Honor 20 Pro - päťstoeurový štandard

Recenzia 6,26-palcového androidu s 8 GB RAM, 256 GB úložiskom a 4000 mAh batériou. Zaujme trojicou zadných fotoaparátom a makro objektívom navyše.

Tento mobil je v rámci rodiny Huawei / Honor naozaj ťažké zaradiť. Cenou výrazne podlieza Huawei Mate 20 Pro aj P30 Pro, no časť parametrov má dokonca lepších než oni. 

V ruke sa mi narozdiel od postrehov kolegyne Lenky nešmýka, možno preto, že ho považujem skôr za užší. Prednej strane dominuje 6,26-palcový displej so stále dostatočným Full HD+ rozlíšením a už po pár hodinách úplne nerušivým otvorom na prednú kameru v ľavom rohu. 

Časti zákazníkov môže prekážať, že ide o IPS panel a nie OLED, ktorý by disponoval nejakou obdobou Always-on obrazovky. Ja som však z iPhonu zvyknutý na krátke rozsvietenie displeja po prijatí notifikácie alebo zodvihnutí mobilu zo stola, a tieto možnosti nájdem aj tu. 

Kvalita zobrazenia je príkladná, rovnako tak čitateľnosť vonku v už končiacich letných podmienkach.

Mobil ignoruje trend čítačiek odtlačkov prstov v displejoch. Ja som však mal nastavené odomykanie tvárou aj odtlačok vo vypínači na boku a veru neviem, ktorý z nich ma obvykle autentifikoval skôr. Fungujú v dokonalom a bleskovom súzvuku. Skenovanie tváre fungovalo dokonca aj z držiaku vo ventilácii v aute. 

Honor sa navyše vezie na atraktívnej módnej vlne a 20 Pro prichádza vo vskutku podarených farebných verziách, ktoré sa menia podľa dopadu svetla. Aktuálne je krajší snáď len Note 10 v nádhernej Aura Glow, no za ten každopádne zaplatíte oveľa viac. 

Kvalita spracovania a odolnosť telefónu ma však sklamala. Výrazne vytŕčajúci semafor s trojicou fotoaparátov na chrbte bol ošúchaný už od kolegov z konkurenčnej redakcie, a to predpokladám, že mu takto ublížilo bežné pokladanie na stôl. V balení žiadny obal nebol, len vopred nalepená fólia na displeji. Tú som zas odlepil ja, skončila totiž poškriabaná po jednom nešťastnom páde na asfalt parkoviska. Ale asi som za ňu rád...

Zarazila ma aj hrubá medzera medzi rámom a spodnou časťou krytu, nevylučujem však, že naša nepredajná vzorka slúžiaca ako testovačka je na tom horšie než Honor 20 Pro z bežného predaja a medzičasom operátor zodpovedný za nastavenie presnosti linky dostal po prstoch. 

Letmý pohľad po zvyšku rámu odhalí chýbajúci 3,5 mm jack, prítomný infraport (aplikáciu na ovládanie si musíte stiahnuť z obchodu), USB-C konektor a šachtu na dve SIM karty. Pamäťovú kartu ale nikam nestrčíte, čo Honor vykompenzoval rovno 256 GB úložiskom. 

Chýba aj zvýšená odolnosť voči vode a bezdrôtové nabíjanie, čo je škoda. V triede nad 500 eur považujem aspoň jedno z toho za samozrejmosť. Hoci, bez IP68 sa asi zaobídete. Kedy ste naposledy svoj aktuálny mobil používali pod vodou? No ako ochrana proti neplánovanému ošplechnutiu vodou je to fajn. 

Vnútri beží Android 9 Pie s nadstavbou Magic UI, čo je vlastne Honorom premenované EMUI. Vzhľad hornej lišty s rýchlymi prepínačmi aj samotné prostredie je takmer navlas rovnaké a neviem o ničom, čo by mi v ňom chýbalo. 

Spodné tlačidlá možno nahradiť gestami, je tu bezdrôtové zdieľanie na moderné smart televízory aj počítadlo krokov urobených počas dňa priamo na uzamykacej obrazovke. O ich bližšiu analýzu sa už postará apka Huawei Health. 

Ľavá domáca obrazovka zas patrí Asistentovi Google aj s výberom najzaujímavejších článkov zo slovenských webov, ktoré ste v poslednom období navštívili. 

Zo zaujímavých vlastností nadstavby Magic UI spomeniem zožltnutie displeja večer a v noci, nahrávanie diania na displeji v nižšom rozlíšení a režim Nerušiť.

V systéme potom nájdete ikony aplikácií Phone Clone pre kopírovanie obsahu zo starého mobilu, Záznamník zvuku, Kompas, Počasie alebo Optimalizátor pre čistenie úložiska od zbytočných súborov. 

Menej je však niekedy viac a objem otravného softvéru, ktorý budete musieť z domácej obrazovky povyhadzovať po prvom zapnutí, je zbytočne veľký. Huawei / Honor je bohužiaľ Bloatware majstrom. Mne pomohlo zapnúť si klasickú “zásuvku”, teda tradičné menu s nainštalovanými aplikáciami. Inak je všetko rovno v ponuke Domov. 

Výkon mobilu je naopak špičkový. High-endový Kirin 980 v kombinácii s 8 GB operačnou pamäťou nazbieral v benchmaku AnTuTu 262 903 bodov, čím sa radí len tesne za Mate 20 Pro a vlaňajší Note 9. Na druhej strane, čakal som výsledky ešte bližšie P30 Pro, keďže hardvér je na papieri prakticky identický. Zvláštne, možno lacnejšie a pomalšie pamäte?

Honor 20 Pro je však za lepšie peniaze a chod telefónu bude bezproblémový aj pri veľkej záťaži a hraní hier, takže sa nebudete mať na čo sťažovať.

Každý, kto má s čínskym ekosystémom svoje skúsenosti, sa nájde aj v aplikáciách pre Telefón, Kontakty a SMS-ky.

Najvyššie očakávania som mal samozrejme od trojice fotoaparátov. Začnem tým, v čom je základný čip najlepší - v nočných fotografiách. Pomáha mu síce optická stabilizácia, ale aj tak je spôsob, akým dokáže zachytiť scény z ruky impozantný. Cvaknete spúšť a niekoľko sekúnd držíte mobil čo najviac rovno - výsledok je vždy špičkový.Staré iPhony môžu len závidieť a oveľa ďalej určite nebudú ani najnovšie Samsungy.

Výborný je tiež dynamický rozsah snímača a spôsob, akým fotoaparát zvláda zachytenie kombinácie miest v tieni spolu s ostro osvetlenými časťami fotografie. Nebudú žiadne prepálené miesta, žiadne biele pozadie za oknom tmavej miestnosti. 

V rozpakoch som však z kalibrácie farieb na snímkach, a to som režim umelej inteligencie AI rovno vypol. Režim Tráva alebo Modrá obloha totiž dokáže vyhnať saturáciu snáď na maximálne hodnoty.

Aj tak sa mi však zdá, že päť rôznych fotografií rovnakého miesta má päť rozličných odtieňov zelenej trávy, modrej oblohy a šedých kameňov. V počítači na veľkom displeji je dojem lepší, než na displeji mobilu s vlastným farebným boostom, ale aj tak by som musel dlho vyberať, ktorý zo záberov má najbližšie k realite. Rozumiem, že najmä v Ázii sú farbičky a filtre populárne, naturálnejšie nastavenie by však nebolo na škodu. 

Tlačidlá na boku rozhrania fotoaparátu umožnia prepínať na širokouhlý a teleobjektív, prípadne ešte aj digitálne priblíženie. Takže širokáč, 1x, 3x a 5x zoom.

Širokouhlý fotoaparát síce na rozdiel od najdrahších Huaweiov nezaostruje, ale jeho výsledky sú viac než slušné. Snáď porovnateľné s konkurenciou od Samsungu a možno LG. 

S teleobjektívom je to už horšie. Troj- a päťnásobné priblíženie je zaujímavou výhodou, objekty si ľahko priblížite a získate novú perspektívu.Technická kvalita záberov ale ide prudko dolu a nakoniec by som žiadny z priblížených záberov nikde nepoužil, teda okrem dokumentačných momentiek pre kamošov do Messengera, ak im chcete odfotiť nápis na dverách, alebo niečo podobné. 

Zoom nakoniec nevyužíva ani režim Portrét či Clona, na rozdiel od niektorých iných mobilov. 

No a samozrejme, už dlhšie nechápem logiku prepínania rozlíšení na Huaweioch a Honoroch. V praxi musíte používať maximálne 12 Mpix rozlíšenie (4:3), pretože po prepnutí na 48 Mpix skrátka zmizne prepínač na širokouhlý a teleobjektív. A na čo je tu ešte režim 48 Mpix AI ultra jas, to naozaj neviem. Chcete to na dovolenke skúšať a nacvakať si tri rôzne zábery do “12 Mpix”, “48 Mpix” aj “48 Mpix AI ultra jas” a potom na hotelovej izbe zoomovať a hľadať tú najlepšiu? Asi nie. Ja som rozdiely nevidel.

Nebudem však kritizovať, v základnom nastavení je fotoaparát až na farebnú schizofréniu výborný, Portrét aj Clona objekty v popredí rozoznávajú parádne, bod zaostrenia je možné meniť aj dodatočne v galérii a hoci 4K video nepozná režim 60 fps, optická stabilizácia v ňom robí divy. 

Predný fotoaparát sa môže pýšiť až 32 Mpix rozlíšením a výbornými výsledkami, pričom ako zábavka poslúži aj maličký 2 Mpix foťák navyše vyhradený pre režim Super Makro. Druhý pohľad kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Honor 20 Pro

Podobne sa dá oprieť o vynikajúcu výdrž vďaka 4000 mAh batérii. Telefón vystačí v bežnej prevádzke na približne dva dni, 22,5 W nabíjačka konečne s USB-C na oboch stranách kábla potom vybitý mobil doplna oživí za necelé dve hodiny.

Slúchadlá budete v balení hľadať márne, je tu však aspoň USB-C -> 3,5 mm redukcia, pre prípad, že by sa vám nechcelo počúvať videá cez jeden mono reproduktor na spodnej strane. 

Výhody: 

  • vzhľadom na cenu výborná výbava (procesor, 8 GB RAM)

  • silná 4000 mAh batéria a rýchle nabíjanie

  • kvality základného fotoaparátu

  • slušný širokouhlý fotoaparát

  • pekné farebné verzie

  • rýchle odomykanie tvárou alebo odtlačkom prsta

Nevýhody:

  • zbytočné zložité ovládanie fotoaparátu a chaotické nastavenia rozlíšenia

  • časté a príliš výrazné prikrášľovanie farieb

  • teleobjektív prináša zníženie kvality záberov

  • chýbajúca vodeodolnosť a bezdrôtové nabíjanie

  • obruba vystupujúcich fotoaparátov na chrbte sa rýchlo poškodí   

Orientačná cena: 549 eur

Záver

Honor 20 Pro je zaujímavou alternatívou k drahším modelom Huaweiu. Najmä P30 Pro a Mate 20 Pro. Na papieri ponúkne rovnaký procesor a výbornú kombináciu 8 GB RAM a 256 GB úložiska.

Obstojí tiež silnou 4000 mAh batériou a takmer úplne aj fotoaparátmi. Pokiaľ teda používate len základnú optiku alebo širokáč a nerozhodí vás zvláštny farebný profil snímok.

3x optický a 5x hybridný zoom vyzerajú dobre na papieri a frajersky v Messengeri, ale na dovolenkové fotografie je kvalita trochu nízka. Áno, tento Honor nie je vodeodolný a nepodporuje pamäťovky, ale nejde o žiadnu tragédiu.

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Honor 20 Pro.

   


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu