrobcu. Zvláštne.

Pri 64 Mpix krajinkách, pri približovaní záberov v dobrom svetle, ako aj pri využívaní prednej kamery (trebárs aj na videohovory) vás tohtoročná paleta smartfónov od Samsungu zaručene poteší. Trojica es-dvadsiatok navyše zvláda záznam 8K videa či nahrávanie videa zadnou i prednou kamerou s umelo rozostreným pozadím. Takéto Live Focus Video, resp.  

Dynamicky zaostrené video priniesli modely Note 10 a v istých situáciách ich považujem za skutočne prínosnú imitáciu videa natočeného fotoaparátom s extrémne svetelným objektívom. Je však možné, že aktualizácia série S10 prinesie niektoré funkcie fotoaparátov z S20 aj do minuloročných kúskov. Sľubuje to aj sám výrobca.

Výkonovo je Galaxy S20 opäť na špičke. Akurát si radšej nepozerajte video venované rozdielom Exynos vs. Qualcomm. MrWhoseTheBoss v ňom poukázal na výrazné rozdiely medzi S20 s čipsetom od Samsungu (Exynos 990) a Qualcommu (Snapdragon 865). Rozdiely vo výkone, prehrievaní či výdrži batérie sú značné, a nás v Európe môže len mrzieť, že Samsung v Amerike predáva prakticky lepší produkt než u nás.


Ak by sa na trhu objavila S20 len so 60 Hz displejom za 799 eur, odporúčal by som ju všetkými desiatimi. Prínos v 120 Hz technológii totiž vidím len u hráčov hier, a ako iste viete, ja medzi nich nepatrím a nemám pre zabíjanie času s mobilom v ruke veľké pochopenie. Radšej si stiahnem turistické Mapy.cz a vybehnem s mobilom v ruke do kopcov.

S20 však ponúka 120 Hz displej, ku ktorému sa mi vyjadruje len ťažko. Asi to nechám na komentáre v diskusii. Ja osobne som 120 Hz vyskúšal a po pár hodinách vypol. Prínos pri bežnej práci s mobilom nulový, prednosť dávam dlhšej výdrži na jedno nabitie. Budem však rád za akýkoľvek iný názor majiteľa S20-ky.

Samsung Galaxy S10 dnes stojí 649 eur, S10e dokonca 499 eur. Stále ide o veľmi, veľmi dobré telefóny s aktualizáciou na Android 10 a výkonom, za ktorý sa nebudú hanbiť ani o rok. Ani za fotoaparáty, ani za displej. Akurát za batériu - tá bola v minuloročných modeloch slabá, čo som si uvedomil až neskôr.

V nadstavbe One UI od Samsungu ma stále hnevá niekoľko vecí. Po podržaní niektorých ikon (napríklad Nastavenia) na domácej obrazovke nevidím žiadne rýchle skratky. Konkurencia je v tomto smere ďalej. Chýba mi tiež rýchle spustenie svietidla (viď Motorola), kalkulačky a odpočítavania času (viď Huawei a spodná lišta na odomykacej obrazovke).

Po prečítaní správy či otvorení niektorých aplikácií ostávajú v hornej lište oznámenia, ktoré mi už netreba. V posledných hovoroch sú neprijaté volania označené nenápadnou bodkou s číslom. Často ich prehliadnem. Neprečítané správy (konverzácie) sú tiež označené nenápadným číslom. To som vyriešil nainštalovaním aplikácie Správy od Googlu, kde sú nové konverzácie odlíšené hrubým písmom. Aplikáciu Správy od Samsungu teda vôbec nepoužívam.


Výhody:
+ top výbava v relatívne kompaktnom tele
+ 4000 mAh batéria
+ presun tlačidiel na jednu stranu, odstránenie Bixby tlačidla
+ detailné 64 Mpix fotky a efektívne 3-násobné priblíženie
+ vylepšená predná kamera
+ záznam videí s rozostrením pozadia za portrétom

Nevýhody:
- stereo zvuk sa mi zdá ukričaný, pomohla úprava ekvalizéra
- slabší širokouhlý fotoaparát než v sérii S10
- originálny priesvitný obal Samsung tlačí do ucha pri telefonovaní a bráni ovládaniu gestami (návrat domov)
- bez audio jacku a FM rádia
- chýba lacnejší nástupca S10e bez módnych výstrelkov (zahnutý displej, 120 Hz)
- nadstavba One UI má stále svoje nedostatky (veľa zbytočných oznámení, chýbajúce skratky po podržaní ikon...)

Orientačná cena: 849 eur

Videorecenzia

Záver

Sprvu som bol s Galaxy S20 nadšený. Tlačidlá, ovládanie gestami, menšie zahnutie displeja, silná batéria...samé rozumné vylepšenia. Evolúcia, ako sa patrí. Ak používate Galaxy S9 alebo starší, es-dvadsiatku vám vrelo odporúčam.

Ak ste majiteľom série S10 a nevadí vám slabšia výdrž batérie ani rozmiestnenie tlačidiel, ostaňte pri svojom aktuálnom telefóne. Vo fotoaparátoch nastalo výrazné zlepšenie len pri zoomovaní a zázname 8K videí.

A ak na Samsung prechádzate z inej značky, tak ťažko povedať. Galaxy S10 dnes stojí o 200 eur menej. Ja by som sa rozhodoval medzi S10e za päť stoviek (výborný kompaktný mobil so slabšou batériou) a S20 za 849 eur. Rozumnejšou kúpou je malá milá S10e. Ak by som však nemal hlboko do vrecka, kúpim si určite S20 s lepšou batériou, povypínam všetky tie zbytočné oznámenia, nastavím si správanie vypínača, ovládanie gestami a na minimálne na dva roky mám pokoj.

Mimochodom, v porovnaní s iPhone 11 Pro mi Galaxy S20 pripadá ako veľmi rozumná kúpa. Ale to je spôsobené skôr cenou zariadení Apple. Určite mi rozumiete.

Diskusia k článku:

disq29.03.2020 - 17:42 Trvalý odkaz

Čo sa týka 120 Hz, pre mňa osobne to je ENORMNÝ krok vpred, neviem či za pár hodín používania sa dá 120 Hz zhodnotiť a dať to ako nevýhodu, používam 120 Hz niekoľko týždňov, teraz som prepol na 60 Hz, obyčajné scrollovanie, napr. textu v článku je skákavé, oči sa mi snažia zaostriť aj pri scrollovaní a príde mi to akoby trhané, text sa pri plynulom posúvaní ťažko číta, vyzerá rozmazane, pri 120 Hz môžem plynulo posúvať text a stále je ostrý, všetko je plynulé a je to pre mňa prirodzenejšie. Pri 60 Hz čítam text tak, že si prečítam časť, posuniem sa, obraz je statický a čítam ďalej... pri 120 Hz posúvam stále text plynule a bez problémov ho viem čítať aj pri posúvaní. Rovnako tak animácie systému sú plynulejšie, sú to len milisekundy, ale osobne do dokážem vnímať.

Knoxville29.03.2020 - 21:01 Trvalý odkaz

Písal som to v inom vlakne a napíšem to znova.
Každému,kto píše že stačí FullHD,60Hz odporúčam
,nech si aspoň na jeden deň vyskúša napr,taký Oneplus 7T Pro. Ťažko sa bude vracať späť. Ten rozdiel je citeľný,keď je s čím porovnať...

Peter29.03.2020 - 23:05 Trvalý odkaz

Ja tak isto musím povedať že rozdiel pri 90Hz a 60Hz je fakt dosť veľký mám Oneplus 7 pro a keď chytím telefón do ruky ktorý má klasických 60Hz zdá sa mi zasekany.
A ďalšia vec kúpim si telefón za 900 eur a budem znižovať rozlisenie, alebo frekvenciu na 60Hz ??? Poprípade vypínať iné funkcie na úkor baterky aby mi vydržala o 15-20 minút dlhsie?🤔🤔🤔 To si rovno môžem kúpiť Galaxy S8.
Ak som ochotný zaplatiť takúto sumu tak ten telefón využijem na maximum čo ponúka😉😉😉

Michal Šiška30.03.2020 - 11:29 Trvalý odkaz

- bez audio jacku a FM rádia
Toto fakt nepocitam za nevyhodu za prve audio jack je prezitok v dnesnej bezdrotovej dobe (prenos dat aj el.) tak ho vyhodili aby si ludia zacali zvykat na novy "bezdrotovy" standard a preboha cooo? FM radio? To snad nemyslite vazne, nechcete este na zadnu stranu potenciometer aby ste si vedeli naladit frekvenciu? V dnesnej dobe ma uz kazda rozhlasova stanica svoju internetovu verziu a nepocitam tucet dalsich streamovacich sluzieb na hudbu a radia to uz rovno moze byt nevihoda chybanjuci USB A konektor v extremnom pripade disketa 😉 je rok 2020 zachvilku ani sim karty nebudete vkladat len zaregistrujete a hotovo to ja len aby ste sa zas necudovali ked zmizne slot na sim karty

Celá diskusia 26 príspevkov