Poradňa: Samsung Galaxy J5 (2016) vs. Honor 7 Lite

Pre nášho čitateľa hľadáme pracovný dual SIM do 200 eur. Rozhodujeme sa medzi Samsungom s lepším fotoaparátom alebo Honorom s praktickou čítačkou odlačkov a automatickou reguláciou jasu displeja.

V nedeľu sa snažíme pomáhať vám, našim čitateľom. Každý víkend siahneme medzi e-maily zaslané na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Ak máte dvoch favoritov na svoj budúci mobil, ale stále sa neviete rozhodnúť len pre jedného z nich, poradíme vám. Najzaujímavejší podnet za posledných 7 dní spracujeme formou takéhoto článku.

Štefan píše: "Potrebujem poradiť s výberom mobilu. Som limitovaný cenou, ide o firemný mobil do 200 eur. Potrebujem, aby mal dual SIM, nechce sa mi so sebou nosiť ešte jeden súkromný. Z vašich recenzií to vidím iba na Samsung Galaxy J5 (2016) alebo Honor 7 Lite, ale neviem, ktorý si zvoliť. Výhody a nevýhody u oboch sú mi jasné. Potrebujem odborným okom rozhodnúť, ktorý z nich si vybrať a rád by som túto voľbu nechal na vás. Prípadne, viete mi v tejto cenovej relácii odporučiť iný výber?"

Samsung Galaxy J5 (2016) ponúkne 5,2-palcový Super AMOLED displej s HD rozlíšením. Jeho konkurent má na rovnakej uhlopriečke jemnejšie Full HD. Navyše, Samsung nedostal automatickú reguláciu intenzity podsvietenia obrazovky. Prechody z interiéru na ostré jarné slnko alebo nočné čítanie budú otravné. Štefan bude musieť vždy stiahnuť hornú lištu a jas upraviť manuálne.

Naopak, Galaxy J5 (2016) získa body za jednoducho odnímateľný zadný kryt a používateľsky vymeniteľnú batériu s 3100 mAh kapacitou. Ak sa opotrebuje, jednoducho si kúpite novú a životnosť mobilu opäť predĺžite.

Dvojité stlačenie stredového tlačidla okamžite spustí veľmi slušný fotoaparát. V tejto cenovej kategórii jeho maximálne 13-megapixelové snímky určite prekvapia. Výber ukážkových záberov si môžete pozrieť v našom samostatnom článku Takto fotí.

Recenzia: Samsung Galaxy J5 (2016) - vydarený apdejt s jednou chybičkou

Takto fotí Samsung Galaxy J5 (2016) (J510FN) + videá z mobilu

Myslíme si, že aj zábery prednou "iba" 5 Mpix kamerou sú pri J5 (2016) krajšie než z Honoru. Aj napriek tomu, že ten ponúkne vyššie rozlíšenie. Samsung ho tromfne tiež videozáznamom vo Full HD.

Fotenie však nie je všetko a v reálnej prevádzke nám prekážala absencia dnes už takmer povinnej čítačky odtlačkov prstov. Rozmýšľame, či ju na pracovnom telefóne potrebujete viac než pri zariadení so súkromnými esemeskami. Pri dual SIM-e s oboma telefónnymi číslami je to však zrejme jedno.

Čítačku v redakcii preferujeme, pretože uzamkne zariadenie pred zvedavými rukami iných osôb a je pohodlnejšia než uzamykací vzor alebo vyťukávanie PIN kódu pri každom zvihnutí zo stola.

Ako sme spomenuli, Honor 7 Lite dostal krajší a jemnejší displej. Pri pohlade na 16 GB vnútorné úložisko a 2 GB RAM je súboj vzácne vyrovnaný.

Honor vsadil na kovové telo, k 3000 mAh batérii sa ale len tak nedostanete. Fotoaparát s rovnakým 13 Mpix rozlíšením bude o niečo horší. Predná kamera, hoci až 8-megapixelová, stráca trochu výraznejšie. Ponúkne iba HD videá.

Honor 7 Lite pod objektívom na chrbte čítačku otlačkov má. Rozpozná aj zopár šikovných gest. Dotyk prsta prijme hovor, stiahne notifikačnú lištu alebo posúva fotografie v systémovej galérii.

Pri väčšom objeme hudby alebo fotografií môže byť problémom hybridný sekundárny SIM slot. Pri použití dvoch telefónnych čísel prídete o priestor pre pamäťovú microSD kartu. Samsung má dva samostatné SIM sloty a nezávislú pozíciu pre microSD k tomu.

Recenzia: Honor 7 Lite - za málo peňazí rovno celá diskotéka

Takto fotí Honor 7 Lite (NEM-L21) + videá z mobilu

Čo cena? Samsung Galaxy J5 (2016) sa dá v dual SIM vydaní zohnať už za 165 eur. Konkurenčný Honor 7 Lite je drahší, v slušných e-shopoch sme ho našli od 185 eur. Napriek o niečo slabšiemu fotoaparátu a vyššej cene by sme mu v redakcii dali prednosť. Ponúka praktickú čítačku, displej s vyšším Full HD rozlíšením a hlavne, pre nás takmer nevyhnutný automatický senzor jasu. Ako alternatívu spomíname horúcu novinku z dielne Lenovo Moto, model G5 so šikovnou Moto obrazovkou a Moto gestami. Odkaz na jeho čerstvú recenziu nájdete nižšie. Stojí rovné dve stovky eur.

Recenzia: Lenovo Moto G5 - svieži jarný vánok

Diskusia k článku:

-mato- 24.04.2017 - 01:20

ako majitel Honor 7 Lite tento telefon nemozem odporucit. Podla specifikacii sa jedna o vyborny telefon pomer cena/vykon, avsak: 1. uzivatelska podpora je 0 (slubena akutualizacia na Android 7 niekolkokrat odlozena a stale sa caka + ciastkove akutalizacie ziadne) 2. pomala citacka odtlackov prstov 3. chybajuci dualband (aj telefony v nizsej cenovej kategorii maju 5GHz wifi) 4. rozhranie EMUI 4 zabera po restarte 1,2GB z 2GB RAM, tym padom aj pri jednoduchsom multitaskingu sa aplikacie znova nacitavaju Co sa tyka ponuky dualsim telefonov, tak velky vyber nie je (pokial neberieme do uvahy cinske telefony s Mediatek SOC; svetlou vynimkou su Xiaomi, ZUK a LeEco) Podla recenzii sa mi najviac pozdava prave zmienene Moto G5 / G5 Plus (cisty a rychly android, skvela uzivtelska podpora (vratane XDA), citacka odtlackov prstov na prednej strane, G5 Plus ma navyse NFC, FullHD video pri 60 fps, 32GB ROM ...atd)

martix24.04.2017 - 09:47 Trvalý odkaz

..ako majiteľa viacerých telefónov značky HONOR, momentálne Honor8, predtým honor5X, a súčasne mám firemný Galaxy J5 2016 DUAL, by ma viac lákal SAMSUNG. Pri polovičnej intenzite jasu na Samsungu, som na rovnakej úrovni podsvietenia ako keď mám na Honor8 nastavenú najvyššiu intenzitu, preto chýbajúce čidlo jasu nepovažujem za výrazný problém. Dokonca na všetkých Honoroch ktoré som používal som vždy intezitu podsvietenia reguloval manuálne, pretože čidlo nereagovalo tak ako by som si predstavoval. Celkovo sa mi prostredie TOUCHWIZ od SAMSUNGU páči omnoho viac ako EMUI od Huawei/Honor. Jedninú nevýhodu vidím v chýbajúcom snimaču odlačkov, ktorý sa ale na zadnej strane telefónu používa velmi nekomfortne. Čiže v tomto prípade by som ja jednoznačne siahol po SAMSUNGU.

Celá diskusia 2 príspevky