The Crew Motorfest: pretekárska oslava

Novinka od Ubisoftu pozýva hráčov na oslavu motoristických športov v exotickom prostredí havajského ostrova. Prináša krásne lokality, tematické preteky aj hodiny zábavy.

Arkádové preteky to aktuálne nemajú ľahké. Historický kráľ žánru v podobe Need for Speed je dnes už len šedou myškou, ktorá dávno neudáva smer. Vydania podobných hier navyše nie sú až také pravidelné ako kedysi a často ide skôr o menšie a veľmi priemerné záležitosti typu LEGO 2K Drive (recenzia). Na tróne v AAA žánri sedí séria Forza s exkluzivitou na PC a Xboxy, od ktorej si neraz berie inšpiráciu aj konkurencia. 

Rovnakým štýlom sa rozhodli šliapnuť na plyn aj v Ubisofte a tak sa zrodilo The Crew Motorfest. Tretie pokračovanie francúzskej série sľubuje poriadnu pretekársku oslavu. Zajazdíte si tu prakticky na všetkom od áut, motoriek a bugín cez motorové člny až po lietadlá. Toto všetko sa odohráva v exotickom prostredí havajského ostrova O'ahu, ktorý môže byť povedomí hráčom Test Drive Unlimited. 

Čaká vás tu vyše 600 vozidiel, tematické výzvy v podobe playlistov, otvorený svet v štýle Forzy a množstvo ďalšieho obsahu. Bez okolkov treba uznať, že aj keď Ubisoft z časti opisoval od konkurencie, táto stratégia mu vyšla. Bližšie pod kapotu nového The Crew Motorfest sa pozrieme v tejto recenzii. 

Vitajte na oslave motoršportu 

The Crew Motorfest vás privíta podobným úvodom ako Forza. Dostávate sa na exotický ostrov, ktorý momentálne žije festivalom Motorfest. Ukáže vám krásu motoristických športov a celé sa to nesie v príjemnej uvoľnenej atmosfére. Nie je tu však žiadna klasická kampaň, ale jadrom hry sú tzv. playlisty. 

Celkovo je ich 15 a ide prakticky o typy na seba nadväzujúcich pretekov, ktoré sa nesú v určitej téme. Japonský playlist vám pripomenie staré dobré časy Need For Speed. Prinesie tuning, driftovanie a štýlové pouličné preteky. Pre milovníkov adrenalínu sú tu off-road playlist, kde vás čaká blato, horské prostredie a divoké skoky na motorkách, buginách alebo džípoch. 

Športoví fajnšmekri ocenia playlist venovaný značke Porsche, ktorý vám rozpovie príbeh ikonického modelu 911. Svoju tému dostalo aj Lamborghini, elektrické superšporty aj formuly. Osobitnému playlistu sa potešia tiež motorkári, milovníci starých vintage vozidiel alebo amerických muscle áut. 

Príjemným osviežením sú playlisty, kde vymeníte štvorkolesové tátoše za športové člny a exotiku ostrova si vychutnáte aj z výšky v kokpite lietadla. Dokopy tak playlisty vytvárajú naozaj silné jadro hry, ktoré ponúka rôznorodosť, zaujímavé fakty a naozaj pestrú paletu pretekov v rôznych vozidlách. 

Každý playlist vás totiž posadí do niečoho iného podľa svojej témy. Pred začiatkom vás čaká filmové intro, ktoré vám bližšie predstaví o čo pôjde a hneď potom sa môžete vrhnúť na cca 5 až 10 pretekov na jednej vlne. Úspechy odomykajú rôzne diely a prinášajú peniaze, ktoré potom môžete minúť na kúpu nových vozidiel. No a za dokončenie celého playlistu vás čaká výhra v podobe tematického auta. 

Samotné preteky mimo rôznej témy však prinášajú klasiku. Väčšinou tak budete jazdiť na niekoľko kôl alebo pretekať v štýle šprintov, teda z bodu A do bodu B. Občas sa naskytne malé osvieženie, kde spomeniem pretek, v ktorom nemôžete brzdiť a rýchlosť vášho auta sa každým kolom zvyšuje o 10 km. 

Podobných osviežení tu však nie je veľa, čo je za mňa škoda a konkrétnym typom pretekov sa Ubisoft mohol viac pohrať. Témy sú na druhej strane dostatočne zaujímavé a z časti vyvažujú slabšiu pretekársku variabilitu. Tá sa naopak skvele prejavuje v rôznych typoch áut, ktoré sa citeľne ovládajú trochu inak a máte z toho naozaj dobrý dojem. 

Samotný jazdný model však zostáva arkádový a nečakajte od toho žiadnu simuláciu. Hrateľnosť je aj napriek tomu veľmi chytľavá a pretekanie slušne zabaví. Spestruje ho nielen rozmanitý svet a playlisty, ale tiež nitro, ktoré možno trochu komicky nechýba ani v lietadlách či lodiach. Zároveň tu môžete driftovať a pretekanie ponúka aj niekoľko kamier, vrátane pohľadu z kokpitu. 

Veľmi sympatické je aj využitie ovládača DUALSENSE a The Crew: Motorfest je jednou z mála hier, ktorá z neho dostáva takmer maximum. Spomenúť môžem napríklad ľavú brzdovú spúšť, ktorá kope pri ABS alebo spätnú väzbu pravej spúšte plynu pri radení rýchlostí. Samozrejmosťou je aj využitie repráčika, v ktorom môžete počuť napríklad streľbu z výfuku alebo blikanie ovládača pri štarte simulujúce otáčky motora. 

Bohatá ponuka vozidiel aj možnosti úprav

Rev motora si budete užívať v bohatej ponuke tátošov, ktorá zahŕňa vyše 600 vozidiel. Sú rozdelené do rôznych kategórií, kde nechýbajú vozy na pouličné preteky, drifty, rally či motocross. Nájdete tu aj superšporty, monster trucky, lietadlá a lode. 

Z konkrétnych značiek môžem spomenúť Aston Martin, Audi, BMW, Bentley, Ford, Ferrari, Lamborghini, Mercedes, Porsche a podobne. Jednotlivé vozidlá si odomykáte nakupovaním vďaka vyhratým peniazom alebo ich získate úspešným ukončením playlistu. Ubisoft nezabudol ani na tuning, kde nájdete niekoľko možností úprav ako po vizuálnej, tak po výkonovej stránke. 

Nie je to síce také rozsiahle ako v Need for Speed, ale The Crew: Motorfest prioritne ani nie je o hlbokom tuningu a pouličnom pretekaní. Jadro tvorí zážitok pre jedného hráča, ktorý sa dá rozšíriť kooperáciou v tíme s tromi ďalšími kamarátmi. Aj napriek tomu je však hra bohužiaľ stále online a stretnete tam aj ostatných hráčov, čo funguje formou ghostingu. 

Budete ich vidieť na mape a reálne sa cez nich dá prechádzať ako cez duchov. Premávku na ostrove spestrujú aj náhodné vozidlá, ktorý je tu však pomenej. K tomu sa pridáva multiplayerový obsah, sezóny, demoličné preteky a ďalšie aktivity na predĺženie celkovej hrateľnosti. Ubisoft sa o svoje hry príkladne stará, takže do budúcna sa určite dá spoľahnúť na ďalšie rozšírovanie.

Exotický ostrov v plnej Ubisoft paráde

Aktuálne však novinka spolieha aj na obrovský exotický ostrov, ktorý pretekárom ponúkne rozmanité prostredie. Bez okolkov môžeme povedať, že toto sa podarilo na jednotku. Hry od Ubisoftu sú totiž povestné svojimi obrovskými a prepracovanými svetmi, ktoré môžete poznať z Far Cry či Assassin's Creed. The Crew: Motorfest v tomto smere nie je iné, čo je v žánri pretekov jedno veľké plus. 

Čakať teda môžete bohaté a rozmanité prostredie ostrova O'ahu. Zahŕňa mestské časti pre pouličné preteky, klasické športové okruhy, ale aj adrenalínové trate na popolavých svahoch sopky. V tomto smere si určite užijete tiež jazdu dažďovým pralesom, zablatenými svahmi alebo vrcholkami hôr, ideálnych na prejazd buginou či motorkou. 

O'ahu naozaj hýri rozmanitosťou a máte pocit, že vždy pretekáte niekde inde. Autá navyše reagujú na rôzny terén, čo občas celkom slušne zamieša kartami. Počas pretekov môžete naraziť aj na rôzne skratky a sem tam sa nájdu tiež skokanské mostíky. Je však trochu škoda, že prostredie slúži typicky len ako kulisa. Je teda prakticky nevyužité rovnako, ako v iných hrách od Ubisoftu. 

Vedel by som si predstaviť, že na trati okolo sopky sa vyleje láva alebo vás v horách zaskočí zosuv skál. Nič také sa tu však nedeje, aj keď by to bola veľmi pekná čerešnička na torte. Napriek tomu je ale prostredie veľkým lákadlom po vizuaálnej stránke. Nechýba mu blato, voda, vzduch, pralesy, asfalt, hory, močiare, pláže, ale aj krásne východy či západy slnka. 

Samozrejmosťou je striedanie dennej a nočnej doby, krásne výhľady a špičkové nasvietenie. Z pokročilých funkcií tak trochu chýba ray tracing, ale Ubisoftu sa podarilo dosiahnuť veľmi pôsobivý vizuál aj bez neho. Na PS5 hra ponúka dva režimy, jeden je orientovaný na kvalitu so 4K rozlíšením 30 fps.

Toto však rýchlym pretekom veľmi nepomáha a aj preto je The Crew: Motorfest primárne nastavené v režime výkonu. Tu dostanete nižšie rozlíšenie, ale krásnych 60 fps, pri ktorých autá svištia ako divé. Nezaznamenal som žiadne problémy s výkonom a hra vyzerá skvele aj pri vyššom snímkovaní. Istou nevýhodou je len nutnosť byť stále online. V prípade, že vám vypadne internet, hranie prakticky okamžite končí. 

Zároveň sa hra odpojí aj keď konzolu prepnete do režimu spánku. Po opätovnom spustení sa vám The Crew Motorfest reštartuje, čo trochu zdržiava od okamžitého hrania, na ktoré sú singleplayer hráči zvyknutí z iných hier. Tých môže odradiť aj mierne chaotické rozhranie, na ktoré si budete asi trochu zvykať. Spomenúť treba tiež zvukovú stránku ideálne doplňujúcu vizuál. 

Ponúka tematický soundtrack a slušný zvuk motorov. Jednou malou nevýhodou sú príliš ukecané komentáre navigácie, ktorá má rečí ako koza bobkov. Komentuje vašu jazdu, okolité prostredie a sem tam vám dá aj nejaký tip. Nie je to však nič, bez čoho by ste sa nezaobišli a pripadalo mi to zbytočné. Navyše to sem tam vytrhávalo z pretekárskeho zážitku. 

Výhody:

  • tematické a variabilné playlisty

  • slušná ponuka obsahu 

  • vyše 600 vozidiel rôznych kategórií 

  • chytľavá hrateľnosť

  • rozmanité prostredie exotického ostrova

  • plnohodnotné využitie ovládača DUALSENSE

  • krásny vizuál

  • kooperácia

Nevýhody:

  • nutnosť byť stále online

  • slabšia variabilita pretekov po typovej stránke

  • miestami otravná a ukecaná navigácia

  • herne nevyužité prostredie, ktoré často slúži len ako kulisa

Platformy: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/s

Cena: od 59,99 eur

Hodnotenie: 8/10 

Záver

The Crew Motorfest je sympatické prekvapenie, ktoré sa mnohých ohľadoch približuje populárnej Forze. Spolieha sa pritom na krásny otvorený svet exotického ostrova, kde nie je núdza o rozmanité prostredie bohatej flóry. Okrem toho má skvele navrhnuté playlisty, ktoré ponúkajú tematicky variabilné preteky pre všetkých nadšencov motoristických športov, s príjemným spestrením v podobe lodí a lietadiel. 

K tomu sa pridáva bohatá ponuka vyše 600 vozidiel, krásny vizuál, kooperácia aj chytľavá hrateľnosť, ktorá určite zaujme aj žánrovo rekreačných hráčov. U fanúšikov je to potom stávka na istotu. Aj napriek určitým neduhom nemajú čo riešiť a dostanú zábavné arkádové preteky, s ktorými určite strávia mnoho dlhých zimných večerov. Ak hľadáte niečo podobné, s Motorfestom určite šliapnete na plyn.


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu