Samsung F110 miCoach (Adidas)

RECENZIA mid-endu Športový slajder s 2 Mpix fotoaparátom, EDGE, FM rádiom a 1 GB pamäťou.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900,

rozmery: 102 x 45 x 15 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 138 mm,

hmotnosť: 80 gramov (zistená: 81 g),

displej: aktívny, 262 144 farieb, 176 x 220 b., uhlopriečka 51 mm, 31 x 40 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 1 GB,

správy: SMS, EMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0, kábel, mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné: Java, WAP 2.0, HTML,

batéria: 800 mAh, Li-Ion,

výdrž: ???,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, stereo slúchadlá s 3,5 mm konektorom v strede, USB kábel, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Prvý športový hudobný telefón, ako ho výrobca označuje, je spoločným dielom značky Samsung a Adidas.

Model F110 ponúka vysúvaciu konštrukciu. Navonok pôsobí ako jednoliaty kváder so zaoblenými hranami, ktoré spríjemňujú držanie v ruke. Pravá stena obsahuje dvojtlačidlo ovládania hlasitosti, nad ktorým sa nachádza ukrytý systémový konektor; ľavá zasa ukrýva spúšť fotoaparátu. Toto sú ale jediné tlačidlá, ktoré po bokoch nájdete. Vystupujú mierne nad povrch, takže nie je problém ich nahmatať aj po slepiačky. Horná a spodná stena sú úplne prázdne. Zadná stena obsahuje fotoaparát, zrkadielko pre autoportréty a reproduktor. Kryt batérie zaberá zhruba tri pätiny celej zadnej časti, ktorá je vrúbkovaná a nesie názvy oboch spolupracujúcich spoločností, Samsung a Adidas. Povrch je pogumovaný, takže mobil sa vám nevyšmykne zo spotenej ruky a príjemne sa drží. Dominantou prednej časti je displej a 4-smerový hlavný ovládací kváder s potvrdzovacím stredom, ktorého povrch je zdrsnený. V jeho okolí je zoskupených ďalších 7 tlačidiel: dva softvérové klávesy, tlačidlá prijatia a ukončenia hovoru, korekčné tlačidlo a tlačidlá spustenia hudobného prehrávača a osobného trénera miCoach.

Pod krycím sklíčkom, ktoré nesie opäť názvy oboch spolupracujúcich firiem, sa ukrýva displej s uhlopriečkou 51 mm. Jeho veľkosť je teda postačujúca, rozlíšenie 176 na 220 bodov mohlo byť podľa mňa aj vyššie. Samsung niekoľkokrát ukázal, že kvalitné displeje s QVGA rozlíšením robiť vie, preto nerozumiem tomuto rozhodnutiu. Čitateľnosti nie je čo vyčítať, kontrast a farby sú výrazné tak, ako sme u kórejského výrobcu zvyknutí. Jas je možné nastavovať v 5 krokoch; pre dobrú viditeľnosť na slnku použite najvyššiu hodnotu a najsvetlejšiu tému. V prípade nečinnosti zostáva displej úplne neaktívny, nezobrazuje vôbec žiadne informácie.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Keďže sa jedná o telefón vysúvacej konštrukcie, alfanumerická klavesnica sa ukáže po odsunutí vrchnej časti s displejom. Tomu dopomáha zhruba od polovice dráhy pružina. Jednotlivé klávesy sú zoskupené

, rozdiely medzi nimi sú minimálne, čo zhoršuje písanie bez pozerania sa. Navyše trochu zavadzia aj spodná „brada“. Inak je odozva klávesnice príjemná, písanie aj dlhších textov prsty neunaví, pri každom stlačení je počuť cvaknutie. Stlačením OK tlačidla v pohotovostnom stave vstúpite na domácu adresu internetového prehliadača.

Fotoaparát v zadnej časti má rozlíšenie 2 Mpix, nedisponuje ale automatickým zaostrovaním, krytom ani prisvetľovacou diódou. Výsledné fotografie sú pomerne neostré a vhodné skôr na pozeranie na displeji mobilného telefónu. Nastavenia fotoaparátu sú pomerne bohaté, od rôznych typov snímok, rozlíšenie, samospúšte, efektov, rámikov, vyváženia bielej až po výber citlivosti ISO. Nahrávanie videa sa deje len v maximálnom rozlíšeni 176 na 144 bodov, čo je dnes už mierny podpriemer. Jednoznačne ma potešili skratky pomocou alfanumerickej klávesnice.

Prezeranie fotografií je rýchle a pohotové. Umožňuje zobrazenie na celej obrazovke a ponúka aj funkciu lupa s náhľadom na miniatúru celej fotky v pravom hornom rohu.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Hudobný prehrávač je dobre prepracovaný a dovolil by som si ho porovnávať s Walkman telefónmi značky Sony Ericsson. Navyše je prepojený s funkciami miCoach, takže jeho možnosti sa tým pádom rozširujú. Nechýba prvotné radenie skladieb podľa autora, žánru, albumu alebo skladateľa. Každú skladbu je možné hodnotiť, a tak prehrávať len svoje najobľúbenejšie hity z rôznych albumov. V menu prehrávača sú okamžite prístupné aj uložené stanice rádia. Zvuk zadného reproduktoru je dostatočne hlasný, ani pri vyšších hlasitostiach nedochádza ku výraznému skresľovaniu zvuku. Samsung umožňuje prehrávanie hudby na pozadí, takže na pohotovostnom displeji vidíte neustále prehrávanú skladbu a ovládacie tlačidlá, aby ste mohli v prípade potreby skladbu posunúť vpred, vzad, preskočiť na ďalšiu, predchádzajúcu, alebo dať pauzu. So spusteným prehrávačom na pozadí sa môžete venovať aj ostatným funkciám telefónu, nechýba možnosť fotografovať, alebo pristupovať k súborom uloženým v pamäti. Slot na pamäťové karty budete hľadať márne. Samsung to kompenzuje aspoň 1 GB zabudovanou pamäťou.

EXTRA mínus: chýba podpora pamäťových kariet, postačiť musí 1 GB zabudovanej pamäte.

Určite poteší aj prítomnosť FM rádia s jednoduchým, ale prehľadným, prostredím. Prekvapila ma možnosť nahrávať svoje obľúbené relácie v pomerne slušnej kvalite vo formáte MP3 s bitrate až 128 kbps.

EXTRA plus: FM rádio s nahrávaním do formátu MP3.

Model F110 neobsahuje priamo 3,5 mm vstup, nesie ho redukcia na kábli od slúchadiel. Ak sa vám teda lepšie nosia niektoré vlastné, nie je problém ich vymeniť. Redukcia ma navyše aj koliesko pre ovládanie hlasitosti, takže nie je potrebné neustále siahať po telefóne. Dodávané slúchadla patria k tým lepším, ktoré sú momentálne dodávané k mobilným telefónom. Sú štupľové s držiakom poza ucho. Ich nasadzovanie si v mojom prípade vyžadovalo trochu cviku. Ja však nosím okuliare, bez nich to šlo o poznanie rýchlejšie a ľahšie.

Funkcia miCoach prináša

do mobilného telefónu. Niečo také sme tu už mali v podobe Sony Ericssonu a jeho krokomeru. Samsung sa ale rozhodol ísť ešte dalej a miCoach vám vie merať presne ubehnutú vzdialenosť, kontrolovať váš tep a podľa toho vyhodnocovať či cvičíte poctivo, alebo sa len ulievate. Na scénu sa v takomto prípade dostávajú hlasové povely, ktoré vás upozornia na zvýšenie tempa, prípadne ukončenie tréningu. Možnosti nastavenia sú skutočne veľmi široké a ich podrobné otestovanie by si vyžadovalo dlhodobé skúšanie a hlavne externý snímač srdcového tepu a vzdialenosti.

EXTRA plus: prepracovaný osobný tréner miCoach.

Výťah z tlačovej správy venovanej Samsungu F110:

“Telefón miCoach otvára úplne nový trh so "športronikou," je určený pre aktívnych ľudí s multimediálnou orientáciou,” povedal YH Lee, viceprezident marketingového oddelenia divízie Samsung Telecommunications Business. “miCoach je najpokročilejší tréningový systém na trhu, pričom v sebe spája sofistikovanú mobilnú technológiu a to najlepšie z inovácií športu a trénovania,” povedal Eric Liedtke, viceprezident marketingu spoločnosti adidas. “Unikátnosť telefónu miCoach spočíva v tom, že zbiera a analyzuje osobné údaje a potom vytvára osobité tréningové plány na základe úrovne vašej kondície a špecifických cieľov. Počas trénovania vám taktiež poskytne spätnú väzbu.” Telefón miCoach, vybavený snímačom krokov a funkciou monitorovania srdcovej činnosti, poskytuje komplexný tréningový systém v jedinom prenosnom zariadení. Telefón ponúka tréningové tipy, časové údaje a hudbou zabáva užívateľov počas tréningu. Jediným kliknutím môžu užívatelia pripojiť snímač krokov a monitor srdcovej činnosti a začať trénovať podľa svojich predstáv. Osobný tréner poradí bežcom "zrýchliť" alebo im povie, že “15 minútový tréning je dokončený". Dvojitým poklepaním po telefóne aktivujete okamžitú aktualizáciu tréningu. Zabudovaný 2,0-palcový LCD displej ponúka vizuálne zobrazenie v reálnom čase. Medzi údaje patrí čas, rytmus srdca, vzdialenosť, rýchlosť a počet spálených kalórií.

Telefonovanie je príjemné vďaka nízkej hmotnosti a rozmerom. Prichádzajúci hovor je možné stíšíť, prípadne odmietnuť a zaslať druhej strane automaticky SMS s oznamom, že zavoláte späť. Počas hovoru je možné zapnúť hlasitý odposluch, podržať hovor, prípadne listovať zoznamom a napísať správu. Do menu sa ale nijakým spôsobom dostať nedá.

Samsung nezabudol ani na profily. Celkovo ich v F110 nájdeme 6, z toho jeden určený na vypnutie telefónnej časti prístroja.

Telefónny zoznam je dostatočne veľký s viacpoložkovými záznamami. Je len na vás či si necháte zobraziť pamäť SIM, vnútornú alebo obe naraz. Postupným zadávaním čísla na pohotovostnom displeji telefón sám začne prehľadávať telefónny zoznam a filtruje tak možnú zhodu.

Správy sú primárne určené na písanie SMS. Pamäť pojme 200 kusov plus maximum, ktoré sa vojde na SIM kartu. Využiť môžete slovník T9, animácie, prípadne vkladanie prednastavených šablón. Ja osobne som šablóny využíval na vkladanie smajlíkov do správ. Na začiatku som zámerne uviedol primárne používanie SMS správ. Telefón obsahuje síce pomerne kvalitný editor MMS správ a e-mailov, ale ich pamäť je obmedzená maximálne na 2 MB. To by samozrejme bolo postačujúce, keby 90 % tejto pamäte nebolo od začiatku zaplnených šablónami pre MMS, ktoré žiadnym spôsobom z telefónu nedostanete. K dispozícii tak máte len cca 271 kB pre MMS a e-maily, čo je neskutočne málo. Mne to v prípade e-mailov nestačilo ani na 50 hlavičiek stiahnutých správ.

EXTRA mínus: extrémne nízka voľná pamäť na prácu so správami.

Webový prehliadač je náš starý známy NetFront vo verzii 3.4. Umožňuje pohodlné prehliadanie wapových stránok a v prípade potreby aj jednoduchších webových stránok. Na toto je pripravený aj zobrazením virtuálnej myšky, prípadne zobrazením naležato a rozložením stránky ako na bežnom PC. Samozrejme je to len pohotovostná voľba, kedže Samsung disponuje maximálne technológiou EDGE a po zobrazení zhruba 2 plnohodnotných stránok už hlási nedostatok pamäte. Samozrejmosťou je podpora Bluetooth. Samsungu F110 teda chýba podpora 3G, nenájdete na ňom ani štandardný konektor pre pripojenie s PC a na prenos dát nepoužijete ani pamäťovú kartu. To však neznamená, že som takéto funkcie čakal od športového mobilu tejto kategórie.

EXTRA plus: kvalitný internetový prehliadač.

Kalendár pojme 1 000 záznamov v piatich rôznych kategóriách. Jednotlivým záznamom je možné priradiť opakovanie so širokou škálou nastavení od denného až po ročné v určitý deň, mesiac, prípadne týždeň. Rovnako si môžete zaznamenávať úlohy a poznámky s maximálnou kapacitou 100 kusov. Poznámka pojme až 1 000 znakov, úloha 100 s nastavením upozornenia a hraničným termínom.

Budíkov je v základe päť, každý plne konfigurovateľný. Komu by toto nestačilo, môže si vytvoriť ešte ďalších päť a tým mať až 10 odlišných nastavení pre každú príležitosť.

Nezabudlo sa ani na podporu Java aplikácií. V základe máte k dispozícii 5 predinštalovaných hier, ďalšie bude potrebné stiahnuť z internetu. Na minimalizáciu alebo spustenie viacerých aplikácií rovno zabudnite.

Z ostatných funkcií Samsung F110 obsahuje aj konvertor jednotiek, kalkulačku, svetový čas s možnosťou nastavenia dvoch časových pásiem na pohotovostnom displeji, časovač a stopky.

Pri normálnom používaní sa môžete spoľahnúť na dva dni výdrže na jedno nabitie.

Výhody

- prepracované športové a hudobné funkcie

- príjemné rozmery

- FM rádio

Nevýhody:

- nižšie rozlíšenie displeja

- absencia slotu na pamäťové karty

- slabší fotoaparát a záznam videa

Orientačná cena: 13 990 Sk (najdrahšia verzia so všetkými doplnkami)

Záver

Samsung F110 miCoach je určite veľmi zaujímavým produktom spojenia kórejskej technologickej firmy s nemeckým gigantom Adidas. Na prvý pohľad nenápadný, takmer obyčajný, vysúvací telefón v sebe skrýva pomerne bohatú výbavu. Určite bude zaujímavým doplnkom pre športovo založených mladých ľudí, ktorým poskytne mať neustále so sebou hudobný prehrávač a osobného trénera s jednom. Najsilnejším konkurentom Samsungu F110 je jednoznačne Sony Ericsson W580i - slajder s krokomerom. Samsung F110 však ponúka podstatne bohatšie tréningové funkcie.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 10.04.2008 - 02:22

al.vlado: Este raz, gratulacia k prvotine, Borizz. ;-)

anonymous10.04.2008 - 03:22 Trvalý odkaz

Mikullas: nemala takuto prepracovanejsiu funkciu trenera aj nejaka Nokia? a nepaci sa mi to oznacenie prveho hudobno-sport. mobilu :-/ a taktiez cena.

anonymous10.04.2008 - 10:39 Trvalý odkaz

graffoo: mala to nokia. 5500 ci ktora to bola. symbianova. ta sa mi zdala v tychto funkciach najlepsia. rovnako SEcka s krokomerom vedeli merat aj ubehnutu vzdialenost a aj rychlost a v treningovom mode vedeli zvukovym signalom upozornovat na bud malu rychlost, alebo naopak prilis velku. takze tento samsung ma naviac len merac tepu? co ale fakt neviem ako docielili. akcelerometrom asi tazko :D
ale inak borisku pripajam sa ku gratulacii ;)

anonymous10.04.2008 - 10:57 Trvalý odkaz

Mikullas: asi je k tomu dake prislusenstvo alebo sa zadavaju dake udaje na zaciatku z ktorych to prepocitava.
A idealna tepova frekvencia pri .behu (ked chceme spalovat len tuk a nie aj bielkoviny) sa da sledovat aj bez nejakych drahych pristrojov: pocas behu treba obcas nahlas vyslovit nejaku vetu a rec nesmie byt nezadrhavana, prerusovana tazkym dychanim.

anonymous10.04.2008 - 11:49 Trvalý odkaz

borizz: Miki to oznacenie vyslovil priamo Samsung, preto som ho v texte pouzil. K tym sportovym funkciam, je toho velmi vela, ten program je skutocne prepracovany a poprepajany s viacerymi funkciami mobilu. Maju byt 2 verzie, zakladna, ktoru som mal aj ja a rozsirena, ktora by mala obsahovat presny merac vzdialenosti a tepu. Na zaklade tychto velicin program vyhodnocuje cvivenie a vie ho v pripade napr. zvyseneho tepu upravit alebo skratit. Preto je tam tiez spomenute, ze by bolo zaujimave mat plnu vybavu a otestovat to v dlhodobom teste ;-) inak dik chalani :D

Celá diskusia 9 príspevkov