Samsung Galaxy S4 mini - equilibrium v praxi

Recenzia elegantného androidu so 4,3'' qHD obrazovkou a bohatou funkčnou výbavou. Menej je niekedy viac.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.2.2 Jelly Bean

chipset: Qualcomm Snapdragon

procesor: dvojjadrový 1,7 GHz

grafický procesor: Adreno 305

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz + LTE

rozmery: 125 x 61 x 9 mm,

hmotnosť: 107 gramov overenédisplej: Super AMOLED, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 540 x 960 b., uhlopriečka 4,3'' (109 mm), pomer strán 16:9,

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps), HDR

predná kamera: 1,9 Mpix

pamäť: pamäť 1,5 GB RAM (reálne dostupných 1,32 GB) + 8 GB ROM (dostupných 5,5 GB) + microSD karta (do 64 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 21 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 a/b/g/n), IR LED, NFC (iba LTE verzia)

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, Glonass, akcelerometer,

batéria: Li-Ion batéria 1 900 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: približne 410 eur, v predaji

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, HDMI, DLNA,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.2.2 Jelly Bean

Obsah balenia: neznáme

Neodmietnete ho kvôli prehnaným rozmerom, už vôbec nie hmotnosti, nič nemôžete povedať ani proti jeho dizajnu, displeju či hardvérovým prvkom. Za celý týždeň som mu mohol vyčítať len dve veci: absenciu informačnej diódy a priemernú kapacitu batérie. No a neskôr sa ukázalo, že nepôjde ani o lacný špás; Samsung si za S4 mini vypýta oficiálne 449 eur, pod 410 ho zatiaľ v žiadnom serióznom obchode nezoženiete. A to je dosť, veď Samsung Galaxy S III kúpite pod 400 eur bez väčších problémov.

Galaxy S4 mini vs. Galaxy S III

Je oveľa príjemnejší do ruky, ponúka infračervený port, väčšiu RAMku (reálne 1,32 GB), najnovšiu verziu OS Android (aktuálne 4.2.2) a viacero softvérových vylepšení. Galaxy S III zas obsahuje intenzívnu informačnú LEDku, HD displej s väčšou uhlopriečkou, dvojnásobnú internú pamäť a kúpite ho za lepšiu cenu. Ako majiteľa es-trojky ma mini verzia es-štvorky baví a používam ju kvôli menším rozmerom radšej. Ale predať používanú es-trojku a kúpiť predraženú novinku by mi nebolo po vôli.

Galaxy S4 mini vs. Galaxy S4

Rozdiel vo veľkosti aj hmotnosti je markantný. Ak hľadáte seriózny mobil a vôbec vám nejde o počet megapixelov i tak veľmi slušného fotoaparátu či počet obrazových bodov na displeji, ak sa napríklad rozhodujete medzi iPhonom a es-štvorkou, kľudne siahnite po S4 mini. Ale pohľad náročného používateľa na 5'' Full HD displej napríklad pri práci s kalendárom, webom alebo fotografiami vám potom neprajem.

Rozdielov je tu viac. Mini verzii chýba spomínaná LED-ka, tiež neponúka senzory tlaku, teploty a vlhkosti (výborná aplikácia Weather station nezobrazovala žiadne údaje), má menšiu vnútornú pamäť, slabší procesor aj menšiu RAM-ku a podstatne slabšiu batériu. Fotoaparát neponúka vkladanie záberu z prednej kamery do snímky zaznamenávanej zadnou, v režimoch mini verzie nenájdete nepretržité snímanie, dynamický záber ani animovanú fotografiu či gumu, ktoré práve využívajú sériové snímanie. Aj foto efektov je vo veľkej verzii k dispozícii viac. Keď stiahnem hornú lištu na oboch prístrojoch a vyrolujem všetky skratky, S4 mi ponúkne navyše zapnutie viacerých okien (duálna obrazovka), bezdotykové zobrazenie, ovládanie gestami, inteligentné posúvanie aj inteligentnú pauzu pri sledovaní videa.

Poviem vám však úprimne, že mi žiadna z týchto funkcií na S4 mini nechýbala. V zime na veľkej es-štvorke oceníte vysokú citlivosť displeja aj pri ovládaní rukavicami. Výhodou S4 mini je prítomnosť FM rádia s nahrávaním. Po stlačení tlačidla "možnosti" na domácej obrazovke ponúka mini verzia aj užitočné rady v podobe Pomocníka, štandardná verzia nie.

A treba tiež spomenúť, že podobne ako majitelia S4, aj používatelia S4 mini sa môžu tešiť na aktívne flip puzdro s priezorom.

Galaxy S4 vs. ostatní konkurenti

Tak príjemný mobil som už dlho nemal v rukách. Dizajnovo, rozmermi aj hmotnosťou. Pohodlný vypínač v bočnej stene podržaním ponúkne aj reštart prístroja. Keď ho podržíte naraz aj s hlavným tlačidlom pod displejom, vytvoríte screenshot obrazovky. Príjemne nahmatateľný ovládač hlasitosti v ľavej bočnej stene zase poslúži aj ako spúšť fotoaparátu. microUSB umiestnil výrobca do spodnej steny, v hornej zas nájdete 3,5 mm audio jack, druhý mikrofón a infračervený port pre ovládanie domácej techniky či fotoaparátov na diaľku. Pod zadným krytom sa ukrýva 1900 mAh batéria s NFC a pod ňou slot na microSIM aj microSD. Škoda, že pred výmenou pamäťovky musíte prístroj vypnúť.

Tlačidlo pod displejom pekne rozsvieti obrazovku ako všetky ostatné androidové Samsungy. Odomykacia obrazovka už môže obsahovať widgety (odporúčame napríklad aplikáciu DashClock), ja ju však zvyknem úplne vypnúť. Podržaním hlavného tlačidla sa zobrazí zoznam naposledy použitých aplikácií (kedy už Android začne webovú stránku otvorenú kliknutím na odkaz v e-maili zobrazovať ako samostatnú aplikáciu?), ich hromadné zatvorenie aj správu RAM. Widgety Správca aktívnych aplikácií a Pomocné svetlo patria k mojim obľúbeným. Okrem svietidla môže zadný LED blesk poslúžiť aj na pripomínanie prijatých a zmeškaných udalostí vďaka aplikáciám ako Flash notification v obchode Google play. Takže mi tá ledka v prednej stene nakoniec ani nechýba.

Displej je veľmi pekný, čierna je fakt čierna, na čitateľnosť Super LCD displejov na slnku (napr. od HTC) však nemá. Keď vytiahnem jas na maximum, vidím na veľkej S4-ke trochu vyváženejšie a jasnejšie farby (hlavne bielu), no oproti nazelenalým displejom predchodcov dosahuje aj S4 mini výrazný pokrok. Použité qHD rozlíšenie stačí. Naozaj. Horná lišta ponúka množstvo skratiek. Prostredie môže byť klasické aj jednoduché, prispôsobené seniorom. Nastavenia prístroja sú rozdelené na štyri sekcie - Pripojenia, Moje zariadenie, Kontá, Ďalšie. V druhej nájdete možnosti uzamknutia obrazovky, Režim obrazovky (dynamický, štandardný, fotografia, film) aj nastavenie časového limitu podsvietenia, štýlu i veľkosti písma, zobrazenie % batérie v hornom riadku a podobne. V položke Panel oznámení môžete aktivovať a vypnúť rýchle nastavenie jasu. Na toto keď si raz zvyknete, nedáte na to dopustiť. Mimochodom, aj automatickej regulácii jasu môžete nastaviť limit (-5 až +5), pričom sa mi zdá, že maximálna hodnota vytiahne na slnku jas vyššie než manuálne nastavenie.

Fotoaparát sa kvalitou vyrovná es-trojke, prostredie však používa už nové, ako v es-štvorke. Vyhovie skôr menej náročným používateľom než človeku, ktorý rád mení rozlíšenie, expozíciu, vyváženie bielej... Ale nakoniec som si zvykol. HDR a panorámu totiž používam dosť často a tu je prepnutie režimov naozaj šikovnejšie než v Galaxy S III. Poteší aj dvojica virtuálných spúští - jedna pre vytvorenie fotografie, druhá pre začiatok nahrávania videa. Má to aj svoje nevýhody - napríklad oneskorenie snímania po stlačení foto / video spúšte.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 44 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 91 MB / min.)

Vydarenou funkciou je Fotopríbeh - po peknom víkende si tak môžete vytvoriť PDF fotoknihu s popiskami. Takto si vytvoríte PDF-ká z dovoleniek ľavou zadnou. Či vás to však bude baviť, ťažko posúdiť. Ukážku nájdete v článku Vytvorili sme fotoknihu z cesty po Nórsku priamo v mobile.

Nezabudnite, že na Samsungoch máte hornú lištu k dispozícii, aj keď ju nevidíte. Napríklad pri prezeraní galérie či sledovaní videa chcete zosíliť jas - vtedy stačí potiahnuť prst po hornej hrane displeja, zhora nadol, a lišta sa zobrazí. Opätovný ťah prsta zhora nadol lištu vyroluje a vy môžete jas okamžite zvýšiť. Lištu môžete vyrolovať aj zo zamknutej obrazovky. Toto je veľmi návyková vec!

Z aplikácií od Samsungu môžem pochváliť kalendár Plánovač S, ale aj tak som si do prístroja radšej nainštaloval Jorte aj s dokonalým mesačným náhľadom. Tu už bolo cítiť slabšie rozlíšenie displeja, písmo je pri mesačnom náhľade s drobným fontom horšie čitateľné.

Ostatné aplikácie od Samsungu sú skôr zbytočnosti. Samozrejme, majitelia modernejších televízorov ocenia aj WatchON, teda využitie infraportu ako diaľkového ovládača vašej domácej techniky. Ale my doma telku nemáme, tak som Galaxy S4 mini radšej využíval len ako diaľkovú spúšť mojej zrkadlovky. Aj to skôr ako zábavku.

V nastaveniach prístroja sa nachádza aj položka Cloud. V nej spravujete napríklad šikovne prepojené konto Dropbox. Ak nechcete hneď zaplniť pamäť prístroja súbormi z Dropboxu, ak sa vám zdá otváranie Galérie pomalé, stačí v nastaveniach Cloudu vypnúť sekcie Obrázky, Videá, Dokumenty.

Hlasná reprodukcia mierne nadpriemernej kvality zo zadnej steny je značne obmedzená pri položení prístroja napríklad na sedačku. Zvonenie prichádzajúceho hovoru tak ľahko prepočujete. Po nainštalovaní Flash notification som však začal televón odkladať displejom nadol, keďže upozornenie na hovor či SMS zabezpečila LEDka pri objektíve. To isté platí aj pre vrecká nohavíc, telefón v nich putoval vždy displejom k nohe.

Aplikácia Telefón od Samsungu nie je zlá, ale Ex Dialer mám radšej. Ten totiž zahŕňa vyhľadávanie kontaktov a posledné hovory na jednej obrazovke.

Pri písaní správ som si musel chvíľu zvykať na menšie rozmery displeja, a teda aj klávesnice. Používam Smart Keyboard Pro, ale ani tá od Samsungu nie je na zahodenie. Nakoniec som si zvykol a preklepy boli skutočne len občasné. Píšem dvomi palcami.

Výdrž na jedno nabitie nie je zlá, ale pri používaní náročnejších aplikácií (fotoaparát, web...) ide kapacita batérie prudko dole. Na druhej strane, aj nabíjanie trvá krátko a 20 minút na nabíjačke dodá telefónu energiu aj na pol dňa. Takže si len treba zvyknúť na nosenie nejakého záložného externého zdroja či používanie autonabíjačky. Bežné používanie bude znamenať dvojdňovú výdrž, náročnejšie 24-hodinovú. Navyše môžete kedykoľvek využiť úsporný režim v nastaveniach prístroja.

Na jeden záber: Samsung Galaxy S4 mini

Chcete byť vždy v obraze? Sledujte náš YouTube kanál Fony.sk

Výhody:

+ perfektné rozmery a hmotnosť

+ aj napriek qHD rozlíšeniu veľmi pekný displej

+ TouchWiz máme radi (sťahovanie skrytej hornej lišty, jej možnosti, atď)

+ najnovšia verzia OS Android

+ kvalitný fotoaparát

+ hardvérové tlačidlo pod displejom

+ množstvo softvérových vylepšení

Nevýhody:

- microSD pod batériou

- priemerná čitateľnosť displeja na slnku

- vysoká uvádzacia cena

- výdrž na jedno nabitie mohla byť lepšia (kapacita batérie silnejšia)

- citlivosť Wi-Fi slabšia než na S4

- testovali sme nie úplne finálnu vzorku

Orientačná cena: 410 € (epicentrum.sk)

Záver

Menej je niekedy viac. To platí aj v tomto prípade. Načo vám je Full HD rozlíšenie, keď aj tak na mobile len vybavujete e-maily, telefonáty, občas skontrolujete Fony.sk a koncom týždňa nacvakáte víkend v Terchovej? Ak hľadáte šikovný, no elegantný android s ideálnym pomerom rozmerov a výkonu, práve ste ho našli. Celý problém tkvie v jeho cene. Aktuálnych 410 eur by som zaň nedal, veď za 390 eur bez problémov zoženiete Galaxy S III s HD displejom. Keby mala dnes recenzovaná novinka HD displej a LED diódu, bola by prakticky lepším telefónom než SGS3, navyše v šikovnejšom tele. Ale ono to tak nie je.

Za 500 eur už dokážete zohnať Galaxy S4 aj Huawei D2, za 400 je tu vydarený LG Optimus G. A to sú veľmi silní konkurenti. Galaxy S4 mini tak bude úspešný zatiaľ skôr v akciových ponukách operátorov a hladiny eshopov rozvíri zrejme až na jeseň, po poklese ceny.

Stručne a jasne: Samsung Galaxy S4 vyhlasujeme za to najlepšie, čo Samsung priniesol po Galaxy S III. Len to chce lepšiu cenovku.

Diskusia k článku:

Lukáš 09.07.2013 - 22:20

Dobrý deň, Video "Na jeden záber" nebude? Ak nie, tak je to sklamanie. Ďakujem.

rtg09.07.2013 - 22:48 Trvalý odkaz

presne ste vytkli co sa mi nevidi, cena a kapacita baterie, mne osobne by sa este pacilo, keby ho spravili aj v odolnej verzii

Richard Hombauer10.07.2013 - 00:16 Trvalý odkaz

Video, samozrejme, budeee :-)

Nightmare10.07.2013 - 00:35 Trvalý odkaz

Ta cena mnoho ludi odradza...

zune8510.07.2013 - 01:36 Trvalý odkaz

že elegantný,mňa pobavilo len to
ale inač suhlas velkosť displeja stačí
na tie emaily,sms,fuckbuk,a pod.
a človek čo sa uspokoji s nižšou radou ,oželie aj nejké tie kiksi toho OS

Celá diskusia 54 príspevkov